marți, 11 ianuarie 2011

Regulile moderne ale purtatorului de palarie. Partea I



O serie de mail-uri din ultima perioada au facut referire cu precadere la o problema spinoasa a barbatului in anotimpul rece: cu ce se acopera capul iarna, fara a se aduce in vreun fel atingere ideii de tinuta eleganta. La cele mai multe dintre solicitari am raspuns in scris, dar ma vad nevoit sa aduc o suma de argumente si explicatii in ceea ce se doreste un indreptar in ale acoperirii capului, mai ales in perioada rece.

Pentru astfel de vreme, cum e cea de afara (septembrie - martie) alegeti o palarie cu textura groasa, cum ar fi cele fabricate din lana, blana sau piele. Nu purtati, sub nici o forma, palarii multicolore sau care se abat flagrant de la sobrietatea zonei de griuri, mergand pana la clasicul negru.

Daca doriti fantezii pe tema data alegeti o palarie care sa contina doua tonuri de culoare. O palarie neagra cu banda neagra e de preferat intotdeauna unei palarii negre cu banda rosie. Daca varianta de mai sus nu vi se pare adecvata, puteti opta pentru o palarie gri cu banda neagra. Veti adauga astfel personalitate tinutei, prin purtarea palariei gri, fara a va abate de la "monocromia" dictata de regulile elegantei masculine.

La acest capitol chiar nu trebuie sa va intereseze ce e la moda sau nu. Forma palariilor clasice, asortate tinutelor barbatesti e neschimbata de mai bine de un secol.

Palariile, alese corect, nu doar complimenteaza tinutele, dar au un rol absolut functional: apara scalpul de intemperii si temperaturi scazute si pastreaza temperatura nasului la cote acceptabile. Acoperirea scalpului salveaza mai mult de 70% din temperatura corpului. Alaturata unui trench barbatesc autentic te salveaza de ploaie. Iti mai aduci aminte de "Singing in the Rain?" Sau, mai degraba, de multimea de umbrele ce se ingramadeste, vizibil deranjata, la o trecere de pietoni? Palaria e o solutie.



Cum se poarta o palarie? Am zarit cu totii ca o fedora e din cand in cand aruncata nonsalant spre ceafa, alaturi de o tigara de foi atarnata de coltul gurii - un Great Gatsby sau un trilby, purtat aproape pe o ureche - un Frank Sinatra sau pe varful capului, cu un numar mai mica, gen Charlie Chaplin. Daca doriti, puteti copia. Pariul ramane insa gasirea unui stil personal, nu caderea in pacatul trendinezilor sau trendoizilor, asa cum, cu tristete, am zarit in ultima vreme.

A purta palarie nu tine de teatralitate ci, mult mai degraba, de o doza de personalitate deja asumata, de o relaxare si de drumul catre o mereu noua identitate.

Cu siguranta e dificil sa alegi o palarie. Acelasi exemplar arata pe doi barbati total diferit si ii schimba pe acestia intr-un mod total diferit. Caci purtarea unei palarii schimba total aspectul purtatorului sau. La ultimul experiment de gen am primit replica:".....da-o repede jos!! Arati ca un recuperator!! Am impresia ca mai ai putin si ma impusti!!". Draga mea, pentru nimic in lume.

In alta ordine de idei, pana a ajunge sa-ti gasesti modelul ce cadreaza pe forma ta, dureaza o vreme: in jur de 200 de incercari si cam 1000 de vizionari. Si aici am citat din experienta celor batrani. Nu face greseala sa comanzi o palarie online. Se dovedeste de cele mai multe ori o eroare. Palaria trebuie atinsa si probata inainte de achizitionarea propriu-zisa. E un sfat prietenesc.

Conform "studiilor americane", masura generala pentru circumferinta capului uni barbat este de 58 cm - conform masurilor europene, 7 inch si 1/4  - conform standardelor SUA si 7 inch si 1/8 - conform standardelor din Marea Britanie. Gasesti atasat mai jos un tabel ce te va ajuta sa identifici corect, oriunde in lume, masura exacta a palariei tale.



Trebuie, deasemenea, sa fii atent la modelul de palarie pe care esti dispus sa il porti. Unul cu borurile foarte mari nu te va avantaja sub nici o forma daca esti o persoana mica de statura si ingusta in umeri - cum e cazul palariei Homburg.

In opinia mea purtarea unei palarii a parasit zona tinutelor elegante, gen costum la doua randuri, servieta si umbrela purtata nonsalant pe antebrat si a migrat in zilele noastre catre alaturarea sa unei tinute mai degajate cum ar fi un blazer si o camasa desfacuta lejer la primul nasture. Nu uit, in mod implicit, sa subliniez purtarea unei palarii, prin alaturarea cu intreaga gama specifica de accesorii sezonului rece: manusi, fular sau esarfa, un impermeabil sau un pardesiu de lana.

                                                                         - va urma -


Un comentariu: