marți, 2 noiembrie 2010

Cum alegi o pereche de blugi - partea I

Blugi sau blue-jeans sau, mai rar, jeansi. De la vechiul  jeans - canepa, in engleza. Pentru unii simbolizeaza weekend-uei de trandaveala, probabil alaturati unui tricou si unei perechi de Converse. Perfecti, in acceptiunea larga, pentru a spala masina sau pentru a plimba cainele.


Pentru altii, insa, are conotatii urbane, prin incercarea repetata de a introduce subtil blugii in cladirile de birouri, in tinutele business. Vor reusi?

Ralph Lauren a dat tonul acum ceva ani atunci cand a aparut la o decernare de premii purtand nonsalant o pereche de blugi alaturi de un sacou de gala.



De-a doua zi l-au imitat cu miile. Ceea ce el a facut sa para natural, multi se chinuie sa imite astazi. Mai ales italienii.



Da, blugul poate fi alaturat unora din elementele tinutelor formale, dar nu face greseala sa confunzi blugul cu pantalonul de la o tinuta black-tie, pantalonii unui costum business sau orice alt pantalon din stofa. Oamenii din industria de profil, oamenii de fashion, pot scapa nepenalizati. Lor le e permis, caci increderea publicului e atrasa tocmai de aceasta capacitate a lor de creatie.



Toti ceilalti, incluzandu-ma, ar trebui sa trateze aspectul aducerii blugului in mediul business cu o nota mare de precautie.



In acelasi timp, pastreaza loc blugilor in garderoba ta, pentru tinute adoptate in conjuncturi mai putin formale: in afara orelor de birou, o cina reusita, o petrecere dupa orele de program. In acest sens, urmeaza in alegerea blugilor cateva reguli de baza.

Incearca sa detii cel putin o pereche de blugi bleumarin inchis (nuanta cernelii din calimara), simpli, drepti, bine croiti, fara imprimeuri sau aplicatii, cu talie normala. 



Sunt nemuritori, ca si stil si , in acelasi timp, foarte versatili. Pot fi alaturati cu succes unei camasi simple, albe (bagata in pantaloni),



 unei jachete sport sau unui blazer,



unui pardesiu elegant,



sau unei perechi de pantofi full-brogues.



Sau, in situatiile ce presupun relaxare cu prietenii, alaturi de un pulover din casmir si o pereche bine croita de mocasini.



Nu uita ca o pereche de blugi trebuie sa ti se potriveasca. Potrivire, in cazul de fata, inseamna o pereche de blugi care sa se aseze usor pe talie, fara sa fie mult prea largi, dar nici stramti,



in ambele cazuri provocand anumitor zone specific barbatesti daune ireparabile. Se poate veni cu probatoriu.



Cat despre talia blugilor, acestia ar trebui sa "cada pe tine". Stiu povestea in care, acomodati peste vreme, cu vechea pereche de blugi, ti se va parea ca aceasta e in continuare pe masura ta, desi circumferinta abdomenului s-a tot marit. Incearca o noua pereche de blugi cu fiecare schimbare spre dreapta sau spre stanga a perforatiilor de la curea.



Nu incerca o talie foarte joasa sau una foarte inalta. Ambele variante sunt trecatoare, reprezentand doar impulsuri de marketing lansate aleatoriu de marii producatori in domeniu, spre o sporire sezoniera a vanzarilor. Daca azi "se poarta" cei cu talie joasa, maine vor veni cei cu talie inalta. Garantat.

-va urma-


Un comentariu: