sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Manusile







Domnule, afara e foarte frig! Inmanusarea devine, astfel, obligatorie. Nu lasa degetele sa degere. Iar daca tot te inmanusezi, fa-o cu stil. Cele mai multe din explicatiile de mai jos te vor ajuta in alegerea si purtarea unei perechi de manusi.

 Poveste incepe de foarte demult. Cel mai probabil, de la cavaleri. Isi protejau mainile de lovituri ale armelor vremii. Si o foloseau pe post de mesager al raului, atunci cand o scoteau cu un gest brusc si o aruncau in figura adversarului, provocand conflictul.

 

Savoarea vremurilor apuse nu a disparut nici astazi. Desi este anno domini 2010.

Functionalitatea lor, actual, e una foarte bine inteleasa: protejeaza mainile de vreme nefavorabila, frig sau intemperii.

 



La inceputuri, in perioada Evului Mediu, avea si un rol decorativ. Si unul foarte important. Fie ca vorbim de perioada victoriana sau de vremurile celebrilor muschetari, manusa, ca element vestimentar, i-a insotit, atat pe domni, cat si pe doamne, in activitatile de zi cu zi.

 

Broderiile delicate ale vremii se regasesc si la manusa, in exemplarele ce s-au pastrat pana astazi in incaperile muzeelor.

 

Aveau la baza lana sau casmirul, pentru a crea  o senzatie placuta mainilor princiare.

 

Obiceiul vremii era, undeva, inversul obiceiurilor actuale. Manusa nu se scotea in nici o circumstanta. Domnii isi strangeau mana inmanusata. Iar a atinge mana unei doamne fara a purta manusa, reprezenta o ofensa. Cu radacina in scoaterea si aruncarea manusii, de altadata.

 


Manusa trebuia pastrata permanent curata, semn ce atesta purtatorul ca si apartenent clasei aristocrate.


Pictorii vremii au imortalizat in varii picturi, personaje purtand manusi. Iar manusa nu a avut intotdeauna 5 degete. 

 

Astazi, functionalitatea manusii a ramas una practica.

Domnii poarta in continuare manusi. Si pentru simplul fapt ca afara e frig. Dar intalnirea cu un alt domn ii va da mereu prilej sa si-o scoata pe cea din dreapta. Regulile s-au schimbat.

Materialele din care sunt lucrate manusile barbatesti sunt diverse. Cele mai fine sunt considerate cele din piele de caprioara. In diverse modele si varii culori.

 

Cele din piele de elan sau cerb, din aceeasi clasa, sunt la fel de fine, dar un pic mai rigide.

 

Le poti folosi cu succes si la calarie. 





Manusile din piele de miel (oaie) sunt si ele la mare cautare. Si numai pentru ca mentin caldura interioara la cote superioare oricarui fel de manusa. 

 

Pot veni in variante simple sau in variante imblanite. Alegerea corecta pentru un cojoc, pantaloni de lana si ghete.

 

Londra anunta ca domnii poarta manusi din piele de porc. Sunt, intr-adevar, cele mai rezistente, desi suprafata acestora este mai rugoasa decat a celorlalte modele. 

 

Priveste atent ca sa poti recunoaste pielea de porc.

 

Sunt versatile, in sensul in care pot fi alaturate cu succes oricarui fel de pardesiu. Le prefer pe cele din gama maron, mai ales daca aduc a brun inchis.

Iti recomand sa detii in garderoba cel putin o pereche de manusi de piele negre. Pentru ca iti vor servi in orice situatie. Nu are mare importanta pielea din care sunt executate. 

 

Le poti oricand alatura unei tinute inchise sau oricarui pardesiu negru sau camel.

 
manusi din piele nappa

Manusile se poarta afara. Singura exceptie ramane manusa alba pentru white tie.

 

Tinuta formala enuntata presupune obligatoriu purtarea manusilor. Pentru a saluta, manusile nu se scot. Reminescenta vremurilor trecute.

Cele adecvate, sunt cele cusute din piele de ied sau de capra. Au, necesarmente, culoare alba.

 



Oamenii au adaptat manusile si la alte activitati, decat socializarile de orice grad sau gen.

Exista modele special concepute pentru condus. 

 

Sunt mai scurte decat cele uzuale, dar cuprind bine incheietura mainii. Sunt lucrate din piele de caprioara, de obicei.

 

Ca sa le recunosti usor trebuie sa observi decupatura pronuntata de pe partea superioara si perforatiile specifice. Multe dintre modele prezinta si capsa de prindere.

 

Cromatica este destul de larga.

 

Numite la origine gauntlet gloves (in traducere aproximativa - manusa cavalerului), manusile mai lungi, sunt cele mai apropiate rude ale manusilor cavaleresti de altadata.

 

Sunt din piele de porc, deobicei negre si desi par incomode la o prima vedere si-au gasit repede utilitatea in randul comunitatilor de motociclisti.

 

In zilele noastre le gasesti spre comercializare in mai toate magazinele de gen. Fie ca au o forma clasica (pentru choppere sau cruisere) sau futurista (pentru speed-bike), raman un element obligatoriu in tinuta motociclistului de orice fel.

 

De aceea, in mod adecvat, au capatat si intarituri.

 

Pe langa cele negre, mai am un model preferat. Pentru duritatea pe care o exprima - englezii ii spun "manusa gradinarului". Sunt din piele de porc si arata ca si cum ar fi fost harsaite prin 1000 de locuri.

 

Le asortez, oricand, cu drag, la un peacot (pardesiu la doua randuri, gabardina), alaturat unei esarfe sau unui fular gros.

 

Sa nu uitam ca, unele manusi, sunt captusite pe dinauntru. Unele, mai ieftine cu muselina sau inlocuitori, cele mai speciale cu lana sau casmir. Le prefer pe cele ce au casmir. Sunt, parca, mai delicate cu mana.

 

Nu uita nici de manusile tricotate din lana. Sunt o alegere rezonabila si tin de cald.

 

In varianta lor cu degete "rabatabile" - destepta inventie. M-au salvat intr-o iarna groaznic de rece pe stradutele din Hamburg.  





Se potrivesc tinutelor mai sport, dar nu refuza alaturarea lor unui costum gros de lana. Asa, din spirit inovativ.

 

Ca sa stii ce masura de manusa sa alegi, trebuie, in primul rand sa faci niste masuratori. Pun ramasag ca te descurci si singur.





 
Dupa ce ai luat masurile uita-te in tabelele adecvate (le gasesti in orice magazin care se respecta) si o sa te incadrezi la una din urmatoarele: S (small) - 7 1/2 -8, M (medium) - 8 1/2, L (large) - 9, XL (extra large) - 9 1/2 - 10.


Unde gasesti in lumea asta niste manusi barbatesti de calitate? La Dent's, un magazin londonez cu preturi pe masura. 

 

Sau la Gaspar Gloves, cel care se lauda ca inmanuseaza mainile de la Hollywood. Chiar si pe ea. Fericitule!




Manusile sunt optionale. Doar frigul de afara te va convinge sa le porti. Iar daca o faci, fa-o cu stil. Alege si potriveste manusile conform indicatiilor de mai sus.

 

Sa nu uiti, in schimb, sa nu arunci manusa. Unii s-ar putea sa-ti raspunda.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu