joi, 22 iulie 2010

Povesti vesele si triste despre ochelarii de soare

M-am asezat pe ochelarii de soare si au crapat. De data asta, definitiv. La incidentele trecute se mai zgaria cate o lentila sau se indoia un brat. De data asta s-au dus de tot. Si doar pentru ca nu i-am asezat unde trebuie.

M-am linistit instantaneu. Astazi am de unde alege o noua pereche de ochelari de soare.

Tare curios as fi cum era pe la 1929 cand cei de la Woolsworth comercializau prima pereche de ochelari Foster Grant, de forma celor pe care ii stim si noi astazi.Iar modelele erau putine si la mare pret.Sau si mai devreme in timp, un prim design al viitorilor ochelari de soare, adaptati la acea vreme purtatorilor tinuturilor nordice.Ochelari atribuiti vechilor eschimosi (inuiti), locuitori din Alaska:Daca nu stau pe cap, ochelarii de soare ar trebui, in primul rand, sa stea la loc sigur. De exemplu, daca stii ca nu-i porti astazi, lasa-i in masina, in torpedou.

Sau in tocul lor. Mai ales daca valoarea lor e destul de mare.


Daca te asezi pe o terasa, aseaza-i alaturi de bunurile perosnale, pe masa, la vedere. Nu vei ofensa pe nimeni.Imi amintesc de un amic ce se aseza la terasa si rontaia cu inversunare unul din bratele perechii de ochelari. Si astazi are probleme cu o paradontoza furibunda.Imi amintesc in acest moment si de alti multi amici ce nu se despart de ochelarii de soare nici cand patrund in incinte acoperite. Sau cand intra in apa. Le-am spus de multe ori ca, purtand ochelari de soare in astfel de situatii s-ar putea rani sau ineca. Probabilitatea e mare. In mers, ochelarii stau pe nas - nu agatati de cureaua pantalonului, nu atarnand de nasturele camasii, nu asezati pe anchiorul tricoului, nu in buzunarul de la piept.

 
Si mai ales, nu pe cap. Imi pare de departe un gest indecent. Mai ales daca cel ce-i poarta pe cap, este si purtator de camasa. Ii absolv de vina pe cei purtatori de tricou si care nu stiu regula de fata.Cu varianta evoluata, rustica - ochelari pe ceafa.Iti voi da si cateva ratiuni practice, in afara de cele estetice, de la sine intelese, pentru care purtarea pe cap a ochelarilor e un gest gresit.

Interiorul lentilelor sta in contact cu gelul sau spuma din par si astfel, la urmatoarea purtarea, vizibilitatea lentilelor este puternic diminuata.

Bratele ochelarilor tind sa stranguleze circulatia in zona tamplelor. Si nu vrei sa mai ai inca un motiv de ameteala in afara de caldura excesiva.

Iar daca nu am demonstrat pe de-antregul ceea ce am avut de sustinut, ma sprijin pe un argument vizual: Steve Mc Queen. O imagine clasica, devenita reper.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu