joi, 27 ianuarie 2011

Relaxare suprema. Si apoi somn.



El e Baba. E frizer in regiunea Pushkar, India. Si l-as angaja la conac de maine dimineata.
Pentru simpla ratiune ca iti trezeste simturile si energiile cu masajul sau "cosmic", cu engleza lui stricata si cu gesturile largi. Baba e celebru pe YouTube. Clipul are peste 2.300.000 de vizionari. M-am intrebat de ce. O campanie consistenta a celor de la Pepsi de-abia strange 1.000.000 de accesari.

La o prima vizionare, probabil te pufneste rasul. La o a doua si a treia vizionare, pleoapele iti coboara la jumatate si te cuprinde, asa, o stare de plutire. Unii sustin ca, deja, nu mai pot adormi fara clipul de fata. Alti ca nu pleaca la serviciu fara sa-l vizioneze. Asta e - senzatia degajata e ca Baba stie ce face.Si face pe bune.

Da, masajul scalpului mi se pare relaxarea suprema. Ai tot facut si am tot facut masaj al spatelui, al mainilor, umerilor, gatului, palmelor, talpilor, picioarelor. Dar al scalpului? Cine face masaj al scalpului? Si nu unul oarecare, ci unul energic, care sa-mi miste vertiginos toate radacinile firelor de par si sa ma lase aproape amortit. Inca il caut pe specialistul local.

Pe strazile din Bombay sau Delhi, in India, e deja o traditie. Clinchetul de sticlute cu uleiuri aromate te imbie la o partida de masaj, acolo, pe strada, in vazul tuturor.  Exista si un termen pentru aceasta activitate: malish, in dialectul local. Si nimeni nu e mai priceput ca indianul sa-si miste mainile in semicercuri magice, spre o relaxare totala.

Ajuns celebru, Baba a inceput sa fie la mare cautare. Echipa de la SpaNomad a incercat sa-l localizeze si astfel a aparut pentru a doua oara pe ecran, in compania unei doamne. De data aceasta mai degajat si parca, mai sigur pe el.

Am primit si indicatiile, aproximative, ale adresei. Daca esti cumva prin zona, nu rata ocazia. Asa, pentru o pauza de pranz.
"1. Get to India
2. From Delhi airport, you can catch a taxi to any nearby
3. Train station, purchase a ticket to Ajmer
4. From Ajmer, get a ride (bus, taxi, motorcycle)to Pushkar
5. In Pushkar, look for LakeView Hotel
6. When the hotel (and the lake) is to your left, Baba's shop will be several shops down on the right. Near Ghughat, Badi Basti, Pushkar.
*if you've gone to the end of that road (bhupendra's cloth shop)you've passed it" - extras din comentariile anexate clipului.


Pe alte continente, in Extremul Orient, Hwang, poreclit Switchscissors (din ratiuni evidente), frizer si el, ma minuneaza de fiecare data cu felul sau maiastru de a tunde, cu gesturi aproape artistice si de a masa apoi scalpul, cu gesturi parca din alta lume.  Si toate intr-o ordine numai de el stiuta, aproape matematica. Pentru mine, daca ziua a fost intr-adevar grea, e povestea de seara ce ma adoarme, privind-o.


Daca nu reusesti sa ajungi pe taramuri atat de indepartate, trage o fuga la Ankara, Istanbul, Samsun, Teheran, Sousse sau Tunis si cauta o frizerie. Cere un barbierit si un tuns simplu. Experienta e maiastra si absolut de neuitat: prosoape calde, arome de tec si santal, aburi, creme namaivazute, un brici mereu ascutit, aproape o piesa de teatru de fiecare data. Iar la sfarsit un masaj cum numai frizerul arab stie sa faca. Sa nu uit: bonusul : un mod absolut "fierbinte" de a indeparta parul nedorit din nas si urechi.



Cred, dupa toate cele povestite, ca Rossini (cu al sau barbier din Sevilia), nu apucase sa viziteze Orientul, indepartat sau apropiat, la momentul  conceperii capodoperei sale. Si as vrea sa urmaresc aici, in online, cand incepe licitatia pentru Baba. Vreau sa-l cumpar. Vi-l daruiesc de sarbatori.


3 comentarii:

  1. Ei da, asa ceva merge bine la sfarsitul zilei de vineri, dupa care sa mergi acasa si sa DORMI adanc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu ce cred altii, dar e pe bune faza cu relaxarea (si sa zicem ca am idee despre masaje). Nu am citit ce ai scris tu aici C-zar, ci am dat direct play la filmuletz. Am citit ulterior. Jur ca in mai putin de 1 minut am inceput sa ma asez mai confortabil in scaunul de birou si deja la minutul 2 pluteam usor. O fi adevarata faza aia cu vindecatul prin ecran ? "touch the screen, touch the screen ! Jesus said..." .
    In concluzie... cred ca gasesc o cursa pana la Munchen si de acolo avem zbor direct la Delhi. Start packing !

    RăspundețiȘtergere