vineri, 11 martie 2011

Pantalonii cu manseta. Si cei fara.



Incerc de ceva zile sa subliniez trecerea spre soare, spre primavara. Si numai pentru a invoca zile mai calde si mai insorite. Iar amuleta mea magica e mereu extrasa din garderoba. De astazi voi renunta la purtarea pantalonilor cu manseta.

Modelul de pantalon cu manseta are insemnatatea sa. Da greutate pantalonului in partea de jos si il face sa se aseze mai frumos pe pantof. Desi, asa cum spuneam anterior, daca vei opta pentru manseta la pantalon, incearca sa sugerezi croitorului o lungime mai mica a acestuia, pentru ca pantoful sa se intrezareasca frumos de sub manseta, intru privirile admirative ale publicului.



Nu uita ca manseta se preteaza la pantalonul fabricat din materiale mai degraba adecvate pentru anotimpurie friguroase: tweed, lana groasa, flanel, reiat. Volumul adaugat prin manseta in partea de jos mentine un echilibru de ansamblu relativ la grosimea materialului. Astfel, intregul ansamblu este proportionat.

Odata cu venirea primaverii si a verii, materialele de purtat se schimba. Intra in actiune lana subtire, bumbacul sau, mai tarziu, inul. Nu e de acceptat manseta la pantalonii croiti din astfel de materiale. Si numai pentru ratiunea simpla ca va rezulta o imagine in care in partea de jos a pantalonului va balansa o extragreutate.

Manseta nu ar trebui sa depaseasca 3 - 5 centimetri in latime si ar trebui sa fie croita astfel incat sa nu prezinte urme de indoire in afara de liniile urmate in mod normal de linia pantalonului.



La scrierea de fata va exista o serie semnificativa de cititori ce va ridica din spranceana in semn de nelamurire: "Nu cumva a purta pantalon cu manseta ma arunca, cumva, in zona "batraneasca" a tinutelor?". E chiar o intrebare de acum cateva zile.

Raspunsul are doua argumente: purtarea sau nu a mansetei la pantalon tine de zona geografica in care te afli si de gustul personal. Europeanul respinge, in principiu, sau accepta cu greutate modelul de pantalon cu manseta. I se pare mult prea conservator, mult prea apartinand unei alte generatii. Desi, pe de alta parte, in orice sartorie italiana vei fi intrebat cum porti pantalonii - cu manseta sau fara - iar procentul celor care poarta, in Italia, manseta la pantalon, e destul de mare. Tind sa cred ca alegerea personala e principalul factor ce dicteaza alegerea.

Locul unde pantalonii cu manseta sunt acceptati si purtati pe scara larga e Statele Unite ale Americii. Brooks Brothers sunt cei care au lansat cu multi ani in urma modelul de pantalon fara pense, cu manseta. Acesta a devenit un soi de uniforma in randul functionarilor publici, bancherilor si oamenilor de afaceri. Pentru cei care vor sa evadeze din regulile trasate de sus numitii croitori, pot oricand apela la croitorii europeni ajunsi peste ocean.



Pentru mine, manseta pantalonului e la capitolul detalii. Si detaliile fac mereu diferenta.

4 comentarii:

  1. Mie, unul, imi plac pantalonii cu manseta. Nu mi se par demodati (dar ce stiu eu de tendintae si alte prostii, cand de fapt am ramas cu gusturile vestimentare undeva in anii 30).
    As fi foarte curios sa aflu cand au aparut pantalonii cu manserta, din moment ce spui ca tin de trecut. Dincate imi amintesc se purtau intens in anii 80, insa originile nu le cunosc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Originile pantalonului cu mansete sunt creditul regelui Eduard al VII-le, pe la 1890. Asa spune legenda.

    Se remarca insa, in purtarea pe scara larga, asa cum spuneam, la inceput de secol XX, in Statele Unite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant site. Il citesc de ieri si nu ma pot opri.
    Dar vazusem intr-un post anterior ca urma sa se explice impachetarea costumului in geanta de 24/48 ore insa nu am gasit detalii. Daca se poate un link ptr. lamurire? Multumiri anticipate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Articolul pe tema promisa va iesi la iveala curand, in decursul lunii aprilie.

    RăspundețiȘtergere