luni, 18 octombrie 2010

5 feluri de pulover

E greu sa strabati anotimpul de fata si cel ce urmeaza, fara sa fii protejat de intemperii si temperaturi ce se anunta foarte scazute.


In acelasi timp, va trebui sa pastrezi o oarecare nota de eleganta a tinutei, inclusiv pentru momentele casual. Optiunile sunt variate, iar pentru a face o selectie riguroasa ai nevoie de o suma de explicatii.

Puloverul, element din familia mai larga a tricoturilor barbatesti, in forma sa actuala, apare pe la 1600 pe coastele nordice ale Regatului Unit. De acolo migreaza spre sud, catre Scotia, Tara Galilor, iar mai tarziu, pe batranul continent.



La origini e cusut din lana groasa de oaie si impletit cu noduri mari si dese, pentru a tine temperatura corpului la cote acceptabile. E purtat indeosebi de pescari, iar numele i se substantivizeaza si acesta devine, in limbaj popular, guernsey sweater sau guensey.

In functie de lana din care era cusuta, se facea diferenta intre triburile de pescari, asa cum in vechea Scotie, imprimeul kilt-ului dadea apartenenta individului la unul din triburile locale.



Astazi, traditia spune ca in canalul Guernsey aceste pulovere sunt inca purtate, avand un secund rol, in afara de cel functional: acela de a putea recunoaste trupurile celor adusi la mal, de catre mare, in urma eventualelor accidente petrecute la pescuit.



Curiosii pot gasi mai multe detalii despre istoricul acestui vestmant aici

Puloverul a trecut peste timp si vremuri, cu succes, fiind larg raspandit de-a lungul secolelor XIX si XX in randul populatiei. Odata cu raspandirea sa pe scara larga, producatorii au tinut sa diferentieze produsele de inalta calitate ale acestei clase, folosind indeosebi materii prime de prima calitate: lana extrafina, casmirul.



Pentru productiile de masa, asa cum le regasim pe rafturile magazinelor autohtone, exista raspandita reteta de fabricatie in care se amesteca bumbacul si vascoza. Aproape de nepurtat.

Ca tipologie, puloverele urmeaza, mai multe tipare de fabricatie:

pulovere cu anchior standard,



cu anchior "in V"



pe gat



cardigan (cu inchidere cu fermoar sau cu nasturi).



Varietatea clasei ne permite sa alaturam acest obiect vestimentar majoritatii elementelor din garderoba, spre a obtine compozitii bine sudate.



Da, am voie sa alatur o cravata unui cardigan, spre exemplu, fara a sari in afara principiilor vestimentare, atata timp cat folosesc aceasta combinatie intr-un cadru mai putin formal.



Asemenea, am voie sa port un sacou sport peste un pulover insotit de o camasa.

Da, puloverele sunt alaturate cu succes camasilor din garderoba, iar tinutele rezultate sunt de un rafinament aparte. Incearca sa eviti purtarea unui tricou la vedere pe sub un pulover.

Pentru varietatea gusturilor, dar raportat direct la temperatura exterioara, exista si pulovere ce reinvie cu succes anii '60 - '70: cele cu imprimeuri tattersall



cele cu guler sal



sau cele cu modele impletite, numai bune in cabana de la munte peste o luna de acum incolo.



Da, paleta coloristica e una larga.



Iti recomand cu mare caldura, daca nu detii nici un astfel de exemplar in garderoba, sa incepi prin a achizitiona 3 pulovere: unul negru, unul gri deschis si unul bleumarin.

De la aceste culori, poti pleca in exercitiile tale relativ la combinatiile ce implica un pulover.

Nu uita sa nu suprapui foarte multe straturi, atunci cand implici in tinuta un pulover. Daca esti o persoana corpolenta, straturile de imbracaminte, mai ales in anotimpul rece ce tocmai a sosit, trebuie tinute la un minim.



Nu uita ca puloverele ce incumba in tesatura lana sau casmir NU se spala la masina. In cazurile extreme se vor curata la o curatatorie uscata. In cazul recomandat, se vor spala de mana in apa, la 30 de grade Celsius. Puloverele nu se intind pe sarma, spre a se usca. Tind sa se deformeze si sa-si piarda din forma si elasticitatea initiala.



Local, tesatoriile si fabricile de tricotaje ofera o gama larga de produse de gen. Sa ne aducem aminte ca asa ne-am prezentat cu totii in fata lumii in decembrie 1989: in pulover. Asa am facut o "revolutie" si tot asa ne-au ramas in memorie imaginile cu tatii sau conducatorii nostrii. Asta, ca sa nu rostesc tatucii nostri.



Pentru ca tot am revazut imaginile de curand, de la o tribuna rosie, de aceasta data fara pulover, ci in costum elegant, mi-au aparut in memorie cuvintele unui evreu batran - "....stii ca suntem singurele mamifere care dau cu teasta de o piatra, ii doare si se lovesc, in acelasi loc, si a doua oara? La animale nu e asa......".



5 comentarii:

  1. Excelent articolul!
    Care este "politica" la pulovere cu privire la micile sigle brodate in partea stanga a pieptului? Poate primim si o parere personala apropo de aceste mici brizbrizuri in lipsa carora unii parca nu cumpara haina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc!

    Siglele, desemnand, de cele mai multe ori, casa producatoare, sunt preferatele unei anume categorii. Mai ales cele mari. Dar si cele mici. Si mai ales prin Romania.

    Da, puloverele sau orice alt obiect vestimentar, sunt purtate insotite de logo-ul producatorului si in tarile civilizate. Un logo de mici dimensiuni afisat in decorul uneia din civilizatiile cunoscute, ii este benefic purtatorului: transmite un cod.

    Pentru noi e mai dificil. Decorul e de tara post - comunista, in cadere civilizationala libera, in care logo-urile mari stau pe fundalul unor decoruri gri, decrepite. Nu se potrivesc defel.

    Recomand simplitatea si sobrietatea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevarul e ca la inceput, aceste sigle reprezentau un grup caruia apartinea purtatorul. Un club, o unitate de invatatamnt (sa nu uitam ca in acele tari Universitatile apareau pe la 1200-1300 A.D.), o breasla sau de ce nu reprezentau un rang ce avea ca menire ierarhizarea indivizilor si erau aplicate nu doar pe pulover ci si pe alte articole vestimentare.
    Ulterior aceste sigle au devenit simple decoratiuni, ele fiind insotite in zilele noastre de emblema sau numele producatorului brodat sau aplicat ( chestie care din nou s-ar vrea sa ierarhizeze indivizii, dar fara succes).
    Din punctul meu de vedere mi se pare de prost gust sa poti o haina cu numele altuia pe ea. Prefer fie varianta originala cu o sigla ce poate desemna apartenenta la un grup anume,daca e cazul, daca nu....asa cum spunea si prietenul Ceazar, simplitatea.

    RăspundețiȘtergere
  4. O singura intrebare: mi-e un pic neclara varianta anchior standard. Nu ar trebui sa aiba forma de V toate puloverele anchior (daca stiu corect ca anchior are etimologia "en coeur", in forma de inima)?

    RăspundețiȘtergere
  5. De acord cu etimologia. Un "V" standard e unul ce formeaza un unghi drept. Cu cat "V"-ul este mai ascutit, cu atat ne ducem spre zona de trend, tendinte, etc.

    Un pulover de gen va fi cu atat mai util cu cat poate sustine in interior colturile gulerului camasii purtate pe sub acesta.

    RăspundețiȘtergere