joi, 3 martie 2011

Povestea calcatului camasii. Si despre o printesa.



Considera-l un cadou pentru ea. Suntem, inca, in perioada lor, a doamnelor. Ca sa-ti aduci aminte de spusele mele, pret de inca o saptamana, deschid sedinta de astazi cu o imagine spre care sa intorci capul:


Stiu ca pentru multi dintre noi, gandul la procedurile urmate pentru calcarea unei camasi provoaca brusc stari de anxietate, depresie, angoasa. Tratabile in sedinte lungi la psiholog. Ca sa inmoi perceptia calcatului unei camasi, iti propun sa-l incadrezi mental, intre momentele de intimitate, pe care le petreci cu tine.

Gandeste-te ca e unul din acele segmente ale zilei in care toata casa e a ta si purtand doar o pereche de chiloti, cu muzica la maxim, poti sa dai drumul miscarilor de dans: atentie la miscarea mainilor, se apropie de posturile din vals - de la dreapta la stanga, nu prea repede si nu prea incet, cu picioarele bine ancorate in podea, miscandu-le din cand in cand, spre a nu amorti.

Printre argumente s-ar mai numara si faptul ca iarna e pe sfarsite iar "blufarea" pe care ai folosit-o constant in ultimele cinci luni, purtand camasa pe sub pulover (calcand, deci, doar partea la vedere - gulerul si mansetele), incepe sa ia sfarsit. Sa stii ca te-am vazut, dar ne-am iertat reciproc indecenta, facandu-ne ca nu observam. 

Ai nevoie, in demersul tau, de un fier de calcat, cu rezervorul plin de apa (curata!), de o masa de calcat si de un prelungitor, spre a nu te impiedica. Si, de aici, lumea e a ta. Iar lumea asta se numeste calcatul camasilor.



Repet, nu e o lume atat de trista precum pare. Totul e sa ai atentia distrasa ori de o muzica buna, data la maxim, ori de un televizor ce gangureste non-sensuri in fundal. Pentru ca in momentul in care vei incerca sa iei, foarte concentrat si foarte pe tacute, calcatul camasilor in piept, te va dobori. De fiecare data. Iar dupa prima jumatate de camasa calcata, vei claca.

Strategia mai include determinarea exacta a unui numar de camasi de calcat, in sedinta de fata. Pot fi 3, 5, 9. Eu propun sa nu depaseasca 10. Deja pe la a 8-a camasa calcata, primii stropi de transpiratie se preling nervosi pe varful nasului.

Numarul de camasi calcate din sifonier e important. Iti da un grad de relaxare sporit. Nu te rezuma la a avea doar cinci camasi calcate, folosind supozitia ca atatea zile de lucru sunt. Suficienta nu e bine-venita in domeniul camasilor, caci, tot strategic vorbind, inaintea unei intalniri de seara, in timpul saptamani, va trebui sa treci pe acasa pentru a schimba camasa. Cel putin din motive olfactive, daca nu cumva chiar din motive de eticheta, relativ la tinuta de seara, diferita de cea de zi.

Inainte de a debuta in noua ocupatie, citeste atent specificatiile tehnice de pe eticheta camasii si interpreteaza adecvat semnele ce indica temperatura de calcare a acesteia. Ajusteaza in consecinta temperatura fierului de calcat.



Cu lectiile astfel facute, vei parcurge procesul dupa cum urmeaza:



Se intoarce camasa pe dos si se calca spatele acesteia. Unii prefera sa o calce pe fata, dar recomand sa nu. Exista probabilitatea de 1 la 100 000 ca urmele de apa din rezervorul fierului de calcat sa fi luat contact cu niscaiva parti metalice ale acestuia si, iata cum, o mica pata de rugina, va compromite definitiv camasa.



 
Urmeaza partile frontale ale acesteia, calcate cu mare grija si delicatete, caci reprezinta partea din camasa la vedere. Insista mai ales in zona superioara si in dreptul nasturilor, respectiv al buzunarului frontal.



 Daca materialul incorporat in camasa e unul de calitate, incretiturile ar trebui sa fie inexistente.



Manecile si mansetele chiar sunt partea dificila, chinuitoare, a acestui proces. Spre simplificarea aplicatiei se iau cusaturile din dreptul umarului camasii, acolo unde maneca e inserata de partea posterioara, respectiv frontala a camasii si se indoaie prefect in doua.



Creasta astfel formata se prelungeste pe maneca si rezulta celebra dunga, ce va fi perfectata odata cu practica. Se intoarce maneca pe partea cealalta si se calca asemenea.



Cuta nu se va prelungi pe manseta. Mansetele se calca pe interior sau pe exterior, "pe rotund", adica miscand varful fierului de calcat pe toata latimea acestora.



La sfarsit se va insista pe guler. Acesta se calca pe dos, dupa care se indoaie (sau nu) si se formeaza indoitura acestuia.



La sfarsitul operatiunii iti recomand cu mare caldura sa lasi camasa pe un umeras adecvat si sa inchizi primul nasture (de sus), al acesteia pentru ca gulerul sa-si pastreze forma.



Daca e nevoie de camasa in proxima calatorie, se urmeaza aceiasi pasi, cu singura precizare ca dupa calcarea spatelui camasii, se inchid nasturii din fata si se impatureste. Rezultatele sunt pe masura. In bagaj, aseaza intotdeauna camasile deasupra tuturor celorlalte lucruri din valiza.



Pentru cei mai nevolnici dintre noi sau pentru cei cu foarte multe camasi de calcat, exista varianta unei menajere. Sau, daca tot am pasit in secolul 21, a unei masini de calcat automatizate. De mare aplicabilitate doar in cazul anumitor materiale.



Caci, relatand din practica, camasile fabricate din 100% bumbac sunt doar o legenda. Caci, daca ar fi 100% bumbac, caliatile materialului ar face camasa aproape imposibil de calcat. De aceea exista amestecurile de bumbac si alte materiale, ce fac sarcina calcatorului una mai usoara. A fost o vreme in care ma lasam inselat de precizarea de pe eticheta: non ironing shirt. Adica se ia din masina de spalat, se scutura bine, se aseaza la uscat si maine dimineata e ca si calcata. Legende. 

Nu uita cumva fierul de calcat pe camasa. Nuanta de galben-aramiu rezultata nu iese nici la spalat, nici la curatatorie. Apropo de curatatorie, e o varianta sanatoasa. Dar deranjul mi se pare relativ mare: drumul pana acolo, asteptarea, atc. Prefer sa folosesc masina de spalat si fierul de calcat.

Iar dupa ce a trecut de padurea de camasi, a luat fierul de calcat, l-a aruncat peste umar, iar acesta s-a transformat intr-o mare de bucurie pentru printesa lui, caci aceasta n-a mai gasit la intoarcerea in palat mormanul cel nesfarsit de vestminte. Asta e povestea calcatorului cel viteaz de camasi, ce a cucerit inima supusilor sai. Si au trait asa pana la adanci batraneti. 

4 comentarii:

  1. M-am hotarat, in primul rand imi cumpar un fier de calcat bun. Apoi invat sa le calc eu si o scutesc pe ea. Multumesc pentru toate sfaturile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos blogul insa am o nelamurire: nu vad scris nimic despre camasa purtata pe sub bluza sau pulover, lucru extrem de des intalnit. Urmeaza un asemenea articol?

    RăspundețiȘtergere
  3. In privinta calcatului in genere, nu doar a camasilor, trebuie sa ii multumesc tatalui meu. Imi amintesc si acum, cum tata mi-a spus intr-o zi (pe la 12-14 ani parca) ca va trebui sa imi calc singur hainele, asa cum o face si el, caci mama nu avea timp sa ne dadaceasca. Sotia mea apreciaza mostenirea pe care i-a lasat-o mama - am grija singur de cum si cu ce ma imbrac.

    RăspundețiȘtergere