vineri, 15 ianuarie 2010

Vesta la costum




Imi aduc aminte ca in vara asta, pe unde intorceam ochii, zaream un fel de uniforma. Cam asa ceva.






Odata cu venirea iernii, vesta a ramas. Doar ca e un pic mai groasa, matlasata. Deh, frig, domnule.





Asta e un puffer vest, asa cum ii spun americanii. Dar pana sa ajunga ei aici, vesta a trebuit mai inatai sa se transforme.

Dintotdeauna, barbatii au purtat vesta. Face parte din tinuta mai veche sau mai noua a oricaruia.


 

Am zarit-o pentru prima data intr-o ecranizare ce avea ca decor epoca victoriana sau vestul salbatic. Nu mai tine minte exact. Dar a adus un plus de eleganta purtatorului. Observatie de dincoace de ecran.




Cravata aparuse ca semn distinctiv al celui care reusise in viata. I s-a alaturat vesta, intr-un tot unitar, ce denota de secole, starea de efervescenta baneasca a purtatorului.




Da, vesta e doar un element. A fost purtata de la bun inceput ca parte a unui costum, indiferent de epoca.





Si era obligatorie. Se arata astfel functia, gradul, ocupatia - pozitia in societate. A fost un fel de cod, intre alte cateva ce semnaleaza diferentele.

Egoisti, inclusiv in domeniul vestimentatiei masculine, englezii isi atribuie inventia vestei. Argumentul forte este morning coat - tinuta de dimineata.




Redingota, neagra sau albastra, pantaloni de aceeasi culoare sau game de la albastru la nuante de gri, vesta de culoarea pielii, gri sau albastru deschis. Novatorii, cei foarte tineri, au incercat vesta si in culori fistichii. Li s-a reprosat ca nu se cade.




Sa zicem ca ei au inventat-o. De purtat se mai poarta in aceasta forma doar in contexte foarte ceremonioase sau in cercuri restranse, cum ar fi cursele de cai sau intalniri formale intre reprezentantii aceleiasi clase. Imi plac britanicii sub forma asta.

Serveste ca sursa de inspiratie pentru imagini restilizate.




Pentru tinutele formale, pe langa acest morning dress, vesta este obligatorie si la white tie si black tie. 



Cu o specificatie: materialul din care este tesuta vesta este obligatoriu picque, un material mult mai subtire decat al vestei costumului obisnuit. In salile de bal sau la receptiile oficiale, se presupune ca temperatura este crescuta.




Forma vestei este si ea influentata de tinutele formale. Sunt acceptate, din categoria prima alegere, cele cu decolteul foarte adanc, guler sal sau deloc si inchiderea nasturilor foarte jos. Au doi sau trei nasturi, la un rand sau doua si taietura inferioara, de obicei, in V.




Croiala vestei trebuie executata de asa natura, incat purtatorul sa se poata misca in voie.




Asta e treaba croitorului. Dar fii cu ochii pe el. Cere-i, in primul rand, ca vesta sa fie pe talie, nici prea larga, nici prea stramta.




Partea din spate, pentru vestele de calitate, are o mica cingatoare ce prezinta o catarama, in diverse forme, ce permite ajustarea. Unele modele prezinta aceste curele de ajustare in partile laterale. In oricare dintre versiuni, sunt binevenite. Masa ar putea sa fie un pic mai copioasa decat te-ai asteptat.




Partea din spate a vestei prezinta intotdeauna o captuseala de atlas sau orice alt material ce permite alunecarea hainei de imbracat peste. Asigura-te ca toate cusaturile sunt in buna stare.




De ce? Ca in imaginea de mai sus, vesta ar putea trece peste vremuri. Ai aici un exemplu, inca purtabil (zona vintage), din epoca victoriana. Surprinzator de aratoasa.


Vesta costumului - urmeaza, in mare, aceleasi principii enuntate mai sus. Ce face in plus? Cu ce ne ajuta?





 In comparatie cu tinuta formala, purtarea ei nu mai este obligatorie la costum, cam dupa cel de-al doilea razboi mondial. Ramane, insa, in continuare, un element chic, ce tine de pedanterie si te scoate oricand din anonimat.



Am enuntat undeva, principiul conform caruia, nu e politicos sa scoti sacoul si sa ramai in camasa. Mi-l pastrez. Dar vesta te ajuta mult. Cu ajutorul ei poti pacali princpiul enuntat.




Daca ultimii doi nasturi de jos sunt desfacuti si manecile suflecate o sa pari ori foarte ocupat, ori foarte relaxat. In ambele situatii castigi. La birou. Al dracu' corporatia.


Conform trend-urilor desenate in ultimii ani, vesta de costum a migrat. Fie in forma ei originala, fie adaptata.



Nu-i rau deloc. Repet, sunt adeptul vestei. Iar daca o inovatie de gen imi aduce argumente vizuale pertinente, o accept cu drag. Stiu ca e ceva trecator, dar ma bucur de privelistea oferita.



Imaginatia, in materie, are limite pe care eu nu le zaresc.





Sursa de inspiratie nu poate fi foarte indepartata.




Dca intr-o zi iti lipseste o vesta din dulap, sigur ti-a furat-o pustiul tau. Aplauda-l. E in tendinte. Dar spune-i ca sunt trecatoare. Argumenteaza-i. Nu stiu, spune-i ceva din Oscar Wilde: " Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months ". Nu-i strica placerea de tot.




Mai apoi, pune-o la locul ei in garderoba si poart-o la costum. Chiar daca nu mai e obligatoriu. Prestanta va fi noua eticheta ce o vei primi, rostit sau nerostit, de la privitori.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu