miercuri, 30 decembrie 2009

Haina de origine militara


Uniforma militara a facut mereu sa se intoarca capetele. Pentru ca ei sunt eroii, luptatorii. Asta in legendele poporului. Unii, activi sau veterani, nu cred ca au inteles nici astazi de ce au luptat. Dar istoria califica astfel de situatii, iar nu noi.



Uniformele s-au intors acasa de pe front. Nu au mai fost predate la garnizoana. Erau din lana groasa, vatuite pe interior si tineau de frig. Asta, pe la noi. Prin alte parti, regimentele de garda sau ofiterii din marina au pastrat din vechea uniforma, spre semn de recunoastere, blazerul. De obicei de culoare inchisa ( in varianta sa cea mai  populara navy-blue, cu nasturi de argint sau bronz masiv) a fost peste ani, mai ales dupa cel de-al doiela razboi mondial, o piesa de rezistenta in garderoba masculina. Fiind un reper atat de important voi face vorbire despre el intr-un post separat. Chiar isi merita atentia.




Astazi facem vorbire insa despre haina de origine militara. Originea e stabilita. Ce o caracterizeaza? Versatilitatea - 3, 4 buzunare, in care poti arunca ce vrei si ce nu vrei, gulerul gen tunica sau cu rever rasfrant, ce se inchide pana sus, bareta din talie pentru unele modele. Concluzie: nu patrunde vantul si chiar nu ti-e frig. Daca vatuiala lipseste, nu insistati cu o military jacket in zilele friguroase de iarna.






 Apreciez in materie colectia celor de la Burrbery Prorsum de acum ceva vreme. Incadrarea in tendinte a fost cea a sezonului. Lucru care m-a lasat rece. Dar hainele au avut acel ceva din specia originara. Nu stiu daca a fost vorba de texturi (baietii astia chiar nu fac rabat la calitate) sau de varietatea de lungimi, dar, per all, a fost o linie reusita.




As imbraca o haina de origine militara chiar si numai sa privesc spre dreapta sau spre stanga si sa vad epoletii. Nu stiu daca e semn de masculinitate sau cocosism, dar dau o nota shic intregului ansamblu. Iar cei tineri nu au ezitat sa achieseze la idee.





Imaginea ar trebui sa fie completata de pantaloni, incaltaminte si accesorii pe masura. Puteti pastra o suma simpla a elementelor sau puteti aduga culori. Stilul military, daca nu este dus la extrem, insemnand imbracaminte din material "camuflaj", chiar are o nota funky.





Nu uitati ce puneti in picioare. Vorbim de un soldat. Soldatul urban. El paseste apasat hotarat, gata de conflict. Picioarele incaltate adecvat, dau nota de varf a stilului. Asa ca nu evitati, sub nici o forma bocancii. Daca gama de haine de acest gen acopera cromatic kaki-urile, in toate nuantele, puteti apela cu incredere la bocanci cu tenta soldateasca pe negru sau maron.  



Daca ar fi sa ramanem in nota de gala, pastrand stilul, as apela la tunica. Are istoria ei si initial facea diferenta intre ofiter si soldat. In timp, am observat cum a inceput sa urce pe scena prezentarilor de moda. La un rand de nasturi (bumbi) sau la doi, ramane un reper. Le gasiti in variante restilizate aici, adica dincolo da Canalul Manecii. 





In cealalta extrema, armata si insemnele ei sunt purtate in semn de afront fata de tot ce inseamna statutar, sablonar, obedient. Si ii respectam si pe ei. Poarta haina militara.




Elemente de identificare ale hainei militare si-au facut usor loc atat in zona camasilor cat si a puloverelor. Nu fac parte din categoria de elemente formale ale garderobei, dar pot fi purtate fara probleme in week-end sau la partidele de vanatoare si pescuit.




Am pastrat pentru finalul povestirii de astazi cateva imagini cu barbati sud-europeni, italieni get-beget, ce au imbinat fericit haina de origine militara cu alte piese vestimentare. Vi le recomand cu incredere.







Pentru ca variatiunile pe tema data sunt destul de consistente, ne vom aminti de haina de origine militara si la capitolul paltoane. Ca sa ma crezi pe cuvant pana atunci, iti arat cu degetul paltonul scurt la doua randuri (peacot), ce-si are originile in vechile gabardine marinaresti. De o eleganta aparte.





Nu uita. Esti soldat. Timpul e pretios. puncteaza cu ceva la incheietura mainii stangi sau drepte. Iti recomand Bell&Ross. E in prima linie.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu