joi, 13 ianuarie 2011

Regulile moderne ale purtatorului de palarie. Partea a II-a



Tata a purtat mereu palarie. Si unchii mei la fel. Si colegii tatalui meu. Era deja un act ritualic: punerea palariei, ca ultim gest, inainte de a iesi pe usa. Asa mi-am trait copilaria. Alaturi de un domn in costum, purtand palarie.

Iar el, probabil, capatase obiceiul de la tatal sau. Si tot asa. Graham Greene spunea despre unul din personajele sale, Henry Mills: "....cata demnitate se ascunde in spatele purtarii unei palarii. Uitat-te la el - daca ii iei palaria il condamni pentru vecie la anonimat." Observatia era pertinenta pentru perioada respectiva. In anii '50 nepurtarea unei palarii de catre barbatul ce marsaluieste pe strada era un gest deplasat. Un obicei mostenit in cele mai mici amanunte din perioada interbelica.

In mod bizar, sfarsitul anilor'60 si inceputul anilor '70 aduce, mai ales in Statele Unite, o reticenta la purtarea palariei, actul fiind catalogat ca unul  deplasat, comic chiar fata de tot ce reprezentase palaria cu nu foarte mult timp in urma.

In anii '80 palaria era data deja disparuta de pe radarul a ceea ce putem numi norme vestimentare acceptate ale perioadei. Ramasesera ca purtatori inveterati vechii agenti de bursa, dar reprezentand la acea vreme un cerc destul de restrans. Locul le-a fost luat de fesuri, sepci si, ici si colo, cate o basca de lana.

Astazi, spre bucuria multora, elementul revine. Iar ca sa te descurci in marea clasa a palariilor, ai nevoie de un ghid. Exceptand palaria Panama, despre care am facut discutie si boater, o palarie pe care o s-o revedem la vara, iata cateva din felurile de palarii uzitate de barbatul modern:

Fedora - e una din cele mai stilate palarii ce poate ajunge in garderoba ta. E intotdeauna prima alegere a lui Indiana Jones. O recunosti usor dupa forma de lacrima pe care o au borurile largi. Au cate o adancitura pe fiecare parte, pentru a putea fi asezata sau scoasa usor pe/de pe cap. In varianta ei clasica e neagra, maron sau gri. Au revenit in mare forta pe rafturile magazinelor in ultimii 3 ani.



Bowler - cunoscuta si sub denumirea derbies, are boruri perfect rotunde si scurte, usor intoarse in sus. Popularitatea maxima e atinsa acolo unde a si aparut, in Marea Britanie, fiind un accesoriu preferat atat de burghezime, cat si de clasa muncitoare. Peste Ocean si-a facut veacul mai degraba la tinute lejere, casual, decat la tinute elegante. Printre celebrii purtatori de bowler: Winston Churchill si Charlie Chaplin.



Homburg - O palarie tubulara, cu boruri largi, intoarse, cu bareta si o singura adancitura longitudinala in partea superioara a acesteia. Numita popular si "Godfather Hat", a devenit populara prin purtarea sa de catre gangsteri sau orice insemna barabatul dur al epocii. A fost readusa in atentia publicului, intr-o forma restilizata, de catre artistii din cultura Hip-Hop, la inceputul anilor '90.



Porkpie - E o fedora fara adancituri laterale si de dimensiune mai mica, atat in inaltime cat si in diametru.



Ce se intampla daca porti o palarie?

1. Silueta, imaginea iti e total schimbata probabil mult mai radical decat ar face-o orice alt accesoriu masculin. Nu e usor sa porti o palarie, de aceea sugerez o serie de exercitii "inside", inainte de a te catapulta in multime.

2. Oamenii se vor holba la tine. Cel putin. Nu te speria, paseste degajat.

3. Nu sari calul! O palarie cu o forma sau culoare foarte ciudata sau indecent de "trendineza" te va duce in zona unor situatii hilare, pe care sigur nu ti-o doresti. Ramai la formele clasice.



4. O palarie tine de cald. Am si adus argumentele in episodul trecut.

5. O palarie te mentine uscat. Da, are rolul sa te apere de vant si ploaie.

Cum ingrijesti o palarie?

Incearca sa tratezi palaria ca un obiect de pret. Nu o atinge avand mainile umede sau murdare. Daca palaria s-a udat nu incerca sa o usuci langa o sursa puternica de caldura. In mod sigur isi va pierde forma sau dimensiunile initiale. Evita sa o lasi sub razele soarelui puternic (vorbim despre palariile pentru perioada iernii). Incearca sa o asezi si sa o scoti pe/de pe cap servindu-te de boruri, iar nu de partile laterale sau de adanciturile, proiectate din constructia sa - tind sa se deformeze cu timpul. O poti curata oricand cu ajutorul unei perii de haine - fii gentil in gesturi. Daca, in mod particular, banda interioara s-a umezit din cauza transpiratie, intoarce-o pe dos. Excesul de umezeala se va evapora de la sine.

De la ce varsta poti purta o palarie? O intrebare care gaseste cel mai adecvat raspuns pe strada - adolescentii o poarta spre a transmite un mesaj: "suntem aici si suntem diferiti". Ceea ce apreciez.

Cei in varsta o poarta din obisnuinta sau din motive practice. Si e o imagine alaturi de care am trait - cea a parintilor sau bunicilor nostri.



Tu, cel intre 30 si 50 ani, ar trebui sa porti o palarie? Tine minte doar ca nu e cu trebuie. Joaca-te, cocheteaza cu ideea, fa o serie de incercari si experimente. Si nu uita ca o poti folosi oricand ca motiv de incepere a unei conversatii. Saluta-ti doamna inclinand usor capul si scotand palaria. Iar daca si cuvintele se leaga, cine stie? Palaria, bat-o vina!




6 comentarii:

  1. Foarte interesanta expunerea despre (inca) actualitatea palariilor si trimiterile catre epocile dinainte!

    Si mai interesanta ar fi, pentru un pasionat de istorie, o particularizare pe Romania, unde palariile au trecut prin diverse regimuri. Cat de actual mai este portul palariei la noi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc.

    Despre epocile palariei in Romania ar trebui sa scrie un istoric sau un specialist in ale istoriei vestimentatiei. Nu sunt eu acela :)

    Portul palariei in Romania sau aiurea in lume nu are portanta neaparat la o epoca. E doar un alt dat al elegantei masculine.

    RăspundețiȘtergere
  3. NU GASESC PRIMA PARTE A ARTICOLULUI DE MAI SUS. MI-AR TREBUI PUTIN AJUTOR, DACA SE POATE ...? MULTUMESC ANTICIPAT!

    RăspundețiȘtergere
  4. partea I, aici http://domnideromania.blogspot.com/2011/01/regulile-moderne-ale-purtatorului-de.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut Cezar,

    Ne poti indica 1-2 locuri de unde putem cumpara palarii de calitate?

    Multumesc anticipat,
    Costi

    RăspundețiȘtergere
  6. Am aflat despre blogul dumneavoastra dintr-un ziar peste care imi treceam privirea fara interes, articolul privind Domnii de Romania mi-a atras imediat atentia (l-am citit in detaliu).
    Ma bucur ca am descoperit acest blog, caci avem cateva (importante) puncte comune - avocatura si grija pentru infatisarea noastra, de altfel, in avocatura, dupa pregatirea juridica urmeaza tinuta. Multi clienti isi aleg avocatul dupa cum acesta se prezinta. Eu incerc sa ma incadrez in tinuta clasica a avocatului - pardesiu, costum, servieta de piele; sunt insa cam tern.
    In privinta celor doua postari privind acoperamantul capului in sezonul rece, trebuie sa recunosc : nu am reusit inca sa gasesc un raspuns. Fesul si caciula sunt potrivite pentru munte, excurii etc, sapca este iremediabil legata de un curent politic si de o clasa sociala, palaria ramanand singura solutie viabila. In cazul palariei insa sunt alte impedimente de trecut si pregatiri de indeplinit (asa cum ai aratat).

    RăspundețiȘtergere