duminică, 9 ianuarie 2011

Despre expati



Imi stau de ceva vreme "pe limba". Si vi-i spun astazi si voua: expatii.

Respectiv toti acei care, de trei zile sau cincisprezece ani, isi duc viata in Romania, avand ca loc de nastere un alt colt de lume. Si au venit mereu cu "treburi".

Din ce-mi aduc aminte,in epoca contemporana, primii expati ce s-au stabilit pe la noi au fost rusii, prin '46. In uniformele lor superbe, mai ales ofiterii calare, imbatau caii si porneau in galopuri nimicitoare pe ulitele vreunui sat. Dupa care, ametiti bine de cate o vadra de vin se dedau la un viol sau doua. Ne-au ramas de la ei hainele - vreme de 50 de ani (cu rare exceptii), programa scolara si pasiunea pentru bautura. Le platim in continuare supusenie: gaze, tezaur etc.

Urmatorii pe care ii invoc sunt englezii si americanii. Nu-i vedeti? Pai nu prea aveti cum. De prin ianuarie '90 si pana prin '95 am fost ocupati cu blugi si televizoare color. Apoi cu niste campanii electorale cu mult circ si multa paine. Apoi cu niste credite. Apoi cu o criza. Si am stat cu spatele la ce a fost mai urat pentru noi: expatii.

Au aterizat neauziti printre romani. Ieseau mereu in evidenta: sunt mai inalti, mai albinosi decat noi, cu ochii mai mici, cu altfel de mers, altfel de haine si altfel de ATITUDINE. As spune, mai degraba, aroganta. Si nu vorbesc aici de marea masa de cetateni straini ce da culoare locului: sirieni, libanezi, turci, ovrei,  chinezi, egipteni, italieni, greci, armeni, indieni, etc. Pe acestia ii iubesc, ii iubim.

Vorbesc de cei in costume spilcuite (de foarte bun gust, ce-i drept), cu tunsori proaspete si barbieriti  adineauri, ce au adus cu ei, de peste mari si tari, corporatia. De fel si chip: de telecomunicatii, de energie, de servicii financiare sau nefinanciare, de administrare infrastructura. Nu-i asa ca deja sunt termeni ce suna complicat? Ar trebui sa vedeti traducerile in engleza.

Dupa debarcare au inceput sa ne invete despre corporatie si despre cum ar trebui sa functioneze corect sistemul, si despre cum ar trebui sa razi, sa plangi, sa mananci, sa auditezi, sa dormi, sa iubesti, sa traiesti. Te-ar invata sa si mori, dar mai au nevoie de tine. Ca sclav.

Ar trebui sa te inspiri de la ei pentru o singura ratiune: tinutele. Priveste-i atent. Au cea mai bine pusa la punct "blana de oaie": costume bine croite (Boss, Brioni, Armani, etc), pantofi impecabili, camasi de un alb imaculat si cravate cu motive Paisley. Cate un ceas, echivalentul unei limuzine bune, sta nonsalant la incheietura. Si sub cel mai fals zambet posibil iti spun, argumentat stiintific in trei tabele Excel, ca o sa te scoata la liman cat de curand. Si tu ii crezi mereu.

Ce faci daca, cel putin te imbraci ca ei? Esti confundat cu exemplarul original si vei supravietuii executiilor ce urmeaza. Caci aici, acum, se repeta povestea: Indonezia (insula Java), Bolivia, Argentina, Venezuela, Panama. Nici macar nu e vorba de teorii conspirationiste. E vorba de scenarii ce au fost aplicate din 1952 si pana astazi de mai marii lumii. Suntem la rand.Si stiu exact ce urmeaza.

Ma imbrac elegant si te sfatuiesc sa faci la fel pentru a putea lupta cu mai singura arma care ne-a ramas: diplomatia. Acolo, la locul tau de munca sau in relatia cu cei dimprejur, arata-le tuturor ca si aici la noi e curat, ca si noi putem fi decenti si merge drept. Nu te mai uita cu atata admiratie la expatii din Romania: cu rare exceptii sunt faliti, neprofesionisti sau neimpliniti ai tarii lor de origine. De aceea sunt in Romania. Si din alte doua ratiuni rusinoase: venituri mari (strictamente pe tema cetateniei lor) si doamne ieftine. Ca asa-i la noi.

Da, e deja nivelul la care planul expatilor in costume elegante loveste negresit zi dupa zi:".....n-aveti? pai, va dam noi....puteti garanta cu titluri de stat, iar la scadenta, daca nu puteti returna va luam noi toate cele mari si frumoase: apa (francezii - ApaNova), gazele (Ucraina si Rusia), energia electrica (italienii - Enel), telecomunicatiile (grecii - Romtelecom).....iar daca nu va puteti descurca sa faceti formalitatile de rigoare  pentru returnarea sumelor "va ajutam" sa scoateti facil banii din piata spre extrior cu institutii financiare (bancile - Grecia, Cipru, Austria) sau nefinanciare.........si daca nici asa nu reusiti avem cateva firme mari de consultanta....vi le trimitem si pe alea.....sarbatorim la sfarsit". Semnat, Jeffrey Francks, FMI. Scopul: separare vectoriala - puterea (autoritatea) si sclavii.

Si avem nesimtirea sa-l hulim pe Victor Orban, premierul ungur, ce i-a alungat pe toti de aceasta teapa din tara sa cu un mare sut in dos, proclamand de a doua zi "Ungaria pentru unguri"? Cu ce suntem mai prejos?

Ca sa nu infierbantam spirite, idei sau atitudini: fii elegant. stai drept si refuza-le zambetul fals. Fii Domn in Romania!


2 comentarii:

  1. Deși moda este eminamente de natură socială, nu mă așteptam la așa un articol care să trateze probleme sociale și politice. Este o surpriză placută și un punct de vedere pe care îl împărtășesc.

    RăspundețiȘtergere