marți, 12 ianuarie 2010

Sosete negre







Sosete negre. (NU ALBE - cele albe lasa-le DOAR pentru activitati sportive). Ti se pare simplu? Afla ca nu e. Pentru ca vad, de jur imprejur, barbati care se opresc din alergare si se aseaza - pe scaun, pe canapea, la masa. Iar imaginea pe care o vad nu e una care sa ma fericeasca intotdeauna.






Sunt rezervat in a spera in evolutie in viitorul apropiat, dar imi fac datoria. Te informez, in cele ce urmeaza, despre sosetele negre. Cam tot ce se poate sti.

In primul rand, materialul din care sunt lucrate. Iti recomand cu mare caldura casmirul. Sunt foarte fine la atingere, iar piciorul nu transpira in ele. Cele de la Pantherella sunt un reper in domeniu. Nu se gasesc pe la noi, dar daca zbori prin tari straine, ia-ti niste perechi de rezerva.



 Daca nu posezi asa ceva, sunt excelente cele din bumbac. Dar sa fie bumbac. Caci sosetedin orice alta combinatie - gen polyester sau nylon - iti vor dauna tie si celor din jur.



Ce fel de sosete negre se fabrica actualmente? Sa le luam pe rand.

Sosete negre scurte. Numai bune pentru pustiul tau care se da mult pe skateboard. Nu incerca sa imprumuti de la el. Sunt pentru skaters (incaltari specifice pentru activitati outdoor).




Cele mai multe din garderoba ta sunt cele de lungime medie. Pot pune pariu. Sunt ieftine, le cumperi repede si nici nu te uiti atent din ce sunt fabricate. Ai grija doar sa-ti fie pe masura. E ok.




Mai groase sau mai subtiri, le poti pastra. Dar sunt aici ca sa-ti transmit ca dintotdeauna a existat ceva mai bun de-atat. Si a existat si o regula in domeniu: soseta, pentru costumul business sau pentru tinuta de fiece zi, trebuie sa fie pana la genunchi.




Ratiunea e practica si are argumente de ordin estetic. Ar fi absolut gresit sa te asezi si sa se zareasca, de sub pantaloni, pielea piciorului, deasupra terminatiei sosetei.

Nu ma intereseaza ca esti Rupert Murdoch. Aici ai gresit.




Si nu e neaparata nevoie sa fii in birou. Daca te asezi pe niste trepte, de exemplu, un plan dedesubtul liniei mediene a corpului tau, pantalonii se vor ridica si mai mult. Cumpara-ti, deci, sosete negre pana la genunchi.


Daca tot arunci o privire in jos, din cand in cand, verifica si alte elemente. S-ar putea sa ai captuseala pantalonului desfacuta. E si mai grav.



Nu inseamna ca toatea lumea greseste atunci cand poarta sosete si lasa la vedere parte din pielea piciorului de deasupra sosetei. Face parte din vestimentatia locala.




Iar acest fel de sosete, ca si mare parte din cele ce le porti zi de zi, au traditie. Sosetele nu au avut dintotdeauna capatul superior atasat de picior printr-o banda elastica. Erau sustinute de suspensori.




Scotienii au si astazi acest obicei, larg raspandit. Pentru ca sunt scotieni.Dar si din motiv de kilt.




In magazinele traditionale, de pe continent sau de peste Ocean, inca se comercializeaza. Cere un socks suspender, daca esti in Anglia sau un garter, daca treci Oceanul. Nu sunt scumpe deloc.


Pentru black tie chiar avem obligativitate la asa ceva. Combinati cu o pereche de ciorapi de matase negrii. Inainte de a pleca spre dineu, fa, te rog niste exercitii acasa. Pentru ca nu porti asa ceva zi de zi, ti s-ar putea parea incomfortabili la o prima purtare. Sau prea feminini. Nu, sunt, pur si simplu, ciorapi foarte barbatesti de foarte buna calitate.




Iar daca dineul e un succes s-ar putea sa fie nevoie sa ti le etalezi la un moment dat. Las-o in pace daca face ochii mari. Putine femei stiu secrete de stil masculin.





Daca ai tot curajul din lume si doresti cu tot dinadinsul o individualizare a imaginii personale, poti merge in lume fara sosete. Si nu vorbesc de perioada verii.




Vorbesc de purtarea unui costum, fara sosete. Tom Brown a reusit. Desi nu-l iubesc foarte multi.



Ce e de evitat in domeniu - sosetele rupte. Ai putea ajunge pe micul ecran, la ore de varf. Nu stiai ca la intrarea in temple, atat la hindusi, cat si la musulmani, trebuie sa te descalti? Vezi sa nu afli prea tarziu.




In plus, am in minte imagini grotesti despre purtatori de sosete. I-as impusca. Din Romania.




sau si mai grav




Nu, draga domnule, niciodata papucii (cu exceptia celor de casa) sau sandalele, nu se poarta cu sosete. Acum, ca ai aflat, spune si vecinului. Te rog mult.

Sosetele negre ar trebui sa reprezinte cea mai mare parte dintre sosetele tale. Da, poti sa porti de la albe, pentru activitati sportive, pana la negre, trecand prin tot paletarul: visinii, crem, albastre, etc. Ai grija la asortare. Iti voi explica in alte scrieri.

Am scris asta si pentru ca intr-o lume de sosete albe, Campionatul de Baschet Nord American (NBA), baietii simpatici de la sfarsitul anilor '90, un Chicago Bulls in mare glorie, condusi de un genial Jordan, au castigat o mare finala, aparand pe teren in sosete negre. De ce? Pentru ca adversarii au fost in permanenta distrasi de culoarea cea noua a sosetelor.




Sosetele negre raman mereu invingatoare. Iar eleganta unei sosete de matase alaturata unei tinute black tie, nu e intrecuta de nimic.Poate, doar de fanteziile, placute vizual, ale inventivului britanic.




Dar, despre aceste sosete, vom face vorbire in alte postari.


4 comentarii:

  1. Salut, te-as ruga sa postezi cat de curand poti articole in legatura cu asortatul sosetelor fiindca aparent sunt o banalitate, dar creeaza probleme destul de mari tuturor. Daca doresti ai putea face referire la toate genurile de incaltamine, adaugand si cateve exemple de culori.
    Deocamdata multmim ca incerci sa ne mai deschizi putin mintile :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,

    Am facut deja pe parcursul postarilor mele referinte ample despre asortarea sosetelor la restul tinutei. Le gasesti, daca vei rasfoi capitolul "Pantofii".

    Desigur, voi reveni cu alte si alte detalii.

    Spre, pana acum, sa-ti fi fost de folos.

    Multumesc de aprecieri!

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ma ajuti in materie de sosete. Sosetele mele sunt in majoritate negre, cateva perechi albe si bej iar restul pentru purtat in casa (pe acestea le recunosc de departe si nu pun probleme). Sosetele negre imi dau de furca - sunt multe. In cosul de rufe se strang multe perechi, in masina de spalat intra desperecheate, iar de pe sarma le iau de-a valma. Imi ia ceva vreme sa le imperechez la loc, iar activitatea nu este una antrenanta, este vreo solutie?

    RăspundețiȘtergere
  4. Solutia ramane aruncarea tuturor sosetelor negre pe care le posezi si inlocuirea lor cu 30 de perechi de sosete negre identice. E simplu.

    RăspundețiȘtergere