E primul element pe care il imbracam dimineata. Si e cam ultimul pe care il scoatem inainte de culcare. Chilotii. Ne sunt cei mai buni prieteni de peste zi. Daca se inalta foarte mult, peste betelie, avem o problema. Daca ne strang, ziua e trista, atmosfera devine apasatoare. Daca intra, cu ajutorul cutelor sale pe unde nu trebuie, ni se inlacrimeaza ochii. Dar, de principiu, chiar au un rol principal. Sustin cu delicatete rezervele noastre de testosteron.
Nimeni nu poate atesta daca parintii chilotului modern sunt egiptenii. Unii spun ca da. Are cineva prieten un antic egiptean ca sa ne confirme? Nu cred.
Cert e, ca atunci cand au aparut in forma pe care o cunoastem astazi, erau doar un apanaj al clasei aristocrate. Ceea ce-i deosebea de actuala lenjerie intima masculina era o taietura adanca practicata la cusatura inferioara, din ratiuni lesne de inteles.
Productia de serie a inceput undeva in cel de-al treilea sfert al secolului XIX si a fost inspirata de celebrele costume de baie de pe Riviera Franceza.
Si toata lumea a inceput sa-i poarte. Primele perechi aveau talia mai inalta decat cei de astazi si un "Y" pronuntat la cusatura din fata. Undeva pe la 1934, firma Jockey a introdus modelul, atunci revolutionar, care prin insasi croiala lui, facea ca totul sa fie mai bine sustinut si mai confortabil la purtat.
Reclamele vremii fac vorbire despre toate aceste calitatii, in purul stil al noii nascute ere a consumerismului. Din perioada razboiului sau dupa, argumentele aduse sunt din aceeasi gama.
Au fost pentru acea perioada de inceputuri chiar revolutionari: croiala stransa pe picior, nu foarte, pentru a permite o buna circulatie a sangelui, dar destul de bine croiti pentru a influenta si forma pantalonului, croiala acestora devenind mai pronuntata in zona dintre picioare.
Ai spune ca sunt de la bunicu'. Da, i-a purtat si el. Si nu-i apela "budigai". Asa au aratat ei. Iar de la aceasta forma au evoluat catre cei din zilele noastre, in cele trei forme cunoscute: slipii scurti ("briefs") - cu partea superioara (betelia) lata sau ingusta, avand croiala inalta sau pe talie, cu partea suspensoare din fata mai pronuntata sau mai putin pronuntata.
boxer ("boxer"), atat in forma lor lejera, din materiale aproape matasoase, cat si forma mai sportiva, ce se muleaza pe picior, avand aproape efectul "suspensorilor" din variile discipline sportive.
Evolutia splipului a fost influentata si de notele industriei de profil din zilele noastre. La aniversarea de 30 ani a celor de la Calvin Klein, una dintre invitate a rostit ceva de genul"...am inteles ca am reusit socialmente aici, in New York, cand am putut sa-mi iau prima pereche de Calvin Klein'. Da, trebuie sa stii ca oferta e mare: Calvin Klein, Diesel chiar si Bjorn Bjorg, fostul mare tenismen, fac lenjerie intima barbateasca. Dar nu uita de Jockey - raman niste clasici ai genului.
In universul lenjeriei intine masculine harta cuprinde si alte repere esentiale. Fie vara, fie iarna.
Maieul (v. maiou). Un clasic in alte vremuri. Are un dublu rol: absoarbe transpiratia pe timpul verii si izoleaza in perioadele friguroase. Dat fiind ca traim in secolul masinii de spalat automate, iar camasa o schimbam in fiece zi, purtarea maieului a devenit, cu timpul, desuet. Ba unele voci tipate de dama, afurisesc prin glasurile ascutite pe toti acei carora li se intrezaresc bretelele maieului prin camasa. Tind sa cred ca au dreptate. In razele de soare apar ca ceva inestetic.
Henrik Brun, comandant de oaste norvegiana, pe la 1930, din lipsa de preocupare si resurse, a inceput sa impleteasca singur un maieu din plasele pescarilor. Si a rezultat asa numitul "string" - maieul perforat. Il mai gasiti prin dulapurile tatilor vostri, daca acestia au peste 65 ani. Unii s-au prevalat de idee si au dus-o mai departe. Slipi din acelasi material. Se accepta.
Cu ce pot inlocui maieul? E simplu. Ce bucurie aveam din partea maieului? Avand partea din fata foarte decupata, imi permite sa desfac primul nasture al camasii, fara a se observa ce port dedesubtul acesteia. Iar toamna si iarna port. Ca e frig. Am gasit un bun si redutabil inlocuitor. Tricoul "cu guler in V". (en coeur). Sfatul meu e sa-l purtati cu o marime mai mica. Mai strans pe corp, isi indeplineste mai bine functiile.
Din aceeasi gama, aduc in discutie si bluza de corp. Are acelasi rol cu tricoul purtat pe sub camasa, doar ca are maneci lungi. Deh, temperaturi mai scazute. Gheata la mal. N-o evitati. Modelele de pe piata sunt reusite.
Daca o sa cobori un pic privirea, vei observa si ca picioarele au inceput sa inghete. Si stai mandru, ca un dorobant si nu porti indispensabili. Ti-e jena? Sau ti-e mai degraba frig, decat jena? Eu zic sa nu eziti. Pune-i pe dedesubt in cazul in care pleci spre Oslo sau Hamburg, dupa 20 ale lui noiembrie. Ai sa vezi tu de ce.
Varianta alba
Sau cea negra
Sau combinatia completa
Chiar daca vremurile repudiaza aceste piese de vestimentatie, eu zic sa le pastrezi. Poate dupa marea incalzire, apare o mare si lunga era glaciara. Placut ar fi sa duci la capat o idee si sa folosesti ideea de indispensabili in alte varii forme: in moda strazii - pentru mine, greu de acceptat. Chiar cred ca e trecator.
O mare apreciere vad pentru aceasta piesa vestimentara in alte noi si inedite decoruri. Folosind microfibre in compozitie, piciorele in permanenta miscare, raman protejate, iar tendoanele au cu siguranta o viata mai lunga.
Tu si eu suntem barbati. Si prin orice mijloace pielea noastra trebuie sa fie atinsa de bumbac de calitate, relativ la subiectul lenjerie intima. Nu faceti rabat la capitolul de fata. Cautati calitatea cu orice pret.
Da, exista si modelele in carouri, si cele cu dungi, cele cu floricele. Nu ti le recomand. Ramai la obiectele de lenjerie dintr-o singura culoare. Nu se stie cand esti nevoit sa ramai fara pantaloni pe tine.
Si ramai in continuare un domn. Te rog, strictamente despre acest subiect,: nu da in mintea copiilor!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu