marți, 5 ianuarie 2010

Khaki & chino






Ar trebui sa ai cel putin o pereche. Si doar pentru versatilitatea lor. Daca pun in balanta si legenda din spatele lor, chiar ar trebui sa ma asculti. Achizitioneaza o pereche astazi. De ce?



In primul rand isi au originea in dotarea de serie a invadatoarei armate britanice de pe la 1800. Printre civilizatiile pe care Marea Britanie, in perioada de glorie, a crezut ca le va aservi a fost si India. Pentru a se departaja ca aspect de populatia locala, armata engleza avea in dotare uniforme albe. Si nu numai: caldura, praf, naduseala.




Dar natura nu stie "alb". Decat iarna. Asa ca marsurile prelungite si actiunile de zi cu zi ale soldatilor, murdareau la nesfarsit respectatele uniforme.

Harry Burnett Lumsden, ofiter al armatei britanice, a venit pentru prima data cu ideea colorarii in "khaki", a uniformelor din dotarea armatei din ratiuni pur practice.





Asa le-a si ramas numele trupelor britanice stationate pe teritoriul indian: "khakis". In traducere locala khaki = "Multani Miti" = namolul lui Multan. La acea vreme, Multan era numele unei celebre garnizoane britanice de pe teritoriul indian. Astazi, ramasitele acesteia se regasesc in Pakistan.

De prin 1897 si pana in 1902, uniformele khaki au devenit uniforme standard, trecand prin varii nuante, migrand spre tente mai intunecate odata cu vremea.

Foarte tanara, pe atunci, armata americana nu a ramas insensibila la puternicele influente britanice si a trecut la uniforma khaki inca de la 1898, traditia mentinandu-se si astazi. Asa au si fost imbracati cand i-au batut pentru prima data pe germani.




De ce un model atat de iubit? Pentru calitatile materialului incorporat si pentru comoditatea oferita de croiala.

In evolutia modelului, materialul din care au fost fabricati pantalonii khaki, a variat de la initialul twill, la amestecuri de twill si lana sau twill si bumbac.




E de retinut ca in gama stilului masculin sunt considerati mai formali decat o pereche de blue jeans, dar mai putin formali decat o pereche de pantaloni din flanel. In consecinta, sunt considerati de catre doctrinari in domeniu, mai degraba un pantalon de week-end, in cel mai bun caz pentru "casual friday". Si in aceasta ipostaza doar in combinatie cu un blazer sau sacou sport.




Oricand poti plusa cu o cravata. Lasa de fiecare data simetria in pace si nu schimba regulile: daca pantalonii au o croiala mai larga, pastreaza sacoul cambrat, pe trup. In ilustratie, o combinatie reusita de Ermenegildo Zegna.




Daca exercitiile de felul asta nu-ti functioneza corespunzator, poti oricand incepe cu elementar: khaki si tricou polo. Daca te impaci cu tinuta initiala, persista in idee. Poate va imprieteniti.





Si mai stiu ca sunt de evitat cei care prezinta pense in fata. Daca e sa urmam scoala engleza de croitori de pantaloni, talia s-ar ridica usor spre buric. Nu atenta la astfel de talie inalta. Lasa-l pe bunicul dinspre tata sa-i poarte. Lui chiar ii sunt comozi. Poti oricand sa-i faci cadou o noua pereche de ziua lui. Se va bucura din inima.





Hai sa amanam, asa, intre noi uitatul catre britanici pentru o secunda. Mergem la scoala italiana de croitorie: pantalonul khaki emanat de aici, in ultima decada, e un pic mai strans pe picior are si talia joasa.




Ti se potriveste mai bine, oricine-ai fi. Si mai ales tinde spre formal, apre zona de pantaloni chino. Chino (da, exact asa cum spaniolii denumesc China) e denumirea data pantalonilor khaki din zona de stil masculin pur. Zambesc cand ma gandesc ca aceasta titulatura le-a parvenit din niscaiva incurcaturi facute la vama chineza cu marfuri britanice. Dar nu poti da timpul inapoi. Adicatelea am parasit istoria si influentele militare si pasim spre zona garderobei masculine autentice.





Alegerea lor se face in functie de stilul personal, iar oferta e destul de larga. Incepand de la cromatica, ce ajuta foarte mult posesorul in corecta incadrare in ambient:


spectator la o partida de golf sau tenis




trend setter




sau nominalizat la Oscar,


acesti pantaloni isi iau de fiecare data rolul in serios.  Am apreciat mereu ca italienii chiar indraznesc in domeniu. Unii indraznesc in ocru, orange sau chiar rosu. Si nu e o imagine rara in Italia.

Nici scoala engleza nu se lasa, ca de obicei, mai prejos, si-si trimite reprezentanti de onoare in domeniu. Cu oarece flash-uri spre zona indie-pop.




Dincolo de Ocean, traditia face ca, uneori, pantalonii de gen, sa fie lasati mostenire peste generatii. Un semn al calitatii si prestigiului.




Fara doar si poate, modelul chino, in varianta lui lejera, de vara, si-a gasit consacrarea in State, de vreme ce a inceput, inca din anii '80, sa se transforme in uniforma de week-end, alaturat unui pulover, aruncat lejer peste umeri.







Tot cei din State, prin firmele de profil, au imbunatatit formula si au plusat. Pantalonii chino pot fi folositi si la muncile lejere de zi cu zi. Artificiul a fost doar un bumbac superior. Asa, ceva intre khaki si o pereche redutabila de blue-jeans. Nici prea-prea, nici foarte-foarte: workers pants.




Imaginatia creatorilor nu s-a oprit aici, iar struto-camilele de gen au emanat pe banda rulanta. Tot atat de trecatoare, precum au venit in moda: in combinatie cu moleskin - corduroy khaky pants.




Sau in culori electrice. Ravisant. La naiba!




Revenim cu picioarele pe pamant si apreciem in continuare chino. Ai si alte motive: reprezinta partea mediana a unei tinute ce poate fi foarte usor asortata in partea de jos. Ziceri despre chino ii alatura cel mai des la o pereche de loafers (pantofi fara siret). In exemplul de fata, unii din gama maro, din piele intoarsa.





Nu as da la o parte din aceste alaturari, nici o pereche de incaltari cu iz aproape formal, aleasa ca si cromatica, dintre culorile pamantului.






Nu vreau nici sa evit evidentele street-fashion-ului. Iata deci (stiu ca ii iubesti dincolo de poate) o alturare fericita intre chino si sneackers (tenisi). Alege prima varianta afisata. Nota de funky e pastrata in limitele normalului prin lungimea corecta a pantalonului. Daca pantalonul e un saggy pant (pantalon supradimensionat - larg, lung), daruieste-l pustiului de la 4. Tocmai si-a luat skateboard si va fi super-incantat.








Daca s-a dus vestea in bloc despre darurile tale, poti continua si cu pustii de peste drum, cu alte si alte perechi.




Evita modelul. Esti barbat in toata firea. Asculta-i si pe cei de la Docker's. Sunt maestrii in domeniul khaki. (mai multe aici).





Si daca tot suntem la acest capitol, evita purtarea unui chino cu aplicatii: buzunare, bretele, sfori, lanturi, etc. Ori sarim la alta clasa de pantaloni - pantalonii cargo, cu alte destinatii si intrebuintari, ori chiar nu te-ai maturizat.




Tu ramai in zona clasica si incearca in continuare sus-numitele juxtapuneri de provenienta italiana, folosind chino. Sigur nu vei da gres. Tinta ta ramane, totusi, obtinerea unui "waw!" de la spectatori.








Iar daca cele de mai sus nu te multumesc, iti dau voie, doar astazi, sa apelezi la elemente din afara sferei noastre de acoperire. Dar, doar astazi.





Ca sa te recunosc, totusi, de indragostit de stil masculin - lectia khaki & chino, pune in picioare, langa noii pantaloni khaki, asa ceva. Te observ eu cumva.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu