marți, 23 noiembrie 2010

Esarfa barbateasca atunci si acum

Apropo, de cate esarfe are nevoie un barbat? Sigur nu e un numar definit prin vreuna din legile ce guverneaza vestimentatia masculina.



Dar, imi aduc aminte, ca oricare din seria de esarfe pe care o posed, am achizitionat-o absolut accidental. Si, invariabil, si-a gasit utilitatea in una din viitoarele tinute, de dupa momentul achizitiei.

In formele rectangulare pe care le presupune tinuta masculina, esarfa vine ca un element distinctiv, vivace. Daca vei purta un anumit model, o anumita perioada de timp, in mod sigur vei fi identificat dupa acesta.

Sa nu uitam insa ca tocmai in aceasta perioada, esarfa isi arata din plin functionalitatea: tine de cald partilor expuse temperaturilor scazute: gatul, fata.

Vin apoi intrebarile despre contextualitatea esarfei: Cand o porti? La ce o asortezi? In care din momentele zilei e indicat sa o afisezi? Domnii isi pun aceste probleme la fiecare noua achizitie a unei esarfe.

Haideti sa trasam impreuna o harta a esarfei masculine, printre miile de oferte, spre o lamurire a situatiilor ipotetice ce ar putea sa apara.

Debutam cu o incadrarea a acestora, in functie de materialul din care sunt fabricate:

Esarfa din casmir - e moale, foarte moale. Si foarte placuta la atingere.E tocmai sezonul acestui material: toamna - iarna. Iti pot spune, cu bucurie, ca epoca purtarii casmirului doar in mod exclusivist, de catre aristocrati, s-a terminat. Astazi casmirul e un material la indemana tuturor - preturile pentru o esarfa din casmir sunt o idee mai ridicate decat media, dar senzatia resimtita la purtare nu are termen de comparatie.

Pentru ca alegerea sa fie una inteleapta pana la capat, domnul ar trebui sa fie atent la culoarea acesteia - o culoare sobra, chiar estompata, e binevenita. Asemenea, incearca sa alegi o esarfa ce prezinta ciucurii specifici la ambele capete. O esarfa ce are capetele taiate scurt nu e una atat de eleganta.



O pot asorta nonsalant la o tinuta business sau la una casual. In ambele cazuri aduc nota mea de individualizare imaginii. Si asta vreau in fiecare zi.

Merg pana acolo in a sustine purtarea unei esrfe din casmir foarte fin, subtire la o tinuta formala. Si nu e neaparat ca aceasta esarfa sa fie alba. Nu te incanta ideea unei esarfe bordeaux la un smoching? Incearca.

Esarfa (fularul) din lana - aici vorbesc despre lana cu fir gros, ce protejeaza zona gatului si a pieptului la temperaturi intr-adevar scazute. E destul de lung (peste 180 cm), incat sa fie purtat prin rularea de doua, trei ori in jurul gatului.

Nu denota o eleganta iesita din comun prin purtare, dar lasa sa se intrevada un personaj visator, plin de ganduri, ocupat cu idei amestecate. E imaginea tipica a profesorului universitar (si nu numai), ce leviteaza, sacadat, zi de zi, intre conventul social si universul sau paralel. Nu zambii, de la oamenii acestia vine, mai mereu creatia, deci evolutia.



Fularul din lana iese cumva din zona elegantei si rafinamentului casmirului si trece spre zona usor relaxata a tinutelor masculine: blugi, cardigan, pardesie, manusi, bocanci.

Esarfa din matase aduce cu sine, in primul rand, critica din partea publicului masculin. Cum ca ar fi un material prin esenta feminin, cum ca nu se preteaza tinutelor sobre, barbatesti, cum ca nu ar avea textura necesara spre a completa materialele groase ale tinutelor de toamna-iarna.



Spre a-i multumi pe critici, ne intoarcem in timp, la epoca de aur a zborului cu motor - la inceputuri, esarfa alba din matase era purtata de piloti dintr-o ratiune practica: ferirea pilotul de uleiul ars, ce era imprastiat de elice in timpul zborului. Iar la aterizare, pilotul nu mai avea timp sa o scoata, inaintea imortalizarii momentului.



Prin mimetism, a intrat cu timpul in garderoba masculina. Iar preluarea s-a facut mot a mot: esarfa alba din matase insoteste inclusiv pe vajnicii purtatori ai jachetei negre din piele. Iti garantez ca esarfa din matase, ca alternativa a celei din casmir, ofera un indice termic la fel de ridicat.

Esarfa de sorginte araba - sau "pashmina", sau"desert scarf" sau "esarfa Arrafat" sau ce vezi la modul repetabil-plictisitor, in mediul urban, de ceva vreme incoace.

Se vrea, in radacina creatiei sale, ceva intre Lawrence al Arabiei si un dandy al zilelor noastre, incercand sa acopere prin manifestare, cele doua lumi. Reuseste?



Eu spun ca da, cu o singura conditie: alegerea sa se faca, mai degraba din gama de motive Paisley sau cu imprimeuri geometrice, decat din gama, deja caduca, a imprimeurilor arabe, in carouri mari, insotite de ciucuri.



Nu uita sa incerci evitarea purtarii unei esarfe, daca ai deja in vestimentatia de astazi ceva "pe gat": maleta, helanca, pulover pe gat.

Ca sa nu rezolv eu toata tema, incearca sa identifici on line cele cateva moduri de a lega o esarfa si transmite-mi care ti se pare cel mai interesant.

Nu uita: o esarfa e in seria elementelor ce individualizeaza. N-o ignora. Achzitioneaza cat de multe esarfe poti. Fiecare isi va interpreta rolul intr-un moment sau altul al vietii tale.

3 comentarii: