Legea nr. 1: nu incheia NICIODATA nasturele de jos al sacoului. NICIODATA.
E simplu. N-o sa mai poti baga atat de usor mainile in buzunar. Iar asta doar ca explicatie functionala.
Vizual, inchiderea nasturelui de jos al sacoului, sau si mai grav, a tuturor nasturilor sacoului, va face din tine o linie dreapta. Gresit. Barbatul, prin imbracarea, mai ales a costumului, trebuie sa deseneze un triunghi cu baza in jos.
Da, sunt mai multe feluri de sacouri, parte a costumului barbatesc: la un rand, cu doi sau trei nasturi, la doua randuri, cu doi sau trei nasturi.
La un rand, cu doi nasturi - se incheie doar nasturele de sus. Prin asta se da forma costumului si intregului ansamblu.
Gary Cooper obisnuia sa ceara croitorului sau sa-i coase nasturele de sus chiar mai departat decat in mod normal, fata de cel de jos, tocmai pentru a prelungi "V"-ul sacoului. Nota de eleganta era astfel obtinuta printr-un simplu artificiu executat manual.
Exista, acceptata mai ales peste Ocean, inchiderea celor doi nasturi din partea superioara, dar niciodata a nasturelui de jos.
Exceptia fericita - costumul la un rand, cu un nasture. E simplu, nu?
Iar daca e sa te uiti mai atent, chiar elegant. Stiu ca azi e o exceptie, dar radacinile sale sunt in vremea redingotei britanice, tinuta formala obligatorie de dimineata, pentru domnii britanici de alta data.
Costumul la doua randuri, cu doi nasturi - aici inca sunt discutii. Unii accepta inchiderea tuturor. Se si justifica prin minimizarea centrului de intres al ansamblului, respectiv partea sa centrala - cravata si partea din camasa la vedere. Si se invoca simetria. Nu comentez.
Cealalta tabara sustine doar inchiderea nasturelui din mijloc, sau a celor doi, de sus, dar lasarea obligatoriu deschis a celui de jos.
Iar inchiderea nasturelui de sus e acceptata si de catre britanicii importati peste Ocean.
Avem, bineinteles, un clasic ce le-a mai inversat, siderat probabil de atatea legi: Edward al VIII, duce de Windsor.
Costumul la doua randuri cu trei nasturi - discutiile raman deschise si aici. Se invoca, din nou, conformatia purtatorului, pentru a-i inchide pe toti.
Cu variatiuni: doar primii doi de sus.
Sau doar cel de la mijloc. E varianta pe care ti-o recomand cu mare caldura.
Exceptia e costumul la doua randuri cu un nasture. Aici, din nou, totul devine simplu.
Pentru unii e un model bizar. Mai ales pentru conservatorii britanici. Dar il mai poti intalni spre purtare in Germania sau Tarile de Jos. Desi reprezinta o linie formala, nu l-as incadra intre piesele vestimentare pe care le-as purta. Imi aduce aminte de anii'80...
Tine minte cinci cuvinte: nu incheia nasturele de jos. E mult mai bine asa. Si o sa incepi sa semeni cu un cetatean de la oras.
Ador barbatii la costum, insa unele "mici" erori pot "corupe" intreg lookul
RăspundețiȘtergereP.S. imi place blogul tau ;)
Sunt aici sa indrept erori. Doar ochii trebuie sa vada si mintea sa retina.
RăspundețiȘtergereMultumesc de aprecieri. Asemenea.
Interesanta abordare, atat de multi poarta costum si atat de putini sunt cei care stiu aceste reguli. Mi-ar place sa discutam mai multe. Am cautat o adresa de contact si nu am gasit. A mea este stilmasculinro@yahoo.com.
RăspundețiȘtergereE motivul pentru care am demarat acest proiect. Merci de aprecieri. Si tu faci o treaba foarte buna si chiar mi-ar face placere sa vorbim: vladimirmarca@gmail.com
RăspundețiȘtergereimi place, felicitari, mai vin pe aici!
RăspundețiȘtergereMultumesc de aprecieri! Te astept cu drag :)
RăspundețiȘtergereCred ca regula cea mai simpla ar fi aceasta: la o haina se incheie intotdeauna nasturele (nasturii) din talie. Cu particularizarile apt descrise.
RăspundețiȘtergereMai exista o configuratie aparte, mult purtata in anii '20-'30, adoptata frecvent de acelasi duce de Windsor. De fapt, este un fel de varianta la un rand de nasturi a hainei pe care o poarta in fotografia de mai sus: haina cu 2 nasturi, din care unul deasupra taliei si altul sub talie. In acest caz se incheie amandoi (varianta corecta) sau numai cel de jos (varianta "lejera"). Este un croi destul de sic.