marți, 26 ianuarie 2010

Cravata Ascot


(later edit) Cravate Ascot se gasesc aici. 

Scriu randurile de azi sub efervescenta unei aduceri aminte: cartile de istorie, cu povesti, care mai de care, ce-mi tineau de cald in facultate. O istorie, mereu aceeasi, dar parca relatata de fiecare data altfel. 

Autor: Neagu Djuvara. Prin excelenta, purtatorul de cravata Ascot. Cu permisiunea domniei sale, cu voce scazuta si reverente, ii dedic scrierea de astazi.
 


 

Ca si in istorie, povestea incepe demult de tot. Tot englezii au fost primii purtatori. Desi, daca te uiti atent pe Coloana lui Traian, la Roma, vei gasi esarfe purtate la gat de daci, stranse cu nod trainic.

 

Sa lasam polemicile altora. Sa dezbatem substanta.

 

Ascot vine de la, deja, celebra localitate britanica unde au loc periodic curse de cai.

 
Si pentru ca bucata de material de la gatul participantilor spectatori nu avea un nume, i-au zis Ascot, caci numai acolo era de vazut in acele vremuri.

 

Personal, inclin sa cred ca esarfa si-a facut loc la gatul barbatului din pur spirit anti-sistem: au facut-o atat Cromwell, in Anglia, cat si revolutionarii de la 1789 in Franta. A venit ca o sfidare la adresa gulerelor bogat brodate ale protipendadei vremii. In acele timpuri, esarfa a marcat noi inceputuri.

 

S-a transformat insa, cu timpul, in element vestimentar asociat aristocratiei.

A ajuns nevatamata si in zilele noastre. 

 
Nu stiu cati din voi o mai poarta, dar ti-o recomand cu mare caldura la gat. E de pus si de afisat exact dupa momentul din viata, pe care l-ai depasit si care a insemnat sa te impaci cu tine.

 

E fabricata din matase de cea mai buna calitate.

Ca sa o recunosti repede, poti sa vezi ca are cele doua capete mai late, unite de o banda mai ingusta, tocmai pentru a permite o legare mai usoara a sa.

 

Nici nodul nu e greu de facut. Iti dau imagistica atat frontala, 

 

cat si din profil.

 

Fara echivoc, pot enunta ca se potriveste la tinuta business, daca tocmai te-ai plictisit de purtarea celei de 50-a cravate clasice de anul asta.

 
Nu cred sa fie in mediul business de pe la noi, cineva atat de retrograd, incat sa nu recunoasca veleitatile de bon ton pe care le da o cravata Ascot asociata unui costum sau blazer clasic.

Nu te intrista. O poti lua cu tine si in week-end. Fara nici un fel de problema. Pulover  cu en-coeur verde  inchis Lacoste, Levi's 501, o pereche de loafer (pantofi fara siret) grena si gata. Esti numai bun de dus la munte.

 
Daca vrei sa indraznesti mai mult, incearca si un pulover oranj peste. Verdele nu e regula.

Iar daca e foarte frig, pune si un melon, incheiat corespunzator cu brandenburgi. British all the way.

 
Observ de ceva vreme multi purtatori de cravata Ascot. Ce-i drept, nu pe la noi.

 
La randul lor au avut o sursa de inspiratie nu foarte indepartata.

 
Si pentru ca imaginea personala reprezinta in aceste zile, deja, o industrie, nu putea lipsi nici din garderoba celor care muncesc la cladirea sa.

 


 
in varianta esarfa subtire de casmir, purtata pe sub camasa - Brad Pitt

Eu te sfatuiesc sa intorci pentru o clipa privirea de la cravata clasica. 

 
Personal, desi o apreciez zi de zi, ca purtator inveterat, nu refuz nicicum, un Ascot, daca mi se iveste ocazia.

 
Sunt, in schimb, foarte atent la ce aleg. Nu voi purta nicidecum un Ascot cu dungi sau pe cel fabricat din materiale uni.

 
Dimpotriva. Voi alege din marea varietate de imprimeuri Paisley.

 

 

 
Cand ma plictisesc si de acestea, trec pe imprimeurile foulard (fulard).

 

 
Indiferent de imprimeu, raman atent la restul tinutei si incerc, de obicei, sa alatur esarfa unor timute ce implica un sacou cu imprimeu herringbone (solzi de peste) si unor pantaloni de flanel. Stiu ca nu dau gres.

 
Daca mediul o impune, te poti juca adecvat cu suprapunerea de motive si imprimeuri.

 
Exista si varianta esarfei ce se poarta peste camasa. O revezi de fiecare data la gatul cate unui mire. Provine din tinua de dimineata, specific britanica, ce presupune purtarea redingotei.

 
Sau in ipostaze mai putin formale.

 
Tine de alegerea fiecaruia.

 
Nu-l uit, insa, pe Pacino, in rolul lui Mickey Corleone, purtand o discutie indelungata cu Fredo, fratele pe care urma, la scurta vreme, sa-l ucida. Nimic rau in scena lui Copolla.

 
Sfatul meu - nu rata achizitionarea unei cravate Ascot, atunci cand ai ocazia. 

 
Nu poti sti cand, din pura curiozitate la inceput, vei incepe sa o porti. Nu cred sa te desparti de ea apoi.



13 comentarii:

  1. Ce stim despre femei si cravatele Ascot?

    RăspundețiȘtergere
  2. Stim ca femeile "fura", cand si cand, o cravata Ascot din dulapul domnului din viata lor. Dupa care, cu pantalonii bagati in cizme de piele, pana la genunchi si o camasa brodata, se duc la manej, pentru o partida de calarie. Sau ii insotesc pe domnii lor la o partida de vanatoare matinala.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se gasesc si in magazinele de la noi? Pe Amazon nu am gasit prea multe modele, si nu am gasit varianta care se poarta peste camasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. In magazinele noastre ofertele pentru subiectul cravata Ascot sunt rarisime. Daca nu ai drumuri prin tari straine, varianta achizitionarii on line ramane in picioare.

    Esarfe de purtat peste camasa am zarit intr-o ultima vizita in Viena. N-as sti acum sa-ti precizez locatia exacta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,
    Ati putea sa dati cateva sugestii despre cum se poarta o cravata Ascot la o tinuta eleganta, de seara?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua, stimate domn Ionascu! In primul rand doresc sa va felicit pentru blogul dvs, unul de exceptie in opinia mea. Ma documentez cu mare placere si atentie si vreau sa subliniez faptul ca am invatat multe lucruri de pe blogul dvs. Sunt adeptul stilului clasic elegant, desi sunt foarte tanar, am numai 24 de ani si am profunde regrete pentru ca cei de varsta mea nu au nimic in comun cu acest stil. Doresc sa va intreb de unde pot achizitiona niste cravate ascot de la noi din tara. Am vazut ceva la Steilmann, insa oferta nu e prea larga, din pacate, iar croiala e una clasica, cu linii drepte, nu ca cele prezentate de dvs. Va multumesc! Cu deosebit respect, Cristi M.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Cristi M. - Multumesc pentru aprecieri. Sursele pentru produse de gen, in Romania, sunt aproape inexistente. Varianta comenzilor online ramane foarte la indemana, pentru doritori.

    In urma unor discutii purtate cu o suma de producatori locali, sper, cat de curand, sa poti gasi cravate Ascot aici, la domnideromania.

    RăspundețiȘtergere
  8. apreciez blogul dvs...tocmai mi-am deschis un atlier de croitorie si ma ajuta foarte mult...felicitari! multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc de aprecieri! Spor in activitatea pe care ai inceput sa o desfasori!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua!

    Senzatia mea e ca acest tip de accesoriu e potrivit pentru domnii spre 40 si peste, adevarat?
    Mentionez ca eu am 31 si am evitat sa port asa ceva, asta pe langa discutiile cu prietenii pe tema data...

    Azi am descoperit blogul, multumesc!:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu as fi atat de transant. As lasa oricand un barbat de 31 de ani sa poarte un Ascot.

    RăspundețiȘtergere
  12. poate vi se pare ciudat, desi nu ma vizeaza-momentan nici in mod indirect- citesc de fiecare data cu mare placere articolele nou postate. felicitari pentru blog! inatr-adevar, cel putin din pucntul meu de vedere, un outfit ce include o cravata Ascot este sexi, indiferent -ca e casual ori bussines. recomand!

    RăspundețiȘtergere