joi, 24 februarie 2011

Blana domnului



O sa spun un "NU" raspicat, pe toata linia: barbatul nu poarta blanuri.

Chiar daca temperaturile scad amenintator sub zero grade. Exista o suma de alternative, care lasa loc la tot felul de materiale si alegeri: pardesie din lana, casmir, cojoace, haine din piele. Nu ca as fi deghizat in militant PETA, dar un barbat nu poate purta o blana, indiferent de croiala acesteia.



In cazul in care o face, risca mult prea multe. Primele sperieturi le-ar provoca in randul femeilor pe care le intalneste in ziua cu pricina. Reactiile ar cuprinde toata gama de expresii feminine, de la idicari de spranceana pana la "...ti-am spus, fata, ca nu e bun la pat...".



Daca intamplarea purtarii de haina din blana s-ar petrece peste Ocean, ai fi foarte usor asimilat imaginii de proxenet cu notorietate. Iar aceasta marca e greu de inlaturat, daca asortezi tinutei un ghiul din aur masiv sau platina si o palarie cu boruri foarte late, de care atarna fantezist o pana de paun multicolora.



Nu conteaza daca pe model scrie ca e destinat barbatilor. Evita-l! Hainele din blana raman apanajul doamnelor si una din placerile vinovate ale acestora, alaturi de diamante. Lasa lucrurile asa cum sunt si nu forta nota.

Vei invoca, probabil, faptul ca exista zone cu temperaturi foarte scazute, in care barbatii sunt imbracati din cap pana in picioare in blana. Da, e cazul Laponiei sau al tinuturilor arctice. Dar acolo civilizatia e prezumata, nu manifesta, iar temperaturile foarte scazute aduc in prim plan functionalitatea hainelor, iar nu latura lor estetica.



Asemenea, vei invoca faptul ca ai in memorie imaginea voievozilor sau boierilor purtatori de hlamide din vulpe alba, innobilate cu pietre pretioase sau a unor blanuri de samur aduse in Tarile Romane de negustorii din Cracovia.



Vremurile acelea, interesante dealtfel, au apus. Au ramas, ca reminescente, gulerele din blana atasate pardesielor clasice, ce dau acestora o nota maiestuoasa, pompoasa. Votez pentru.



Mai nou, jachetele casual au preluat si ele blana pentru a captusi glugile - apara purtatorul de intemperii si vantul puternic. Si aici am un vot pentru - aduc o nota chic tinutelor casual, putand fi asortate cu mare succes chiar si tinutelor ce presupun purtarea cravatei, pe toata perioada iernii.



Exista, in discutia de fata, o abordare gresita, din punctul meu de vedere. Unii se manifesta ca atare pentru a imita un original care, la randul sau, incearca, la intervale determinate, sa lanseze noi curente in cultura Hip Hop.



Ai vota pentru?

3 comentarii:

  1. Ce galerie de personaje sinistre :)
    In afara dublurilor de guler, mai exista o sansa pentru domnii (chiar si de Romania) care apreciaza avantajele incontestabile ale unei haine lungi din blana (usoara, calduroasa). Iata cum:
    http://www.gettyimages.com/detail/2659351/Hulton-Archive#FindSimilarAssets

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru blog stimate domn. Fara legatura directa cu postarea de fata privind blanurile si purtatorii lor as vrea sa revenim putin la pantofi. Daca ai destui bani si te poti deplasa in Anglia Franta etc (de notat ca pantofii nu se cumpara online) si poti alege intre Crocket&Jones Berluti,Vass, Lobb (cine isi permite)etc pentru cei care totusi isi doresc o pereche pantofi buna alternative nu prea cunosc. Exista Maftei (dar iarasi pretul e cam mare) stefan Burcea (din ce am vazut pe site nu prea e clasic, modelele fiind uneori la modelele de serie, manelistice) si cam atat. Mallurile sunt pline de pantofi insa nu sunt cusuti ci cu talpa lipita si modelele frumoase lipsesc. In plus partea de ingrijire (creme, sanuri ) este aproape inexistente. Exista kiwi,si cremele deichmann dar cam atat. Nu stiu nici un magazin specializat in asa ceva unde sa gasesti sanuri diferite, talpici de piele, creme , wax-uri, creme grase uleioase etc. Nu avem aceasta cultura a ingrijirii pantofilor. Ii cumparam purtam doua sezoane si luam altii la fel de prosti. Eu am o pereche Gravati, pe care nu o port doua zile la rand o dau cu crema o tin pe sanuri si ii port de ani de zile devenind pe zi ce trece mai frumosi. Cremele le-am luat de la valmour periile din par de cal tot din strainante. Acestea fiind zise (scuzati stilul de scris dezordonat, sunt la serviciu) as vrea sa iti cer sfatul tau si al prietenilor de pe blog vis-a-vis de subiecte.
    1. de unde ne cumparam pantofi buni la un pret decent
    2. de unde ne luam accesoriile (creme, perii, sanuri)
    3. ce cizmari buni cunoastem

    Consider ca cunostearea acestor aspecte practice in Romania ar fi de folos domnilor.
    Zi excelenta

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga domnule, multumesc pentru aprecieri!

    1. Ultima pereche de pantofi "buni" i-am achizitionat, in Bucuresti, din magazinul Nexus, de pe calea Victorie - locatia de langa Ministerul Economiei. E un magazin despre care am mai facut vorbire. Afacerea in sine e ideea de business a unui italian, ce a inceput sa aduca in Romania pantofi cusuti manual, de la solduri, din Italia. Desi a practicat preturi mai mult decat decente si si-a structurat foarte bine afacerea pe parcursul anilor - linia exclusiva, linia premium, linia casual si outlet, romanii nu l-au inteles. :) Din cinci locatii, au mai ramas doua. Pacat.

    2. In acelasi magazin am gasit si creme, sanuri si alte accesorii.

    3. Cizmarii, ca si croitorii, cojocarii, blanarii, artizanii sunt specii pe cale de disparitie. Din simpla ratiune ca traim in perioada civilizatiei care se numeste, inclusiv local, consumerism. "Arderile" sunt rapide, iar perechea de pantofi, odata stricata, e repede aruncata si inlocuita cu una noua, de cele mai multe ori la fel de slaba calitativ ca ultima.

    N-am gasit inca un cizmar in Bucuresti care sa ma multumeasca, desi am avut multe tentative de a-l identifica. Google ramane o resursa la indemana pentru identificarea unui potential bun cizmar.

    RăspundețiȘtergere