marți, 19 ianuarie 2010

Cravata Hermes



E bine sa detii o cravata Hermes. Cu orice pret. Pentru ca denota eleganta si sofisticare. Si pentru ca tii la tine.

Alaturarea de un power suit nu face decat sa-ti construiasca imaginea de personaj autoritar. Stiu ca nu-si reuseste mereu nodurile la cravata, dar Donald Trump e un exemplu, deja clasic: Hermes tie & power suit.





Hermes inseamna, in primul rand, traditie. Thierry Hermes a fondat compania la 1837. A trait suficient cat sa-si invete fiul, Charles Emile, meserie. La acea vreme nu produceau inca renumitele lor cravate.






De-abia in 1951, Robert-Dumas Hermes, stranepotul fondatorului, a adus cravatele in prim plan. A ajuns astazi la mari succese, in toate planurile: se vand peste 1.000.000 de cravate Hermes anual, ceea ce reprezinta 10% din cifra de afaceri a companiei. Si pretul e pe masura: intre 150 si 300 euro exemplarul. Dar e o cravata Hermes.





Daca ajungi pe aeroportul Charles de Gaulle, in Paris, s-ar putea ca intre doua zboruri, sa gasesti reduceri la cravate Hermes. Daca au coborat pretul la 50 euro, eu zic sa-ti iei cel putin trei. E un sfat prietenesc. Reducerile vin rar.





A, sa nu uit. Sub nici o forma nu incerca un fake. E mai rau decat orice, in domeniul vestimentar. Valabil si pentru doamne. Mai bine nu purta deloc. Locul fake-urilor e la gunoi. Si al purtatorilor de fake, la fel. Si putem extrapola oricand folosindu-ne de: nu fii fake. Vorbesc de atitudine.




Cum recunosti un Hermes? Arata, pentru mine sau pentru tine, ca orice cravata. Doar ca are pe spate insemnul oficial al casei Hermes: litera "H" de tipar si insemnele "Made in France". Atinge-o. Matasea, ca materie prima in cazul fabricarii acestui tip de cravata, va vorbi pentru sine. Si tu vei asculta dintre degete un sunet ca de vioara neacordata. E un Hermes veritabil.




Si nu sunt stralucitoare. Dar nici mate. Au un colorit specific, pretios, satinat, aproape opac. Iar cusatura lor frontala in material e longitudinala. Nu urmeaza linia cravatei. Niciodata un Hermes nu va avea afisata pe partea frontala un "H". E mereu pe dos, aplicat pe cusatura ce leaga partile cravatei pe reversul sau.




Desi mai toti producatorii de cravate se lauda cu 100% silk (100% matase), cravatele, inclusiv cele de la Hermes, au interiorul captusit cu diverse materiale, pentru a da cravatei fermitatea necesara formarii nodului. O singura exceptie consemneaza legendele: seven fold tie (cravata din sapte randuri de matase, cravata impaturita de sapte ori). Foarte rare, de o calitate aparte si un pret pe masura. Se produc, de obicei, la comanda. Iti dau acum o mostra vizuala, dar vom trata subiectul separat. Merita.




Materialul de baza pentru fabricarea unei cravate Hermes ramane matasea. Dar nu te mira daca vei zari si alte materiale. Ideea e ca se aseaza la gat inconfundabil.





Nu te bate pe o cravata Hermes din ultima colectie. N-are rost. Pretioase, pentru cunoscatori si colectionari, sunt cele vintage. Oricum ar fi, Hermes scoate cate o colectie noua de doua ori pe an, iar fiecare noua iesire la rampa cuprinde douazeci de noi modele, acoperind toata gama de culori si modele. Nu stiu daca vei intalni la un Hermes motive clasice: dungi, patratele, modele uni, ci mai degraba modele ce i-au consacrat: motive florale, buline, patrate conturate, modele fantezie, avioane, ratuste, cai, etc.






Daca ai vreme, nu ezita sa-i vizitezi la sediul lor central, din 24 Faubourg, Paris. E o experienta. Sticla, luminozitate adecvata, exponate de pret, un miros specific, de leandru si specialisti in Hermes. O sa-ti spuna si ei o poveste frumoasa.





Mai au si genti si accesorii si multe elemente frumoase pentru doamne. Fi egoist, du-te singur data viitoare. Asa, ca sa-ti iei o cravata Hermes.





3 comentarii:

  1. Stimate domn, tocmai ce-am scapat de-o veche, constanta dilema: eu ce-i cumpar de ziua dumisale? de craciun? de paste??? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce iubim la cravatele Hermes este splendoarea culorilor (esarfele lor sunt adevarate tablouri, culorile sunt atat de vibrante - si au reusit sa le pastreze calitatea in timp) si modelele fantaisie. Clasicul imprimeu Hermes (reinterpretat in fel si chip) este "chaine d'ancre" - lantul de ancora. Iata o mostra inconfundabila: http://www.efashionhouse.com/images/product/large/B06H09X945160HAf.jpg
    La fel de abundente sunt si modelele bazate pe potcoava, care trimit la traditia articolelor de echitatie (pielarie) care i-au consacrat.
    In fine, desi este adevarat ce scrieti, ca niciodata nu veti vedea pe fata unei cravate Hermes UN "H", veti vedea deseori MULTI "H" - este una din temele lor favorite, dar intotdeauna bine ascunsa sub forma unor fantezii de linii frante sau curbe, in care initiala repetata la infinit se distinge numai sub ochiul celui care stie ce vede:
    http://media.photobucket.com/image/hermes%20tie/mrnecktie/MrNecktie%20dot%20Net/5218IA_3.jpg
    http://i9.ebayimg.com/08/s/000/77/60/7aaf_2.JPG
    Desi calitatea foulard-ului de matase si a culorilor, gustul imprimeurilor au ramas de prima mana, intariturile folosite pentru a da consistenta cravatei si nodului ("inima" din lana) au inceput sa lase de dorit: nodul ramane flasc, cravata isi revine cu greu dupa purtare, pastreaza prea mult timp urma nodului. Ca mai totdeauna, diferenta este sesizabila prin comparatie, si anume cu o cravata executata realmente artizanal (la 1 000 000 buc/an productia este, totusi, semi-industriala) intr-un atelier in care aceleasi doua maini conduc un patrat din matase prin toate etapele procesului care il transforma intr-o cravata finisata.

    Un sfat posesorilor de cravate care merita salvate in urma vreunui accident, de cele mai multe ori in timpul mesei: alegeti o curatatorie unde puteti vorbi cu persoanele care se ocupa in mod direct de curatare (nu un simplu centru de colectare), rugati sa o trateze cu delicatete si sub nici o forma sa nu o calce: vor folosi o presa care va transforma cravata intr-o lama, cu marginile ca ale unei coli de hartie. Daca lucrul acesta poate fi de dorit in cazul dungii pantalonului, pentru o cravata inseamna moartea.

    RăspundețiȘtergere