miercuri, 16 martie 2011

Pielea



Primele amintiri despre vestmintele din piele sunt destul de sumbre: la primul pumn incasat vreodata, ultimul lucru vazut, a fost jacheta din piele a oponentului, iar prima jacheta din piele, posedata, mi-a fost furata de sub nas intr-un club. De-abia implinisem 14 ani.

Peste ani, imaginea "golanului" agresor m-a bantuit. L-am regasit peste vreme, din intamplare, in fata unei spelunci, betiv notoriu, intr-o stare de semi-adormire. Isi vanduse, probabil, intre timp si jacheta din piele. Pe a mea nu am mai gasit-o vreodata.

Dincolo de amintirile mele, pentru lumea larga, jacheta din piele ramane emblematica pentru generatii intregi. In toate timpurile, "golanii" au avut "geaca de piele". Stiau ei ceva - e durabila, tine la tavaleala, nu prea are moarte fizica, iar purtarea indelungata adauga peste ea o patina specifica. Si astfel jacheta devine a ta.

E greu, in fapt, sa-i gasesti locul in grderoba clasica a unui barbat, prin multitudinea de pulovere de casmir, costume de lana sau camasi cu guler inalt. In cel mai bun caz, e pasaportul pentru evadarile de sambata cu motocicleta, intr-un soi de "second life" pe care incercam sa ni-l generam cu totii dupa activitatea repetitiva si alienata de fiecare zi. Unora chiar le reuseste.

Spuneam de "golani". Contrabalansul se va mentine mereu prin forta coercitiva a unui organism autoritar. Caci "raul" trebuie eradicat, iar filmele cu politaiul american purtand echipament din piele, catarat pe Harley-ul lui sunt emblematice. Un alt vajnic purtator al jachetei din piele. La noi, mai rar. Desi avem fabrici cu traditie in domeniu - Orastie, Tg. Mures, Ploiesti, etc., ale noastre "organe" poarta plasticuri urat mirositoare. Si verzi. Dar asta e oricum alta poveste, ce nu ne priveste.

Povestea jachetei din piele e veche. S-ar putea sa-ti rasara in memorie imagini ale taberelor beligerante din al doilea razboi mondial: pilotii americani cu scurtele lor din piele, pe de o parte



si ofiterii nazisti cu hainele lor pana la genunchi, strangulate in talie de o centura lata. Tot din piele.



Pentru primul model, daca optezi pentru purtarea sa, un simplu si banal tricou alb te va ajuta de minune. Pentru cei mai in varsta o "jacheta de pilot" ii va intineri cu minimum 20 de ani, in cazul in care este alaturata unei camasi casual. Le regasesti cu usurinta in colectiile celor de la Zara (pornind de la 150 Euro) sau in colectiile Gucci din ultimele sezoane, cu un pret pe masura numelui.



"Parpalacul" din piele genereaza pentru un bunic rememorarea unor imagini nu foarte placute. A fost restilizat in ultima decada si croit pentru purtarea sa in sezonul rece alaturi de un pulover gros din lana, pe gat sau, asa cum am zarit la Ralph Lauren, in cateva colectii, alaturi de cravate slim si manechine de sorginte androgina. Nu e stilul meu.



In formele descrise, le vei gasi si astazi, fie in magazinele vintage, cu preturi intre 300-1000 Euro, fie in colectiile designerilor, cu preturi ce pot sari si de 2000 de Euro.

Cum spuneam, pielea e de cand lumea si pamantul. In defintiv, purtam zi de zi pantofi confectionati din piele, ne tinem pantalonii pe noi cu ajutorul curelelor din piele, ne scoatem manusile din piele cand salutam, ne cumparam canapele din piele, conducem masini cu "interioare din piele". Am enumerat suma de utilizari a materialului propriu-zis pentru cei ce, uzitand astfel de produse, tipa in gura mare atunci cand vine vorba de produse din piele. Mai ales cei ce fac din protectia animalelor o pasiune.

Nu e de mirare ca atunci cand mari designeri ce achieseaza la ideea de "protectie a animalelor' si lanseaza cu mare pompa in noua colectie genti de dama confectionate din inlocuitori de piele, colectia e un esec grandios. Pielea innobileaza. Daca nici acesta nu e un argument, atunci pretul mare al produselor din piele ii face pe cumparatori sa respecte materia prima si produsul finit. Pentru unii, achizitia unui produs finit confectionat din piele il face sa se simta bine si numai relativ la miros si senzatia data de purtarea lui. Pentru altii (extras din declaratii ale clientelei de gen), purtarea unui obiect vestimentar fabricat din ceva ce odata a fost viu, ii face sa se simta mai vii. Acestia intra la categoria extremisti.

Ce NU se poarta, chiar daca e fabricat din piele? In primul rand sunt de evitat pantalonii din piele. Cu exceptiile de rigoare: Bon Jovi in concertele dintre 1985-1993, transpirat tot pe dinanuntru, dupa propriile declaratii, cluburi destinate anumitor fetisuri, unde pantalonii din piele sunt piese de baza in acceptarea jocului, motociclist batran ce refuza noile materiale din magazinele pentru bikeri. Exemplele pot continua.



Sacoul din piele - de achizionat atunci cand urmaresti cu obstinenta casatoria cu o fata de gabor, deci intrarea in comunitatea de tigani unguri (gabori), oameni de isprava dealtfel, ce tin la rang de virtute purtarea vestmintelor din piele. La acelasi capitol as incadra si vestele din piele.



Cum alegi, totusi, o haina confectionata din piele si de unde rezida eleganta pe acest subiect?

Ne amintim mai intai de principii - haina indeplineste, in primul rand, un rol functional. Pentru motociclisti, alegerea devine simpla - "geaca de motor", confectionata din piele de vaca, groasa, aproape nefinisata, de o greutate considerabila si care apara purtatorul de ploaie, vant, accident sau lovitura de cutit. Glumesc.



Ce conteaza in domeniul "gecii de motor:? Urmatoarele: Turtle Bax, Marbury Coats, Honda Motor Company si Leathers of New England. Sunt nume reprezentative pentru iubitorii hainelor de gen, cu tradititie de peste 50 de ani in domeniu.

Apoi, e vorba despre estetica - manecile sa nu fie foarte lungi, umerii sa nu fie bufanti spre exagerat de bufanti. Jacheta din piele, asemenea unui palton sau pardesiu, ar trebui sa urmeze liniile corpului. In cazul de fata, negrul e clasic, iar maronul e chic si mai usor de asortat tinutelor casual. Specific clasicei jachete din piele este inchiderea cu fermoar. Nu sunt de lasat nici exemplarele care se inchid cu nasturi sau capse. Dar e de evitat in domeniu exemplarul ce prezinta revere sau buzunare aplicate la piept.

Nu uita ca jacheta din piele a coborat printre noi din sfera militara si a fost plasata in categoria casual. Din aceasta ratiune, incearca sa nu plasezi un "parpalac" din piele peste un costum barbatesc. Vei arata exact ca un gangster ratat.

Alatura jacheta din piele unei perechi de blugi sau pantalon reiat, la care adaugi nonsalant o pereche de loafer. Evita, pe cat poti, purtarea unei perechi de "tenisi" langa o jacheta din piele. Sunt din alta poveste.

Cele mai bune combinatii de gen inseamna jacheta in nuanta de maron inchis si pulover din casmir, pe gat, maron deschis. Combinatii deplasate, daca nu gresite total, inseamna o pereche de Reebok, blugi supradimensionati sau un tricou lasat in afara lungimii jachetei. Pentru probatoriu asupra ultimei fraze te invit, in orice duminica, in targul Vitan. Vizioneaza si noteaza greselile.

Exista, ca in toate domeniile, excelenta in ale hainelor din piele. La vedere, datorita unui marketing agresiv, dar si unor produse executate trainic, se remarca Bellstaff . Sunt de gasit pe calea Victoriei, langa Ministerul Economiei. I-am vizitat de ceva ori - produsele sunt absolut in regula. La capatul celalalt, cu preturi intre 100 - 300 Euro sunt comerciantii ce aduc produse de piele din Turcia sau din tarile arabe. Ii gasesti la Dragonul Rosu. Mai la sud, desi acum in plin proces de reorganizare, vei gasi produse fabuloase din piele, la preturi de nimic, in Tunisia - orasul Keirouan e un etalon in domeniul confectiilor din piele - magazinele sunt peste tot. Am vizitat Tunisia in 2006. Nu stiu cate s-au schimbat de atunci.

Jacheta de piele nu e, intr-un final, despre rigurozitate. Chiar si cel mai simplu exemplar e despre un "mission statement". Iar declaratia pe care incerci sa o transmiti prin purtarea ei se intrevede numai si numai din atitudine. Caci purtarea unei jachete din piele este atitudine.

Un comentariu: