Face parte din accesoriile mele preferate. Si numai pentru ca imi aduce aminte de batrana Anglie.
Primele urme i le regasim undeva in sec. XIV, in Italia si Anglia. Nu i se spunea inca sapca, ci boneta. Numele de sapca il datoreaza scotienilor - etimologia ne duce undeva pe la 1700.
La inceputul secolului XVI, Anglia stimuleaza prin decret regal consumul de lana de productie interna si astfel, aceste noi bonete de lana isi fac loc in viata de zi cu zi, mai ales in randul "proletarilor". Devine, pana la sfarsitul secolului XVI, marca inregistrata a non - nobilimii.
Supravituirea peste secole si-o face prin diverse forme de acoperamant pentru cap, cum ar fi boneta Tudor, acceptat ca si element al vestimentatiei academice.
Anii '20, insa, ii aduc gloria. Desi cu reminescente in a o purta, clasele superioare incep sa o incadreze la tinutele casual, ea ramanand peste timp acelasi semn distinct al paturilor de jos, a executantilor.
Astazi, sapca plata se poarta in mare parte a Europei si a SUA.
Peste ocean e asociata, la o prima analiza, cu traditiile, de exemplu, ale comunitatii irlandeze, dar nu e departe nici de subcultura punk a zilelor noastre.
Materialul originar e tweed-ul. Are cele necesare sa apere scalpul de frig si intemperii, daca, sa spunem, e vorba de o partida de vanatoare.
Sapca in speta a migrat si spre alte medii. Golful, spre exemplu, in conservatorismul regulilor interne, a permis, cu timpul purtarea acesui tip de sapca.
O poti regasi croita si din alte materiale: lana, tartan, vascoza, polyamida.
Depinde de sezon si, mai ales, de producator.
A fost purtata, initial, de baietii tineri ce distribuiau presa - noii veniti in metropole, ce incercau sa-si croiasca un drum. Dar au fost repede imprumutate si de conductorii de tramvai si soferii de autobuz - in State.
In plus, mai ales in Europa, fost asociata, ca imagine, cu persoanele in etate. Dar acel chic pe care il emana, l-a recomandat dintotdeauna ca element integrat al pedanteriei masculine.
Si chiar nu conteaza varsta purtatorului.
De la cele mai mici varste, micul irlandez, scotian sau londonez si-o etaleaza cu mandrie.
Se cheama a invata de mic. Chiar si detaliile.
Daca te hotarasti spre a achizitiona un exemplar, iti recomand, in primul rand, sa-ti cauti masura adecvata. O sapca ce te va strange in zona fruntii sau a tamplelor va fi foarte repede aruncata la gunoi. Si e pacat.
Urmareste atent linia cusaturilor si imbinarea materialelor din zona cozorocului. Sa fie bine cusute.
Alege un model care se potriveste formei fetei tale.
Iti recomand, cu mare caldura, achizitionarea unei astfel de sepci, ce are, privit din lateral o curbare spre zona sa din spate.
Urmareste mult mai bine linia capului decat un exemplar cu taietura dreapta.
Si capul e, astfel, mai bine protejat.
Da, l-au adoptat si vedetele. Pentru versatilitatea si acel chic irepetabil.
Eu am un model preferat, care se afla deja in garderoba personala.
De la model si pana la material, totul a fost alegere din prima, fara judecati foarte multe si fara resentimente ulterior.
A atarnat in alegere doar faptul ca mi-a placut mult. Mai are putin si implineste trei ani. Sapca mea de tweed.
Locatiile in care le gasesti nu au un spatiu sau spatii special destinate decat, poate, in occident.
In mare parte, aceste sepci vin pe rafturile magazinelor in coltul de accesorii pentru barbati.
Sapca plata, alaturi de celelalte acccesorii masculine, o cataloghez ca un element relevant tinutei, important in ansamblul imaginii.
Nu exista reguli de aur, dar alaturarea cea mai fericita este purtarea la tinutele casual, cele de week-end sau cele de vanatoare.
Daca esti un pasionat, exista si variante pentru anotimpul calduros, adaptate atat ca textura, cat si croiala.
Am o rugaminte. Reiteranta. Nu exagera.
Una e ca sapca ta sa lase in urma privitorului inca un plus de masculinitate si alta e sa epatezi cu trend-ul de mana.
Esti gresit, maestre.
Gresit si daca o porti invers. Iti dau voie sa o faci doar daca esti aderent la cultura hip-hop. Dar eu te stiu de domn.
Exegetii in domeniu pot veni cu o suma larga de contraargumente. Trend-setteri vor veni cu focul deja pus. Hmmm....e in regula. Trecem si peste astea.
Clasicul nu ramane doar o definitie, ci o certitudine ce incepe sa reinvie.
Au fost vremuri bune cu sapca de tweed in prim plan. Vremurile bune revin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu