marți, 16 noiembrie 2010

Camel coat

Nu stiu cu soarele din zilele astea, dar stiu ca vine decembrie. Si nu vrei sa te repezi spre un magazin sa-ti cumperi un pardesiu in ziua in care incepe sa ninga. Iti recomand, cel putin, un studiu preliminar. Astazi, camel coat.


Da, numele ii vine de la producatoarea initiala de materie prima pentru aceste modele: camila. Un fir rezistent si destul de gros, moale in acelasi timp, recoltat, in principal, de pe burta camilelor.

De la aceste inceputuri si pana astazi, originile s-au estompat. Lana de oaie a inlocuit cu succes parul de camila. Culoarea a ramas aceeasi.



E un pardesiu pretabil pentru zilele racoroase. Nu face nota discordanta de celelalte pardesie sau paltoane.

Are, in schimb, tonalitatea deschisa, fapt ce-l face sa fie foarte repede reperat pe purtator. Iar intr-o lume plina de pardesie negre, pata de culoare a unui camel coat e un alt pasaport sigur pentru iesirea din anonimat.



E unul din elementele vestimentare masculine in stransa legatura cu nuanta pielii tale, a ochilor si a parului. Daca ai un ten foarte deschis, parul blond sau saten deschis, acest gen de haina nu iti e foarte recomandat.

Daca la hainele cu nuante inchise micile imperfectiuni nu se zaresc sau sunt aproape invizibile, nu acelasi lucru e valabil la camel coat. Materialul, linia urmata de cusaturi, reverele, lungimea adecvata, sunt elemente ce tebuie urmarite cu strictete.

La momentul achizitionarii unui exemplar de gen, iti recomand cu mare caldura vizita la un croitor. Si numai pentru a-i scurta manecile, daca acestea sunt prea lungi.



Apropo de lungimi: acest gen de haina e pretabil a fi purtata la o lungime nu foarte mare. Cel putin nu una care sa depaseasca prea mult zona genunchilor. Ai grija sa nu cazi in cealalta extrema, a modelelor care aproape se ridica peste linia soldurilor.

Recomandata e o lungime medie, care sa treaca generos peste partea de jos a sacoului, purtat pe dedesubt.



Nu achizitiona un exemplar foarte larg sau foarte lat in umeri. Materialul deschis la culoare tinde sa scoata in evidenta tot ce ai in plus sau in minus: umeri prea ingusti, un abdomen proeminent, spate deformat, etc.

E bine sa optezi, la inceput, pentru un camel coat la un singur rand de nasturi. E mai usor de purtat si mai practic decat unul la doua randuri.



In plus, cel la doua randuri, lasat desfacut, in momentul purtarii, tinde sa semene cu o pelerina mult prea mare pentru corpul tau.



Nu exista obligatia alaturarii acestui gen de haina barbateasca cu un costum.



Cu foarte mare succes poate fi alaturat unor tinute casual, ce cuprind inclusiv blugi in componenta lor. Cele doua elemente se vor scoate in evidenta una pe cealalta: nuanta de crem a hainei si bleumarinul jeansilor - o alaturare mereu reusita.



Exista interpretari atat urbane cat si de catwalk ale clasicei piese vestimentare. De apreciat noutatile in domeniu.



Recomandarea mea ramane un camel coat clasic alaturi de care vei alatura mai intai un costum, iar apoi cateva tinute casual. Daca ai trecut cu brio de aceste exersari, poti continua cu o serie de compozitii personale. Nu uita: individualizeaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu