Un al doilea gen de pantof. Nu atat de pretentiosi ca pantofii Oxford, iti devin repede foarte buni prieteni daca incepi a stii cum sa-i alegi si la ce-i poti purta. Sunt foarte versatili, iar in combinatii reusite dau nota de eleganta necesara.
Gebhardt Leberect von Blucher, general in armata lui Napoleon si participant activ in campania soldata cu Batalia Natiunilor, Leipzig 1813 si Waterloo, 1815, alaturi de ducele de Wellington, e considerat parintele acestui tip de pantofi. A ordonat ca intreaga armata, aflata sub conducerea sa, sa fie incaltata cu pantofi derby pe masura.
Ce-i diferentiaza de celelalte genuri si cum ii recunosti usor - au carambul deschis.
Adica in comparatie cu genul Oxford, lipsete cusatura ce delimiteaza partea frontala a sireturilor. Fara doar si poate, un avantaj, din moment ce procesul incaltarii pantofului este usurat.
Pentru delimitarea modelelor, unii producatori inalta tocul pantofilor derby. Nu cu foarte mult. Atat cat sa-i bucure pe cei mai mici de statura.
Apetitul pentru detalii, atat al manufacturierului, cat si al clientului, a dus aceasta gama, spre incadrare, intre cele trei deja invatate: plain derby, half brogue derby si full brogue derby. Sa le dezvaluim, pe rand.
Plain derby - un pantof simplu, unii zic de-a dreptul anost. Dar foarte practic si foarte comod. Intrebati un comis voiajor sau un student. Sau orice persoane, ce fac foarte multi pasi intr-o zi. O sa va raspunda, la unison, ca ii adora.
Daca modelul aduce foarte mult cu cel din imagine, poate fi alaturat, fara restrictii unei tinute formale. Deasemenea, vine perfect in completarea unei tinute pentru intalniri de afaceri. Inspira-te din eticheta britanica: poarta, dupa sase seara, doar pantofi negri. In Romania fa-o asa, pentru tine.
Comoditatea lor ii ridica in topul preferintelor, asa cum aminteam. Dar nici forma cusaturii nu ii face de ras. Studiu de caz (vezi imaginea anterioara): pantoful derby intre un oxford si un loafer (pantof fara siret). Si sta la loc de cinste.
Da, poate fi si maron. Orice nuanta. Langa o pereche de blue-jeans sau corduroy (reiat) se aseaza la fel de bine.
In acceptiunea principiilor vestimentare clasice, un plain derby este un pantof cu varful rotunjit, cusut elegant de rama pantofului. Exista insa curente ce au influentat stilul acestuia. Respectam ideile novatoare. Noul dandy isi cere locul, in varianta moderna.
Italienii denumesc aceasta forma stiletto. In mare voga pana acum ceva vreme, incep sa dispara. La urma urmei, purtarea acesui gen de pantofi, face mersul destul de inconfortabil. Si nu vrei asta.
O varianta destul de corecta, armonizand forma unui derby clasic cu tendinte din lumea vestimentatiei masculine, produce cu succes casa Berlutti.
Fata pantofului ramane mult la vedere, prin ancorarea celor doua parti laterale ale pantofului, prin sireturi, in partea superioara. Pantoful capata astfel o linie alungita, placuta vizual.
Noua volumetrie a pantofului reduce astfel numarul gaurilor de siret de la 6-8 la 2-4. Rezulta o opera de arta.
Half brogue derby - pantof ce prezinta caramb deschis si in partea frontala, la 6-8 cm de varf, o cusatura decorata cu perforatii executate manual. Modelul perforatiilor se continua atat in partile mediane, cat si la nivelul inchiderilor de cusatura aplicate pe fata pantofului.
Paletarul ofertei este destul de generos. La purtare regasim, in special nuante de maro, de la crem pana la rosu burgund.
Se preteaza, cu putina imaginatie, atat la tinute de zi cu zi (office, business), cat si la tinute smart-casual. Pentru ca producatirii stiu acest lucru - versatilitatea acestui gen de pantofi - fantezia lor in domeniu nu are limite.
Full brogue derby - imi par seriile de pantofi derby ce ar cuceri orice cunoscator sau necunascator al codurilor vestimentare masculine. Sunt acele exemplare de pantofi derby, in care zaresti toata maiestria de care poate da dovada manufacturierul. Perforatiile, ce urmeaza forma inimii, in partea frontala, se continua armonios pe toata suprafata pantofului, urmand un tipar predefinit.
Atunci cand am inceput sa adun elemente pentru propria colectie de pantofi, au fost de departe, preferatii mei. Nu stiu sa invoc toate motivele spre argumentarea ideii, dar asa ii simt. Mereu aproape de multe dintre tinutele mele.
Cu timpul, experienta mi-a permis sa-mi completez colectia cu diverse culori: de la negru la visiniu. Dar modelul ma bucura de fiecare data, indiferent de culoare.
.
Din aceeasi serie, dar pentru zapada de afara si pentru orice alte zile mohorate, iti recomand completarea colectie tale de pantofi cu ghete din aceasta gama. N-o sa regreti. Iar privirile se vor indrepta, din nou, spre picioarele tale. Pe negru sau maron.
Variatiuni pe tema data exista si in aceasta gama. In primul rand, ii aducem aici pe numitii derby norvegieni.
Se remarca prin cusatura in plus aplicata pe toata suprafata superioara a fetei pantofului, urmand linia ramei acestuia. Fara doar si poate, un pantof elegant. Nu port acest model. Chiar nu ma reprezinta. Cercurile conservatoare il accepta insa, fara rezerve.
O specie a acestei variatiuni e data de un derby norvegian ce are in plus fata de cusatura semi-circulara si una anterioara, exact in varful pantofului, lunga de 2-3 cm. Ii recunosti usor.
Repet, eu nu port acest model. Imi place o fata a pantofului curata, plana, fara multe artificii executate din cusatura.
Pantoful derby se fabrica din sortimente de piele diverse:
piele de Cordoba
piele box (sau "lac") - da, se poate alatura tinutei formale
piele crocodil (doar pe comanda - vorbesc pentru cei ce-si respecta extravagantele)
piele patinata - de luat cu tine in medii artistice, creative - singurele locuri in care ar fi apreciati
Putem continua clasificarile si din alte puncte de vedere. Ne vom intalni ulterior cu aceeasi pantofi derby, la capitolele despre materialele ce alcatuiesc pantoful, culorile pantofului sau cum se fabrica un pantof. Pentru moment retine lectia de azi.
Si ca sa nu fiu acuzat de lipsa unui sfat pertinent, iti spun doar ca astazi, chiar voi incalta o pereche de pantofi derby
si o geanta pe masura
Astept soferul. Sper sa razbata prin toata zapada asta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu