vineri, 5 februarie 2010

Pardesiul din molton

 

Observ ca frigul nu se lasa. Din acest motiv incerc sa te imbrac cat mai gros, cel putin o perioada.

Si pentru ca vine week-end-ul, iar costumele se vor odihni cel putin doua zile, te las sa-ti acoperi trupul infrigurat cu pardesiul zilei - pardesiul din molton.

 

Nu stiu, dar n-as crede, ca iti e o imagine foarte cunoscuta.

 

O sa intru putin in detalii ca sa-i intelegi povestea.

 
Poate, in felul acesta, il vei indragi la fel de mult ca mine.

Istoria lui incepe, conform analelor, intr-o mica provincie din Belgia - Brabant, intr-un mic orasel, Duffel-Zandhoven, acolo unde se procesa si materia prima pentru acest model, respectiv lana de oaie. Undeva pe la sfarsit de secol XIX.



Lucrurile au evoluat in timp, iar materialul a fost finisat spre obtinerea unor fibre de lana mai elaborate din care a rezultat sibirul - (in engleza duffel  - dupa numele orasului), sub forma unei tesaturi asprte si calduroase.

 

In 1890, asa cum spuneam, in Belgia, John Partridge a inceput timid fabricarea lor.

 

N-ar fi sperat vreodata ca acest gen de haina, pe care il croise pentru nevoile localnicilor infrigurati, va ajunge chiar in dotarea armatei britanice.

Generalukl Montgomery o purta ca semn al fraternizarii cu trupele dislocate la locurile celebrelor batalii ale celui de-al doilea razboi mondial.

  

Generalul ramasese un domn chiar la varsta senectutii.

 


Acest gen de pardesiu a primit si alte denumiri: polish coat sau convoy coat, in functie de purtator sau functionalitatea sa pentru un grup determinat. De obicei in mediu militar.

 

Odata cu sfarsitul razboiului, civilii au preluat aceasta haina calduroasa in tinuta de zi cu zi.

 

Este inca un reper in garderoba masculina, din moment ce stocul de haine ramas dupa razboi a fost vandut in anii '50 si '60 in totalitate.

 

Unii producatori s-au gandit si chiar au aplicat cu succes varianta producerii si vinderii modelului la scara larga. Cu rezultate pe masura.

 

O recunosti dupa urmatoarele elemente:

Gluga, pe care unii o trateaza ca semn al unei radacini mai vechi a pardesiului de fata, respectiv vesmintele calugarilor

 


E atat de larga, incat sa permita purtarea pe sub ea a unei caciuli.

  

Gulerul suprainaltat, pentru protectie suplimentara.

 
 

Baretele de inchidere din zona gatului, asigura o etansare perfecta a materialului cusut in exces la gluga si feresc astfel purtatorul de intemperii sau frig.

 

Nu mai e nevoie sa porti un fular.

 

Inchiderea specifica se face cu brandemburgi - nasture de os, de forma alungita. 

 

Daca ai sa vorbesti despre acest gen de haina cu un englez, iti va spune ca el isi incheie duffel coat cu walrus teeth (dinti de morsa) - denumire data datorita, din nou, formei acestora.

 

Cate culturi, atatea denumiri.

Multi se plang ca acest gen de nasture este incomod. Sustin contrariul - sunt mai comozi la inchidere decat un nasture obisnuit.

 

Cea clasica are 4 nasturi. 



Fa o proba. In plus, in variantele restilizate de haina de sibir, nasturii migreaza intr-o parte sau in cealalta a pieptului. Detalii.


 

Tu esti la inceput. Pastreaza-i central.

Vei regasi cate un nasture si la nivelul mansetei, pentru o mai buna etanseizare.

 

Frontal are aplicat doua buzunare, de obicei cu clapa, destul de generoase ca volumetrie.

 

Lungimea caracteristica este de trei sferturi.

 

Captuseala interioara este din tartan - il recunosti dupa imprimeul in carouri. Dar poate lipsi si fii inlocuit de un simplu material de atlas. E corect in ambele variante. Caldura sa tina.
Unii creatori au scurtat-o si ea s-a transformat in jacheta.

 

Ramai la clasici. E un sfat prietenesc.



Ti-am adus suma de argumente functionale, pentru care poti incadra acest gen de haina ca una din primele optiuni pentru weekend-urile reci.

 

Coloristica este diversa: negru, albastru - in diverse nuante, marouri, burgund.

 

Chiar si galben. Zambesc. E trecator.



Ramane insa ca piesa de baza, pentru acest reper, pardesiul de molton de la Gloverall, firma ce le produce inca de la 1950.

 

Culoarea clasicului monty coat (dupa numele generalului) ramane culoarea nisipului - camel


Sustin ca vei reusi cu greu sa o alaturi unei tinute elegante. Dar nu e imposibil.

 

Ramane sa o porti in timpul tau liber.

  

Si nu incerca sa pacalesti - singurul material din care este croita este sibirul (un soi de lana aspra ce-l face atat de calduros). Nu te lasa pacalit de plasticuri. Evita-le. Desi pare foarte similar.

 


Ce as accepta cu placere din variatiunile pe tema data, ar fi cojoacele ce imita acest stil. Si cel putin pentru inovatie. Si pentru toata lumea.




M-ai putea blama pentru ca tocmai ti-ai adus aminte ca ai vazut un astfel de pardesiu in filme, ca si parte a vestimentatiei adolescentilor din colegiile si universitatile de afara.




Nimic mai adevarat. Isi demonstreaza, in plus versatilitatea.

Ba chiar te poti extinde catre esaloanele de varsta si mai mica. Si te poti apuca devreme de purtarea ei. Iti da tata voie.


 

Joaca adecvata, chiar cu vestimentatia, nu face decat sa te pregateasca de viitoarea atitudine de "om mare". 

Unora le place mult joaca. Si raman copii o viata. Ii vezi in fiecare zi. 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu