marți, 5 ianuarie 2010

Alchimie



La barbati totul incepe de jos. De acolo vine complitudinea ansamblului sau esecul sau. Sa tii minte asta: totul incepe cu pantofii. Nu te baza pe o pereche ieftina. Schema nu tine. Niciodata.






Da, tocmai ai intrat in magazin. Negrii, maron? Chiar e mai putin relevant in discutia de astazi. Oricum stiu ca ii vei alege in functie de starea ta de spirit. Repet: nu fa rabat la calitate!




Subiectul pantofi e foarte amplu. O sa-i aloc scrieri speciale. Dar astazi voi proceda englezeste: te voi arunca in apa, iar apoi te voi intreba daca stii sa inoti. Astazi vei invata. De nevoie. Apa e destul de adanca, iar optiunile destul de variate.

Adica fac vorbire astazi despre ce materiale se asorteaza cu ce fel de pantofi. Sfaturile sunt principiale sau generice. Inscrie-le in ce categorie doresti.

Uite, am de exemplu o pereche de pantofi Oxford, un clasic barbatesc, acoperind gama de la brun inchis la visiniu, cusuti din piele de Cordoba sau piele de cal, destul de robusti pentru a iesi in evidenta.




sau in varianta mai stilizata




Genul acesta de pantofi il pot combina foarte usor cu o pereche de blue jeans. Nu, nu ies din tipare. Chiar arata destul de solizi pentru a se aseza lejer langa blue jeans.




Nu pot sa refuz nici intoarcerea mansetelor. Chiar imi place.




Pantofii de fata ii alatur cu drag unei perechi de pantalon de flanel. Textura materialului completeaza excelent pantoful. Pentru toamnele tarzii sau pentru iernile friguroase ramane o optiune excelenta.




Nu gresesc nici de data asta. Aaaa....sigur il pot alatura stofelor ripsate (RIPSÁT, -Ă adj. (Despre țesături) Cu dungi dese, reliefate; care imită ripsul. [< rips + -at]. ). Daca ai sa te uiti atent in garderoba, sigur vei gasi o pereche. E un material destul de popular.




Nu e de evitat nici modelul cu o catarama sau doua aplicate. Daca ai sa pasesti prin Londra, nostalgicii acestui  gen iti vor aparea mereu in cale. Desi se spune ca francezii sunt purtatorii de marca ai acestui gen.

Dar ce faci cu o pereche de pantofi de piele intoarsa. In primul rand ii asortezi tweed-ului. Daca il ai. Iar daca nu, da fuga si ia-ti repede un costum de tweed. E o piesa de baza in gaderoba oricarui domn. Chiar de Romania.




sau langa un costum de lana subtire




ori chiar langa o stofa ce aduce a covercoat



De ce nu,chiar alaturati costumului de fiecare zi












Dar ce fac cu un Brogues clasic ? Sau cu pantofii din clasa lui? Nimic mai adecvat decat combinatiile de week-end sau locatiile semi-formale. Costumele culoarea nisipului, sau dimpotriva, cele light-blue, daca pantoful e foarte deschis la culoare.




sau cu o pereche de semi-brogues




Materialul ar trebui sa fie lana, cu imprimeul discret: carouri sau dungi fine.





Pantofii negri clasici, cu siret sau fara, o sa-i pastrezi pentru ocaziile formale si o sa-i asortezi in consecinta tinutelor din materiale pretioase, de gala. Adica vei migra incaltat cu ei spre zona din garderoba care cuprinde costume inchise la culoare: negru, negru cu dungi, gri inchis.

Se accepta si carourile, dar in varianta lor clasica.









Asa e chiar foarte bine. Tine umerii drepti si paseste apasat. Pentru reconversia catre costumul la doua randuri iti dau voie sa intri in prima carciuma sa iei o tarie. Iti trebuie un pic de curaj. Si curajul e intotdeauna de partea celor vitezi.

Avem si materiale asortate pentru loafers. Indrazneste. E permis.




Daca doza ta de curaj in ceea ce priveste asortarea pantofilor la pantalon, depaseste cerul, inseamna ca poti atinge foarte usor zona fanteziei. Adica un costum de vara crem, cu loafers si sosete verzi. De ce nu?




Sau  f ara sosete. Dar aici, in plan local, ar fi un impediment. Perceptia. Asa ca poti opta pentru aceasta fantezie atunci cand cobori din avion in locuri departe de Romania. Asculta-ma! E un sfat prietenesc.




Se cheama indrazneala. E sora buna cu stilul, pastrand principiile neatinse.




Arunca o privire si la Tom Ford. Bucura privitorul de ceva vreme in calitate de creator.






Apropo de ambient. Lectia asortarii pantofului la materialul pantalonului sau costumului e o lectie ce se cunoaste pana la cel mai inalt nivel. Si e respectata. Chiar si la nivelul Academiei Franceze. Maurice Druon, la 91 de ani, intr-o conversatie cu buni amici.





 Fara mare aplicabilitate la noi, dar cu mare nonsalanta peste Ocean, americanii asorteaza la celebrii lor saddle shoes, costumele de lana fina, insotite de si mai celebrele argyle socks (sosete cu imprimeu in carouri).









Revenind pe continent,ma inclin, apropo de subiectul de astazi, in fata bucuriei de a trai pe care o emana italienii.






Cum sa nu gresesti? Asculta ce ti-am spus. Si studiaza elementele combinate puse cap la cap incepand de la pantof. Acopera, cred, toate anotimpurile. Sunt variatiuni pe teme diferite.










Ai zarit aici si multe perechi de pantofi carora le-au fost asortate multe perechi de sosete. Dar pentru ca soseta in sine, ca element distinct in garderoba masculina, mi se pare foarte importanta, o vom studia cu alta ocazie.







2 comentarii:

  1. Salut

    Mica intrebare de incepator: cum deosebim un pantof de calitate de unul prost facut? Ce inseamna pantof de calitate? Merci si la cat mai multe articole.

    RăspundețiȘtergere
  2. Calitatea o da manufacturierul: piele de cordoba sau de cal, cusatura solida din jurul ramei, talpa de piele, caramb intarit, culoare clara, fara imperfectiuni in croiala si taietura pielii, capsele sau orificiile sireturilor plasate la distanta egala. John Lobb e un maestru in domeniu. Voi face vorbire despre aceste detalii la capitolul pantofi.

    RăspundețiȘtergere