marți, 18 ianuarie 2011

Ce face un domn la sala de forta?

Isi construieste un trup pe care va aseza hainele. Caci timpul, statul pe scaun, apasarea repetata a lui "Enter", dead-line, time-sheet, project team, team work, ne deformeaza trupurile si mintile. Si, oricat de relaxati am parea, in noile dimensiuni capatate la fiecare sase luni, nu e bine. Iti spun eu ca nu e bine.


Ramane un automatism rostirea expresiei: "....ma duc la sala. De maine ma duc la sala!". Du-te acum! Ridica-te si du-te acum! Iar daca nu te poti ridica, incearca o suma de exercitii acolo, la birou. Nu tin o pledoarie pentru miscare. Fiecare alege: sedentarism, deci o batranete urata si scurta sau activitate fizica de orice fel, deci o sansa in plus.

Da, nu avem o cultura sportiva, decat pe enclave bine determinate. Suntem din ce in ce mai aproape de rasa americana: consumam cu mare nesat cartofi si paine. Si auzim expresii de genul:"...suntem saraci, dar suntem supraponderali". Da, pentru ca mancam gresit si mult prea mult. In loc sa mi se spuna sa fac miscare, mi s-a repetat mereu sa mananc tot din farfurie. Nimic mai gresit. Pe alte coordonate geografice, parca totul e altfel.



Iar imaginea budapestanului, care procentual vorbind e cam 1 la 5 barbati, pe care sacoul sta exemplar, chiar si la aproape 50 de ani, ma paraseste destul de greu.



In boxele salii rasuna:" Your body is your temple". Nu stiu ce american bine platit a inventat spotul, dar l-a nimerit bine de tot. La urma urmei, daca as reduce totul la absurd si mi s-ar termina argumentele in pledoaria mea pro miscare, as mai sopti la sfarsit in fata voastra, instanta, ca hainele sunt asezate pe un corp. Indiferent de aptitudinea mea in consiliere vestimentara sau a oricarui specialist de gen, partile ce nu sunt in regula in estetica si proportiile corpului tau, vor iesi in evidenta.



Odata ajuns acolo, in sala de forta, intri intr-o mica comunitate. Chiar daca pentru o ora. Asa ca, fa bine si saluta. Chiar si pe necunoscuti.

Imbraca-te adecvat. Adica evita orice vestimentatie sportiva care are incorporate materii prime din clasa plasticelor. Incearca bumbacul 100%. Odoarea emisa va fi mult diminuata olfactiv.

Si nu epata. Novicii, pufanii, neajutoratii, cei care nu au ce arata, afiseaza tricouri noi noute, branduite, incaltari ce sar ca valoare de 300 Euro perechea. Sala nu e despre showing-off.  Sala e despre un tricou simplu, alb si o pereche de pantaloni negri, de bumbac. Si o pereche de incaltari sport decenta. Restul e tacere si respiratie corecta. Altfel, demersul e gresit. Chiar si in afara salii.



Fa un dus inainte de a pleca spre sala de forta. Parfumeaza-te discret. Repet - sala de forta, sala de sport, e doar o alta comunitate in care ajungi peste zi. Foloseste-te de acest fapt la maxim. In sala, in preajma vreunui aparat, la dusuri, pe culoare sau in sauna, din nimic, s-ar putea isca oricand conversatii interesante. Care s-ar putea sa-ti fie benefice. Atunci sau mai tarziu.

Nu exagera in a aplica ce am spus. Scopul pentru care ai intrat in sala de forta e sa faci miscare, sport. Nu esti la sala ca sa te dai la doamne, ca sa te dai mare sau ca sa incerci sa agati copile. Nu esti la bar sau in vreo spelunca. Esti deja baiat mare. Sobrietatea, chiar si intr-o sala de forta, e de foarte bun augur. Gandeste-te ca esti la un alt fel de birou. Si cei de acolo, incluzand doamnele, sunt colegii tai. In cazul de fata o suma de colege transpirate, fara a avea parul foarte aranjat si nemachiate. Si care vor sa fie lasate in pace. Ca sa se antreneze. Cu exceptiile de rigoare. Pe care te sfatuiesc sa le eviti.

Aseaza greutatile la locul lor, in rastel. Gandeste-te ca atunci cand mananci, strangi resturile de pe masa. E cam acelasi lucru. Nu vrei ca altcineva sa stranga firmiturile dupa tine.

Aseaza-ti prosopul pe banca de lucru. Nu vrei nici tu sa stergi transpiratia celui dinaintea ta.

Apropie-te politicos de cel ce foloseste o gantera, o haltera, un sac de box sau un aparat dedicat si intreaba, in pauza lui, daca poti lucra si tu. Nu te repezi in mijlocul executie sale sa-i spui ca ai nevoie de aparat.

Nu da sfaturi daca nu esti intrebat. Ajuta daca e nevoie, dar nu vorbi neintrebat. Se cheama decenta. Apropo de vorbit prin sala - lasa telefonul in masina sau in vestiar. La urma urmei, esti concentrat la ce faci. Mai putin de 100% dedicatie la un antrenament si tocmai l-ai efectuat degeaba.



Lasa aparatele pentru fete, fetelor. E mai bine asa. Incearca bazele partii barbatesti: flotari, genuflexiuni, tractiuni. E un sfat prietenesc. Iar daca nu te-ai lamurit, apeleaza cu mare incredere la suma de specialisti sportivi de pe internet, care sunt mai mult decat bucurosi sa te ajute.

La sfarsit, fa un dus. Si numai pentru simpla ratiune de a te simti aproape nou nascut dupa acesta. Si ziua poate sa inceapa din nou. Aseaza-ti la loc hainele de birou si purcede catre o noua negociere. Nu-i asa ca simti deja umerii mai lati? Si parca se face mai repede umbra cand apari.


6 comentarii:

  1. Unul dintre cele mai interesante si inspirate articole de pana acum.

    Felicitari!

    Dvs. mergeti frecvent la sala de forta ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Absolut. Sportul e parte din viata mea dintotdeauna.

    RăspundețiȘtergere
  3. A picat la tanc postul. Chiar acum 3 zile m-am apucat si eu de sala, resimt inca febra musculara. Si eu fac sport de foarte mult timp, dar pauza pe care am luat-o in clasa a 12-a s-a prelungit mai mult decat a fost cazul asa ca m-am hotarat sa ma reintorc pentru ca deja simteam cum corpul meu nu mai are vlaga.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salutul necunoscutilor merge doar salile mici.

    Ca vestimentatie eu folosesc maieu monocrom (culoare inchisa), pantaloni scurti peste genunchi, sosete "low-cut".

    Decenta asta de care zici e un lucru foarte rar. Cand mai vine cate un "coleg" (evident cu un fizic deplorabil, deobicei constitutia "skinny-fat") sa imi explice "nu faci bine", imi vine sa ii arunc un disc in cap.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un articol bine scris. Felicitari!
    Ar fi insa doua afirmatii cu care nu sunt de acord.

    Prima este cea legata de tricouri de plastic/tricouri din bumbac. Intr-adevar trebuie evitate acele tricouri ieftine "chinezesti".
    Insa au fost dezvoltate unele materiale sintetice ce se comporta mai bine la efort cardio (bicicleta, banda)/transpiratie decat cele din bumbac. Se gasesc in modele simple, la preturi accesibile.

    A doua ar fi distinctia aparate pentru fete/aparate pentru baieti. Aparatele nu sunt destinate unui sex ci unei grupe musculare. Filozofia de antrenament la care adera majoritatea este de a lucra ce vad la colegi. Iar aceasta abstractizare ajuta din plin.
    Ar fi de preferat o informare prealabila. Nu toti oamenii au aceleasi obiective, aceeasi conditie fizica, aceeasi experienta.
    In cazul in care practicati, pe langa sala de forta, alte sporturi ce implica picioarele este foarte probabil ca unele aparate considerate pentru fete sa va aduca beneficii importante.

    RăspundețiȘtergere