miercuri, 6 ianuarie 2010

Pe gat



Un pulover pe gat. Asa-i zicem. Sau maleta. Sau helanca. Care, de pe unde suntem. Dar sigur avem cu totii cel putin unul. Si mai stiu ca nu l-ai mai intrebuintat de mult. Dupa discutia de astazi o sa-l pui din nou pe raftul de deasupra.



Printre primele amintiri cu acest obiect vestimentar e sigur imaginea tatalui sau a bunicului care se pregateste sa plece la munte. N-ai uitat, nu? Pacat de un singur lucru: in vremurile date era disponibil cam un singur model.




Sa-ti explic de ce e asa placut la purtare. Pentru ca in compozitie are lana. De buna calitate. Dupa tundere, lana este spalata, vopsita si toarsa pentru a obtine firul. Firele mai subtiri sunt, de obicei tesute, in timp ce produsele mai groase pot fi folosite la tricoturi.




Da, face parte din categoria tricoturilor barbatesti. Etichetele inscriptionate "un rand", "doua randuri" sau chiar "opt randuri" indica numarul de fibre de casmir sau lana toarse impreuna, iar cel potrivit depinde, in general, de tipul de imbracaminte la care este folosit.




Ca sa incep cu argumente solide despre puloverul pe gat, iti pot spune ca a fost adoptat de clasa muncitoare chiar inainte de 1900, dar doar in garderoba barbateasca. A intrat astfel pe usa din fata si a fost inscris initial la categoria casual.

A facut pasul spre linia formal abia cand personalitatile vremii, trecute sau prezente, l-au gasit ca si inlocuitor de succes pentru camasa insotita de cravata. Si n-au fost putini.

Startul a fost dat de Sir Noel Coward, muzicolog, interpret, scriitor al anilor '20, dar si de mari dirijori: Vladimir Ashkenazy si Seiji Ozawa.







A devenit in scurt timp un element acceptat si de doamne, integrandu-se armonios si in garderoba acestora. Ramane insa un element, prin creatie si uzanta, masculin.

Nici oamenii de stiinta, in speta astrofizicianul american Carl Sagan si nici Steve Jobs nu au trecut pe langa. Ba, mai mult, si-au facut din imaginea puloverului pe gat, marca inregistrata.








Principiul inventiei sale a fost simplu: protejeaza de frig si intemperii zona gatului. Dupa un barbierit proaspat iti recomand un pulover pe gat. Ai grija doar sa fie din lana. Altfel, iritatiile vor apare negresit. Si nu vrei asta.




Nici dincolo de Ocean, barbatii nu au ramas impasibili. Seria e destul de lunga, dar ii remarc dintotdeauna pe cei alesi: Erol Flynn, Steve McQueen, Sean Connery. Iar lista nu e inchisa.







Fie ca e vorba de stil, de un fotograf priceput sau doar de atitudine, cei de mai sus au devenit peste timp repere. Nu-i contest.

Ca sa ramanem ancorati in cele lumesti e de spus ca orice clasificare a acestui element vestimentar face trimitere la denumirea polo. Iar legatura e destul de puternica cu Ralph Lauren, din moment ce in standuri il gasesti sub denumirea: polo neck sweater (pulover cu guler polo), turtle neck sweater, roll neck sweater sau skivvy in Australia.




Oferta, actual, e destul de variata. Culorile acopera intregul paletar, dar imaginea e aceeasi. Il recunosti destul de repede.



Ce e de purtat din intreaga oferta? In primul rand tot ce inseamna clasic, adica o singura culoare a materialului. Evitati imprimeurile de orice fel. Dauneaza grav sanatatii celor dinjur.



Cele negre sau gri sunt excelente. Asemenea, cele albastru inchis - navy blue. Sunt usor de asortat si rezista mai mult in timp la pete de orice fel.




Daca materialul din care sunt fabricate e jerseul, incercati spalarea manuala. Culoarea originala va persista.





Modelul si masura corecte. Nu imbracati un pulover pe gat cu o masura mai mare.





Dimpotriva. Incercati exemplare care se aseaza usor pe talie, fara a fi prea largi, lungi cat sa acopere cureaua.



Incearca sa intorci gulerul corect, cat mai aproape da baza cusaturii de la gat a puloverului. Partea ce va ramane la vedere, daca imbraci ceva peste, va fi elegant aranjata.




pentru pulovere de jerseu




pentru pulovere de lana

Uita-te atent la inchiderile puloverului. Pentru a se aseza corect pe trup, ar trebui sa aiba inchideri atat in partea de jos, cat si la maneci. Exceptie fac bluzele sport cu croiala pe gat.




Nu baga puloverul in pantaloni, decat daca e unul din jerseu foarte subtire. Iar atunci, tine primul nasture al sacoului inchis. Nu accesoriza exagerat. Pastreaza variantele simple.




Apropo de alaturari, puloverul pe gat deschide larg portile spre nenumarate combinatii. Tine minte, de principiu, cateva lucruri simple. Daca puloverul e din jerseu, il poti adapta la un costum, fara probleme.




 Chiar si in combinatie cu un blazer. Si poti pasi cu incredere spre formal.




Daca lana e ceva mai groasa, opteaza pentru un sacou sport, din lana, tweed sau reiat.




Nu uita sa te joci cu niscaiva culori. Doar sa nu gresesti.




Accesorizeaza in stil british si vei capata etichete. Toate de bine.





As evita pe cat posibil alaturarea unui pulover pe gat din jerseu dedesubtului unei camasi. Problema insa ramane deschisa, din moment ce englezii si americanii sunt mari amatori de asa ceva.







Nu uita principiul: cu cat puloveru pe gat e mai gros,




cu atat textura materialului sacoului e mai groasa.






Potrivirea de caracter nu e doar cu sacoul sau costumul. Il pot alatura oricand cu succes unui gardigan, atat timp cat respect proportiile si textura materialului. In cazul de fata, cu greu pot alatura elemente din aceeasi textura si aceeasi grosime a materialului. Intotdeauna, pastrez o variabila.




indiferent de vechimea cardiganului





Combinatiile ton sur ton sunt permise atata timp cat respecta regulile mai sus enuntate. As merge personal pe contrast.




Sau as lasa la vedere, varianta simpla, in combinatie reusita cu o pereche de blue-jeans. Pentru artistul din tine.




Oricand, pentru vremuri nefavorabile, o haina pusa neglijent peste un pulover pe gat isi va face efectul. Poti alege un clasic peacoat (haina de tercot la doua randuri)




sau o simpla haina de fas







Indiferent de tendinte (pulover pe gat croit amplu din colectiile Raf Simons),



imi pastrez optiunea pentru simplu, drept, elegant. O linie clasica si atat.

Pontul zilei. Italienii ne-au invatat sa nu uitam sa lasam fularul acasa atunci cand purtam un pulover pe gat din lana groasa. Chiar am face un pas gresit. Asculta-i, sunt maestrii in domeniu.







Iar atunci cand te retragi, nu uita sa cumperi asa ceva inainte de marea rupere de scena asta. Te poti odihni apoi la un tarm de ocean.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu