Daca e sa fii prieten foarte bun cu cineva din garderoba ta, atunci iti propun un element: blazerul.
A facut istorie de la debutul sau la inceput de secol XIX si continua sa provoace randuri scrise si astazi, prin insasi eleganta si rafinamentul sau.
Prima varianta de blazer, in acel albastru infinit pe care-l stim cu totii, a fost un model la doua randuri, pe care amiralul Blazer, l-a comandat pentru ofiterii de pe nava sa la 1837, cu ocazia vizitei reginei la bord.
La vederea acestora, regina a aprobat ca acest gen de jacheta sa intre in dotarea ofiterilor marinei britanice.
Nu se stie cum a ajuns sa fie purtat de civili, cert e ca dainuie si astazi, atat in randurile elevilor de liceu din Marea Britanie ce isi etaleaza cu mandrie blazoanele institutiei pe piept cat si in randurile oamenilor de afaceri.
La noi, e un pic mai greu cu intelegerea lucrurilor de acest gen
Vei fi considerat un gigolo tomnatic daca te vei afisa cu aceasta minunata jacheta in public.
Sau vei fi categorisit ca unul care se imbraca "batraneste". Petele de culoare aplicate in combinatie cu blazer vor atenua oricand, negresit aceasta perceptie. Iti explic deindata si aceste aspecte.
Legenda spune ca exista si alta filiera pentru acest blazer, respectiv cursele de caiac, atat de populare in Anglia, inca din zorile epocii moderne. Filiera a dat la iveala blazerul la un rand` de nasturi.
Acest gen de tinuta era obligatorie prin eticheta impusa de acele vremuri. Astazi recunosti acest gen de blazer dupa marginile albe ale reverelor.
Creatorii de vestimentatie din zilele noastre au preluat cu succes in varii forme forma vechiului blazer si i-au adus noi si intertesante conotatii, prin alaturarea de varii materiale.
Ramane celebru in domeniu si il recunoastem de departe ca reinventator al nemuritorului blazer pe Ralph Lauren, prin celebrele sale campanii de la inceputul anilor 90.
Iti las aici o bucatica de istorie, privind blazerul, spre studiu.
Voi reveni in episoadele viitoare cu detalii despre materialele compozite, alegerea blazerului, forma, culori si corecta sa alaturare altor elemente vestimentare.
Te pot anunta anticipat ca poti purta un blazer `albastru langa o preche de blugi, fara a fi nevoit sa dai explicatii.
Daca tot intreaba vreun curios, explica-i ca blazerul, in forma sa clasica (cu butoni de metal), face foarte reusit trecerea intre sacoul elegant al costumului si jacheta sport.
Iar pentru fantastica sa versatilitate, il respectam pe de-a-ntregul.
Continuam la o data viitoare cu si despre blazer. Miercuri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu