joi, 17 februarie 2011

Barbour - jacheta cerata



Pentru aceia dintre voi care prefera week-endurile prelungite in zona rurala, la partide de vanatoare sau calarie, jacheta Barbour e alegerea perfecta.

Ca sa-i imblanzim imaginea britanica si s-o putem "naturaliza" in garderoba noastra, o vom numi "ruda de la tara". Nu de altceva, dar chiar se potriveste in peisaj.

E conceputa dintr-un material special ce apara purtatorul de intemperii, vant si temperaturi scazute. E marca inregistrata a Marii Britanii, din moment ce a intrat demult in gratiile casei regale britanice, printre purtatorii de marca ai acestui model de jacheta numarandu-se capete incoronate.



J Barbour & Sons este, din punct de vedere juridic, o societate cu raspundere limitata. Functionala de la 1894. Debutul povestii a fost creat de John Barbour, vanzator de tratamente pe baza de ulei pentru impermebilizarea tesaturilor in portul din South Shields.



Jacheta Barbour nu incumba, sub nici o forma, in constructia sa, eleganta. Dimpotriva, sugereaza o constructie solida, chiar grosolana, dar care isi regaseste cu prisosinta functionalitatea in partidele prelungite de vanatoare desfasurate in umedele sfarsituri de toamna. Si pot pune ramasag ca posesorul unei astfel de jachete e asociat in Marea Britanie cu posesorul unuia din modelele de Range Rover sau Land Rover din anii trecuti.

Acest model de jacheta e unul clasic, in ideea in care purtatorul sau pastreaza exemplarul, in unele cazuri, pret de decenii. Cu timpul, prin purtari repetate, materialul, stralucitor la inceput, tinde sa se matuiasca pe alocuri. Tocmai aceasta patina plasata la nivelul coatelor sau al buzunarelor il face si mai valoros.

Cei de la Barbour au creat un departament special de reparatii care nu duce lipsa de clienti. Orice noua reparatie nu face altceva decat sa innobileze exemplarul. De ce atata admiratie pentru ceva ce denota vechime in purtare? E un semn ca apartii acelui grup de vanatori sau calareti de ceva vreme, ca nu esti un novice in ale domeniului si ca accesul tau in "clan" a avut loc, odata demult, in tinerete. Iar pe cei din tagma aristocrata chiar nu i-au interesat vreodata discutiile lansate pe subiectul jachetei Barbour de catre burghezie.



In anii din urma, cei de la Barbour, constransi de cererea pietei, au trebuit sa adapteze politicile de productie noilor tendinte. Vei regasi in oferta lor actuala, alaturi de celebrele jachete cerate si o serie de articole vestimentare ce tin de aceeasi gama - pulovere din casmir si lana, camasi tattersal, incaltari de week-end, cizme din cauciuc, ce incearca sa atraga, astfel, si generatia tanara in targetul sau de cumparatori. Nu te lasa influentat de oferta larga de produse. Sunt, de obicei, fabricate in Orient. Singurele elemente ce inca se mai produc in Marea Britanie, raman jachetele.

Daca doresti sa iesi in fata la o partida de vanatoare, nu uita sa iei cu tine un astfel de exemplar. Socializarea pe tema civilizatiei britanice se va isca aproape instantaneu. Chiar daca afara ploua cu stropi reci de toamna, iar gonacii nu reusesc inca sa aduca mistretul in bataia pustii.

2 comentarii:

  1. Multiubitul Barbour! :) Un Thornproof cerat (nu variantele mai subtiri tratate cu uleiuri) este in primul rand o experienta senzoriala: imi place mirosul (destul de greu) pe care il raspandeste, rigiditatea tesaturii impregnate cu ceara, patina pe care o capata destul de repede la fiecare cuta. Buzunarele incapatoare sunt cat se poate de practice. Apara, intr-adevar, foarte bine de ploaie (chiar daca stai ore intregi expus). Daca este frig, insa, devine rece ca o tabla; daca te imbraci bine pe dedesubt pentru a contracara, risti sa transpiri copios. Si aici ajungem la cel mai mare neajuns: impermeabilitatea bumbacului cerat functioneaza in ambele sensuri - ploaia nu patrunde, dar nici transpiratia nu se evapora. De multe ori, dupa cateva ore petrecute in Barbour, constati ca esti leoarca, dar nu de ploaie, ci... in suc propriu :)
    Un Barbour este ideal cand nu este nici frig, nici prea cald (la soare se incinge!) si cand nu te misti mult (recomandata plimbaretilor, in oras sau in natura). Daca se prevede o activitate fizica mai serioasa, insa, este preferabila o haina din tweed tratat cu teflon: rezistenta la ploaie este aceeasi si, in plus, respira!

    RăspundețiȘtergere
  2. www.PocketSquareZ.com for all your custom folded pocket square needs !

    RăspundețiȘtergere