miercuri, 19 mai 2010

Lungimea manecii la camasa




E una din imaginile care ma frapeaza la un barbat de la bun inceput. 
Si anume cand intinde mana sa facem cunostinta.



La cei mai multi din cei care au interactionat cu mine zilele acestea, maneca sacoului nu lasa sa se intrevada si camasa. In cele mai bune cazuri, ceea ce se zarea de sub maneca sacoului era ceasul.


Stiu ca ti-am facut vorbire de un numar de ori despre acest aspect, dar mai stiu si ca repetitia e mama tuturor invataturilor. Iar, ca sa-l ascult pe americanul de rand:"practice makes perfect".



Incearca aceasta lungime a camasii. Cum iti va sta ea asa? E simplu. Atunci cand o achizitionezi, observa cu atentie daca extremitatea mansetei iti atinge podul palmei. Aceea e lungimea indicata.


Daca e mai scurta, dinamica motorie a bratului o va ridica si astfel va ramane de fiecare data sub maneca sacoului. Vei fi, astfel, penalizat vizual.



Exercitiul e simplu si are rezultate pe masura. Cele trei elemente aliniate corect - maneca sacoului, manseta, fie ea cu butoni sau fara si ceasul, iti confera alura de care ai nevoie si, cel putin, in impunerea punctului de vedere.


Sunt elemente de stil semnificative de care te sfatuiesc sa ai grija pe viitor. Si nu uita de un aspect ingrijit al unghiilor.



Fara acest detaliu important s-ar putea sa distrugi intreg ansamblul. 

Iar daca nu te-ai lamurit indeajuns, ne vedem joi seara, incepand cu ora 18, la Bucharest Hubb, in cadrul prelegerii "Dress for business - from casual to power suit", organizat de Eventbrite si Empower, eveniment in cadrul caruia voi vorbi pe temele date. Workshopul se constituie ca un preambul la evenimentul din 12 iunie

9 comentarii:

  1. Buna ziua !

    In primul rand mult respect pentru acest blog, care este o reala sursa de inspiratie pentru cei care doresc sa se imbrace cu bun gust.

    Referitor la articol, am observat ca majoritatea purtatorilor de sacou nu lasa 2 cm din manseta camasii sa se vada si din pricina lungimii prea mari a manecii sacoului.

    Multa bafta in continuare !

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri.

    Pentru ca manseta camasii sa ramana in afara manecii sacoului, lungimea celei din urma trebuie ajustata. Nu trebuie inteles ca un costum cumparat, care pare ca se aseaza in buna regula pe un barbat, este si unul corect.

    Marimile standard ale costumului se incadreaza in anumite dimensiuni de catalog. Problema e ca fiecare dintre noi avem o anumita conformatie, date antropometrice diferite sau particularitati fizice la care costumul trebuie adaptat. In aceasta ordine de idei, cu timpul, un croitor cu experienta, va trebui sa-ti devina foarte bun prieten, in virtutea ajustarilor destul frecvente asupra pieselor din garderoba personala.

    O zi excelenta!

    RăspundețiȘtergere
  3. In extrema opusa se situeaza camasile cu lungimea manecii corecta (ceea ce inseamna cu cativa centimetri peste lungimea bratului), dar cu circumferinta mansetei prea larga pentru incheietura purtatorului: manseta camasii va atarna dizgratios de sub tivul manecii hainei, acoperind jumatate din palma. De multe ori este suficienta mutarea nasturelui de la manseta pentru stramtarea ei, astfel incat sa nu poata cobori sub incheietura degetului mare. Daca este o manseta pentru butoni... nu mai e nimic de facut.
    Dar sunt de acord ca de cele mai multe ori problema o constituie manecile prea lungi ale hainei. Iar scurtarea unei maneci de haina este o problema mai complicata, daca nu este "fuserita" (scurtand din tiv si eliminand distanta care il separa de nasturi): in mod normal trebuie descusuta maneca din umar, recroit capul manecii si cusuta la loc la fel de bine (sau mai bine) ca inainte. Dar cati croitori sunt capabili si disponibili sa faca lucrul asta cu o haina "de gata"? Prin alte tari exista ateliere de croitorie care se ocupa exclusiv cu modificari. In orice caz, eleganta presupune folosirea serviciilor unui croitor in principal pentru confectionarea hainelor si numai in mod ocazional pentru modificarea vreuneia cumparate dintr-o toana sau primite.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pledez, de fiecare data, in prezentarile mele, pentru achiesarea la serviciile unui croitor si pentru individualizarea, in timp a relatiei cu acesta. Intr-o lume normala, acesta ar trebui sa stea in agenda unui domn, alaturi de avocat, contabil sau stomatolog.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dupa cum spunea scriitorul napolitan Domenico Rea, un barbat, pentru a se simti bine, trebuie sa respire cel putin patru sau cinci ore pe luna aerul unei croitorii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cezarica, tu ai fost programat sa te nasti la Londra in apropiere de strada Jermyn dar cumva dintr-o eroare te-ai nascut langa carpati (vorba cantecului). Oricum aceasta "eroare" va ajuta multa lume sa mai deschida ochii tu fiind de asemenea un mesia al stilului vestimentar alaturi de altii (si altele) care au inceput acest demers extraordinar in Romania.
    Ma bucur sa il gasesc pe NESTOR pe blogul tau. Omul asta este o enciclopedie de stil vestimentar, bun simt si un gentleman desavarsit ti-am vorbit eu despre el...

    RăspundețiȘtergere
  7. Gabi, e ok asa. :)

    Nestor e intr-adevar un partener de elita pe tema discutiilor din gama vestimentatiei masculine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Aprecierea si simpatia este impartasita.
    Gabi, ne cunoastem? Sunt intotdeauna incantat sa constat cat de mica este lumea, dar acum nu fac legaturile. Ajuta-ma :)
    Enciclopedismul in materie de stil este la fel steril ca cel in materie de arta seductiei: cunosc oameni care scriu si carti despre aceste lucruri si totusi, la nivel personal, situatia se prezinta dezastruos si contrar tuturor principiilor frumoase bine stapanite in teorie. Provocarea este viata insasi: cum sa AI stil, cum sa TRAIESTI elegant. Pe mine asta ma intereseaza in primul rand, ma intereseaza cum o vad si cum o fac altii. Bineinteles, pentru a fi un bun bucatar trebuie sa stii totul despre ingrediente, dar eruditia culinara singura nu da gust mancarii mai bine decat o gospodina priceputa. Mi se intampla sa vad tarani (in sensul cel mai pur si frumos al cuvantului) care poarta o camasa, o sapca sau haina de duminica mai bine decat oameni cu mari pretentii vestimentare, dar lipsiti de gust. A te imbraca bine, afara doar daca nu ai un talent innascut, presupune un indoit efort: pe frontul cunoasterii si pe cel al dezvoltarii simtului vestimentar, al "ochiului". Al doilea este mai rar, mai greu de "lucrat" si, din pacate (sau din fericire), indispensabil aspiratiei la eleganta si stil.

    RăspundețiȘtergere
  9. @nestOr (Gabi)

    Incantat de cunostinta. Precizarea despre persoana ta am facut-o in virtutea discutiilor virtuale pe care le-am purtat. Cmments-urile tale sunt absolut relevante si consistente.

    Mi-ar face mare placere sa ne cunoastem. Astept oricand un semn pe domnideromania@gmail.com.

    RăspundețiȘtergere