marți, 7 septembrie 2010

10 motive sa traiesti in Budapesta │ Si despre pantofi

De felul lor, ar cam fi peste 500 de motive sa traiesti in Budapesta, dar am sa ma rezum la doar 10.


1. Oamenii rad. Cate doi, cate trei. Niciodata singuri, a nebunie si disperare. Gasesti relaxare in fiecare fizionomie. Au acelasi program, aceleasi credite, aceeasi cetatenie: consumeristi. Dar nu sunt stresati.

2. Miroase a proaspat dusat, mai peste tot. Senzatia e ca strazile sunt spalate cu un soi de detergent fermecat si pavajul straluceste. Si am fost si prin periferii.

3. Au Insula Margareta, in mijlocul Dunarii. Iar in centrul ei e o fantana arteziana care dramuieste apa in sunet de Mozart si Liszt. Dupa o ora, uiti de toate.

4. Se arata adevaruri: la capat de Andrassy ut - un fel de Calea Victoriei locala, cu magazine grandioase de o parte si de alta, se deschide Piata Eroilor. In centru, regele Stefan cel Sfant (al lor), inconjurat de pleiada de regi ai Ungariei, de la 1001 e.n. incoace. Si cam pe la al doilea grup statuar, auzi:"...Iancu de Hunedoara, Matei Corvin...". Atunci te uiti repede in urma si vezi minciunile. Mari. Trecute si prezente. Si iti mai aduci aminte ca si turcii au considerat infrangerile suferite in fata romanilor, infrangeri minore.

5. Eleganta oamenilor obisnuiti - caracteristica generalizata mai ales la cei trecuti de 50. Asorteuri simple si tonuri deschise. Fara epatari si fara priviri piezise. Doar naturalete.

6. Dunarea - cu un vant napraznic la inceput de Septembrie, dar cu o maretie de necontestat. O plimbare pe Dunare si un tur al orasului in autocare special dedicate: 70 RON. Merita.

7. Baile termale - locul de unde iesi alt om, dupa o intreaga dupa-amiaza de peregrinari prin Szecheny furdo - bazine cu apa la 18, 25, 38, 42 grade Celsius, saune la 25, 35, 50 si 70 grade Celsius, saune aromate, dusuri, vestiare cum n-ai vazut pe la noi. 45 RON. Prea putin pentru atata indestulare a simturilor.

8. Cafenele si restaurante, intr-un sir infinit cu o atmosfera de inceput de secol. Si ajungi la ele repede din orice colt al Budapestei cu un metrou foarte rapid si foarte ieftin, a carui prima magistrala era inaugurata la inceput de secol, exact sub Andrassy ut, caci aristocratia locala era evident deranjata de zgomotul trecatorilor. La noi, in aceeasi perioada, incepea rascoala de la 1907.

9. Cladirile - in stil gotic, maur, renascentist sau in amestecuri reusite, te domina din fiecare unghi. Si te determina sa nu arunci hartii pe jos. E un convent tacit, creat de secole de civilizatie.

10. Pantofii cusuti manual - in Pesta gasesti cea mai apropiata locatie de Romania, din care poti cumpara pantofi cusuti manual. La Vass (si nu numai), gasesti pantofii corecti.



Cu un pret incepand de la 100.000 UHF (aptrox. 1500 RON), iti poti indestula colectia in prima ta calatorie spre Budapesta.



Atunci cand am intrat, un domn, aparent austriac, tocmai proba perechea noua ce-i era destinata. Isi lasase alaturi borseta din care se intrezareau cheile unei masini foarte scumpe. Cand s-a aplecat, am zarit intamplator si ceasul de la mana: un Breguet. Cand m-a zarit, a zambit, a ridicat capul si m-a salutat, ca si cum ne-am fi stiut de o viata.



Johann sau Fritz sau Karl - un domn.


4 comentarii:

  1. minunat. iubesc si eu Budapesta. si Szent Endre- micutza comunitatea a picrtorilor din apropierea capitalei..

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos povestiti! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu sunt de acord cu tine in ce directie bati cand spui "Si iti mai aduci aminte ca si turcii au considerat infrangerile suferite in fata romanilor, infrangeri minore." Nu uita ca la cat a fost ditamai imperiul, sa o incaseze de la o mana de "salbateci", nu e tocmai un lucru usor de inghitit. Asa ca e mult mai simplu sa spui ca a fost o infrangere minora.

    Iar in ceea ce'l priveste pe Iancu de Hunedoara si fiul sau Matei, asa romani cum au fost ei (al doilea numai pe jumate), au intrat in analele istoriei maghiare ca unii dintre cei mai destoinici conducatori ai imperiului (militar, administrativ si cultural).

    Asa ca sa nu ne minimizam rolul ca si popor. Comunistii care ne'au predat istoria timp de 50 de ani, au manipulat adevarul in sensul nuantarii spre stanga (spre a'si sustine ideologia) dar nu au inventat fapte. Deci chiar avem un trecut glorios. In schimb, dat fiind faptul ca de prezent s'a cam ales praful ne vine cam greu sa credem.

    De ce conteaza astea in contextul blogului tau? Pai pt. ca un gentlem e mai mult decat un manichin cu tzoale pe el. Un gentlem e o persoana care isi cunoaste valoare, stie de unde vine si incotro se duce. Daca il faci sa uite sau ii dai origini false, automat imaginea de sine va fi falsa si deci si viitorul va fi unui de nedorit.

    Mai pe scurt, gandeste'te la diferenta dintre snob si gentlmen.

    In rest numai de bine si ma bucur ca ti'am gasit blogul

    Sergiu

    P.S. In cazul in care am interpretat gresit remarca ta, imi retrag apostrofarea si'mi mentin doar nota explicativa

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult pentru pertinenta comentariului! Accept cu mare drag "apostrofarile" tale.

    RăspundețiȘtergere