joi, 11 martie 2010

Cureaua



Din cand in cand, domnii se retrag. Si numai pentru a revenii in forta.

Am luat o pauza spre sedimentare de ganduri si studiu in materia vestimentatiei masculine. Consider necesara oricand o astfel de perioada si ti-o recomand.

Revenind, astazi vom strange cureaua. Corect.




Cureaua, ca si accesoriu vestimentar masculin nu incumba vaste analize si discutii, dar exista cateva elemente punctuale ce ar trebui precizate.

Cureaua are, in primul rand, un rol functional: sustine pantalonii.



Faceam vorbire in alte dati despre faptul ca o curea, in ansamblul vestimentar poate ajuta sau, dimpotriva, dauna compozitiei.

Privitorul din fata noastra se sprijina vizual pe liniile ce sectioneaza statura noastra.


Negresit, privirea i se va opri asupra curelei si pantofilor.

Si numai pentru aceasta ratiune, cele doua elemente ar trebui sa fie ingemanate coloristic.

Daca ansamblul de format din curea neagra si pantofi negri iti pare tern, ai oricand la indemana curele negre din alte materiale decat piele bax, asa cum sunt exemplare reusite de curele din piele de crocodil (aligator) sau din piele de strut.



Le regasesti cu usurinta in colectiile de serie ale designerilor.



Revenind la rolul curelei in imaginea de ansamblu nu uita, daca natura nu a fost atat de generoasa cu statura ta, sa incerci sa nu mai porti curea. Vei pacali frumos adevarsarii, caci nepurtarea de curea va alungi imaginea.



Daca pantalonii nu stau cum trebuie pe talie sau daca esti un personaj mai corpolent, incearca bretelele - te vor scoate din impas si vor adauga, categoric, o nota de distinctie tinutei.



Apropo de calitatea curelelor. Incearca, pe cat posibil, sa achizitionezi curele din piele. Cum sa verifici pielea? Prin usoara zgariere cu unghia sau cu bricheta. Sunt metode vechi. Ai grija sa nu incendiezi magazinul.



Verifica atent atat catarama, cat si sistemul de prindere. Ar trebui sa fie destul de bine turnate si ancorate in curea, incat sa te tina o viata intreaga.



Alege catarame simple, aurii sau argintii, care sa se potriveasca cu pantofii din dotare. Nu uita, reiterez: asa cum sosetele ar trebui sa se asorteze cu pantalonii, tot la fel cureaua ar trebui sa se asorteze cu pantofii. Daca e sa prelungesc linia, ar trebui ca si cureaua ceasului sa fie din aceeasi gama.



Se accepta ca, din cand in cand, sa lustruiesti cureaua cu produse specifice de ingrijire a pielii.

Opteaza pentru modelele simple, in cazul purtarii unui pantalon de costum sau pentru modele clasice, de bun simt, pentru alte tipuri de pantaloni: blue-jeans, chino, etc.



Ratiunea pentru care postul de fata a luat nastere are la baza si un deranjament vizual pe care il traiesc aproape de fiecare data cand ies in locuri publice: catarama cu brand afisat la vedere. E gresit! Ar trebui sa intelegi ca tocmai am tipat la tine. Da, e total gresit, neadecvat, grotesc.



Da exista catarame supradimensionate cu logo-uri sau inscriptii pe masura, dar locul lor nu e aici, printre domni. Poate doar la un rodeo sau la un bal mascat.



Gama cromatica pentru curele este destul de vasta: de la alb si pana la negru trecand prin toate gamele de maron pe care le cunosti.



Da si curea alba, cam ca domnul



iar nu ca domnii. Caci domnii, pe care clonati ii vad in fiece zi, loco, in fel de fel de companii, in afara de incercarea nereusita de copiere a uni trend sezonier, poarta in continuare costume cu doua numere mai mari si pantaloni atarnand peste pantofi.



Domnii mei, exista croitori buni pe aceasta lume.

Subiectul ajustari imi aduce aminte sa-ti atrag atentia asupra lungimii adecvate a curelei. In momentul inchiderii complete, varful curelei ar trebui sa-ti atinga, dupa ce a trecut si de a doua gaica, in zona ariei stangi a bazinului, fara sa o depaseasca.



Incearca sa vizitezi un pielar specializat, daca iti place modelul, dar gaurile nu corespund cu talia ta.

Vei face cunostinta cu preduceaua, ustensila speciala pentru aceasta operatiune.



Personal, mi-am achizitionat un perforator manual. Dar pe la pielar tot mai trec din cand in cand, macar sa vad ce mai face.



Cu ajustari sau nu, ar trebui oricum sa verifici si acuratetea gaurilor curelei.

Daca aceasta are ca materie prima, material textil, curele folosite mai ales in combinatie cu blue-jeans sau pantaloni casual, e bine ca gaurile sa fie protejate cu capse metalice, pentru ca acest fel de curea sa aiba o viata mai lunga.



Sa nu uit: pentru tinute formale, evita cureaua. Formal inseamna, printre altele, altfel. Iar acest altfel chiar nu-l poti complini cu o curea neagra pe care o porti zi de zi.

Incearca niscaiva bretele sau un brau adecvat.



Nu uita din cand in cand, sa reinoiesti colectia de curele. Stiu ca te acomodezi cu unele, pana la familiarizare totala. Si mai stiu ca daca acest fenomen se intampla, nu vei observa la timp rupturile sau juliturile curelei. Neprmis pentru cureaua unui domn.



Daca nu esti dispus la cautari de curele sau reinnoiri de colectii personale, incearca achizitia de curele cu doua fete. Sunt garantate o viata.

Nu uita sa pozitionezi catarama corect - odata cureaua stransa, partea din dreapta a cataramei, privit de sus, trebuie sa se alinieze perfect cu linia din dreapta a materialului ce acopera slitul.



Si te mai rog ceva, domnule. Foloseste cureaua pentru destinatia ei - sustinerea pantalonilor - si atat. Nu incerca sa atarni de ea lanturi, telefoane, borsete.



Nu esti nici copil si nici la razboi nu pleci. Esti un domn ce poarta si curea. In mod elegant.



2 comentarii:

  1. O, ce bine ca ai pomenit de lungimea si pozitionarea curelei.

    Am inteles bine, capatul liber trebuie sa ajunga in spate (sa treaca de osul soldului), astfel incat sa nu fie vizibil din fata?

    Apoi, capatul liber al curelei se petrece de la dreapta la stanga (privit de sus, de purtator)? Eu am capatul liber spre dreapta mea. Din ce ratiuni ar trebui sa fie pe stanga?

    Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Capatul liber al curelei nu trece de osul sodului.

    Capatul liber este pozitionat ca in prima imagine a prezentului post. Daca esti stangaci, vei proceda asa cum ai descris.

    RăspundețiȘtergere