miercuri, 13 ianuarie 2010

Pantofii Oxford



Pana si numele pe care si l-au capatat, prin traditie, are rezonanta academica. Iar la Oxford aveau odata, demult, acces, doar progeniturile aristocrate. Si astazi se pastreaza traditia.






Inainte de a purcede la studiu, iata o clasificare a pantofilor, in functie de cusatura aplicata pe partea superioara. Te vei orienta mai usor astfel.


Cusatura simpla (plain) - caracterizata de caramb inchis si o linie in cusatura anterioara,de obicei dubla, ce separa varful pantofului de zona sa mediana. In plus, nu vei observa nici un fel de decoratiuni sau aplicatii. E considerat, ca si model, formal.



Cusatura cu aplicatii (semi-brogue sau half-brogue) - se remarca prin orificiile aplicate manual in zona cusaturii frontale, ce formeaza doar in varful pantofului, o broderie. Sunt, deasemenea, intalniti si la pantofii ce au caramb inchis.



Cusatura cu broderii aplicate (full brogue) - sunt considerati pantofii ce au stat la baza celor moderni, ca si model anticipativ. Se spune ca au fost inventati de fermierii irlandezi, care din nevoia de a-si usca repede pantofii, i-au gaurit manual. Sunt numiti in popor si wingtip, datorita formei pe care o au si cusaturii arcuite din partea frontala.




Eu zic, dupa aceste clasificari pe care le-ai retinut deja, sa revenim la subiectul zilei. Pantofii Oxford. Ce au atat de speciali? Sa spun ca ii purta Fred Astaire in toate filmele sale si in viata de zi cu zi? Sau ca nu lipsesc din piciorele niciunui presedinte? Sau ca talpile lor au calcat prin toate salile de bal de la 1830 incoace? Si asta nu ar fi suma completa de argumente.





Da, italienii i-au preluat mai tarziu. Inventia e atribuita englezilor, iar fabricarea si purtarea lor, a accelerat cam de pe la 1880. Asa spune legenda.

Cum il recunoastem si deosebim de celelalte specii de pantofi - are carambul inchis si se preteaza, prin definitie, la tinutele business sau formale. Datorita croielii sale, ingemanare in partea de jos intre pantalon si pantof ar trebui sa tinda spre perfectiune.




La specia de fata, oxford shoes, avem trei genuri: pantoful oxford clasic (plain oxford), pantoful oxford semi-decorat (semi or half brogue oxford) si pantoful oxford cu decoratiuni brodate (full brogue oxford or wingtip).

Le luam pe rand.

Plain Oxford - caramb inchis, pantof cu rama, toc bine inchegat, linie ,mai degraba, alungita. De obicei, executat la comanda. Se gaseste de cumparat cam la orice magazin de pantofi, dar cei executati manual sunt nemuritori.




De purtat la smoching, sau in orice alta ocazie ce presupune black-tie sau white-tie. Si ca sa nu uiti, black (negru) sau white (alb), vine de la culoarea papionului. Scrie, de obicei, pe invitatia la eveniment, pe care tocmai ai primit-o.




Eu iti recomand sa porti negri. Dar manufacturierii in domeniu, iti vor croi oricand, cu placere si variante pe maron.




Cu variatiuni, pe aceeasi tema:




Half-brogue oxford - caramb inchis, decoratiuni minime in partea mediana si in partea frontala a pantofului. Pentru tinute formale sau mai putin formale. Se exclude asortatrea lor la tinutele de gala. Ii poti aseza cu succes langa costumul de fiece zi.

Pleaca, ca si gama de modele, de le cele foarte simple, fara prezenta decoratiunilor in partea anterioara a pantofului. Aici, un model ce prezinta decoratiuni doar in dreptul cusaturilor.




si ajung pana la modele elaborate, lucrate cu migala. Perforarea se face manual, in cazul pantofilor de calitate superioara. Si pretul e pe masura.




Paletarul e destule de variat. Pot fi negri, asortandu-se usor la costume gri sau navy-blue





dar si o larga oferta de maron: de la crem pana la rosu burgund.






Ii prefer pe cei din urma.

Full-brogue oxford (wingtip) - caramb inchis, forma clasica sau un pic alungita. Prezinta decoratiuni, prin perforarea pielii, atat in partea anterioara cat si la cusaturi si in partile laterale.




Se pot purta, cu succes, atat la tinutele de peste zi cat si in week-end.





Desi mai putin formali decat plain oxford, pot fi de o eleganta aparte, datorita priceperii manufacturierului. Cateva perechi de la Alden's.










Paletarul e foarte variat, iar daca te uiti la picioarele europenilor, vei observa ca sunt cea mai raspandita variatiune de pantofi oxford. De la negru




pana la nuante, foarte reusite, de maron. Cusatura simpla sau dubla pe rama.





I-a adus in viata aristocratilor, Edward pe la 1930. Iar englezii s-au luat dupa el, caci el era imaginea unui avantgardist in domeniu. Nu a fost mult pana acest gen de pantofi a patruns si pe terenurile de golf.

Desi modelul initial de pantofi de golf se prezenta cu o aplica de piele franjurata (unii il mai poarta)



a fost si el adaptat vremurilor moderne (crampoane atasate), influentat vizibil de full brogue oxford.




Iar ciclul influentelor s-a inchis atunci cand Fred Astaire a inceput sa-i poarte in viata sa de zi cu zi.




Invatamintele zilei de astazi sunt importante. Ca sa-l parafrazez pe Mark Twain - pantoful il face pe barbat. Caci acela ce va umbla descult sau va fi incaltat neadecvat, nu va fi luat in seama si nici respectat. Am zis.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu