luni, 11 ianuarie 2010

Ceasuri. O introducere.





Uite asa l-as arunca si eu in fiece dimineata. Dar fac repede dus si ma insotesc o zi intreaga cu cel de mana. Ceasuri de mana. Despre ele avem astazi o lectie. Consider-o introducere in domeniu.



Ce port eu? Un Hublot Big Bang, pentru tinute foarte sport. Imi place geometria lui si volumul. E un ceas mare, pentru o incheietura puternica. Si are si atitudine. Imi da o oarecare stare de sofer de Cobra sau Mustang din '64.

 

Peste zi, daca stiu ca am intalniri ce presupun tinuta formala, aleg Tissot-ul. E alegerea mea. Si gusturile nu le negociez. Nu sustin aici ca sunt fan al ceasurilor ce au cadran patrat. Dar modelul acesta e unul reusit.






In week-end si calatorii ma insoteste un Tag Heuer Carrera. Desi as fi preferat modelul Zenith sau, cel care dainuie in alegerile iubitorilor de Tag Heuer, El Primero, supravietuind inca din 1969. Considerat a fi un ceas cu un mecanism de exceptie.




Iar daca e sa ajung la o receptie, dineu sau conferinta cu participanti unul si unul, adaug, deobicei, incheieturii un ceas clasic, simplu, curea neagra, cadran alb, cifre romane. Subtire in profil. Celalalt Tissot.




Si pentru ca am fost cuminte anul ce-am trecut, am voie sa te plimb printre cateva repere, pe care ti le recomand cu mare caldura. De unele ai auzit, pe unele le vei cunoaste acum.

A.Lange & Sohne - il recunsti dupa afisajul mare al datei. Sunt nemti si fac treaba buna inca de la 1844. Au fost initial o fabrica de sticla, dar dupa cel de-al doilea razboi mondial, au evoluat spre nisa ceasurilor. De buna calitate.




Audemars Piguet - continuam in ordine alfabetica. Te vei orienta mai bine in spatiu in acest fel. Da. poti sa cazi pe spate. Sunt ceasuri de lux. Recunoscut, mai ales, pentru modelul Royal Oak - consacrat in forma sa octogonala inca din 1972. Nu intreba de pret.



Baume & Mercier - au fost trei: William Baume, Paul Mercier, iar mai tarziu, tanarul Piaget. Fuziune. Iata rezultatul.




Breguet - imi plac si numai pentru ca numele are o rezonanta muzicala. Si au cantat, ca si purtatori pe muzica Breguet: Napoleon, Arthur Rubinstein sau Winston Churchill. Si au stiut de ce. Pentru ca Abraham Louis Breguet, tatal acestei creatii, este patentat ca si inventator al sistemelor antisoc ale ceasurilor, ce permit acestora sa nu mai fie influentate de gravitatie in buna lor functionare. Superbe.

 


Breitling - pentru cei neavizati, e un ceas foarte bun pentru piloti. De orice fel. Chiar si de avion. De la modelul Navitimer, din 1952, a primit functii suplimentare: calculeaza panta, viteza medie de deplasare si atentie, consumul de carburant. Genial. Usor reconoscibil dupa marginile zimtate.






Cartier - o institutie. Au si ceasuri. De pe la 1898. Modele celebre: Santos - 1908, Tank - 1919, Pasha - 1932. Controverse - unii spun ca ar avea o forma prea feminina. Dar ce ziceti de Panthere, modelul placat cu aur si otel? Sa le lasam altora controversele. Sunt de admirat.




Hamilton - nu atat de cunoscute pe continent. S-au nascut departe, in Pennsylvania la 1892. Au fost initial ceasuri destinate Marinei si Aviatiei americane. Recomandate colectionarilor. Trainice.



IWC - adica International Watch Corporation. E fuziunea dintre un american si un elvetian, pe la 1868. Americanul s-a suparat si a plecat la 1876. Au ramas, in schimb, in istorie, ca cei care au pus in opera cel mai complicat ceas: 750 de rotite si 21 de functii. Respect.




Jaeger le Coutre - este la egalitate, astazi, cu alti termeni din mediul aristocrat. Desi, la inceputuri, a fost un ceas sport - avea si are ceva foarte interesant. Atentia la detaliu. Cadranul se roteste la 180 de grade, pentru a-l proteja de socuri. Si tot ei au inventat ceasul de mana desteptator. Ma inclin.




Longines - fratuzesti. Bune, ca si Breitling, pentru pilotaj. Legenda spune ca Charles Lindberg, la traversarea Oceanului, in 1927 si-a cronometrat cursa cu un Longines. Voila.





Omega - au niste cronometre extraordinare. Considerate de inalta calitate. NASA lucreaza cu Omega. Si Usein Bolt lucreaza cu Omega. Sa nu uit - si Neil Armstrong a pasit cu un ceas Omega pe Luna. Universal.



Patek Philippe - de la 1851. Modele celebre: Calatrava, Ellipse, Gondolo si Nautilus. Lux, rafinament, eleganta.





Rolex - istorie multa in spate. Scump, foarte scump. Dar destept. In 1926, Rolex lanseaza primul ceas ce rezista la submersie - Oyster. Un ceas adulat, hulit - controversat.



Zenith - da, si rusii fac ceasuri. Si inca, bune. Nu pregeta sa-l imprumuti de la bunicul tau. O sa dai o nota aparte tinutei. Mai ales cu modelele vechi. Dar si rusii s-au reinventat. Harasho.




Ceasurile nu-s lucru simplu. S-au scris despre ele tratate. Eu te-am dus azi intr-o calatorie scurta, printre, ce consider a fi, ceasuri de valoare. ia-o ca o introducere in domeniu.  Lista e mult mai lunga si cuprinde alte si alte nume. Studiaza. E un subiect interesant.

Iar daca n-ai facut inca o disectie pe un ceas, uita-te aici. Mi se pare ca interiorul unui ceas concentreaza intre rotite, arculete si parghii, un intreg univers.




Ce mi-as dori despre subiectul de fata? Sa reinvie, in moda de zi cu zi, costumul barbatesc din trei piese. Mi-as strecura cu placere in buzunarul vestei asa ceva in fiecare dimineata. Si m-as bucura sincer.




Cam asa bucurie.







2 comentarii:

  1. O incantare acest articol. Felicitari pentru colectia ta de ceasuri de bun gust. Imi plac estetica de la Tissot-ul clasic si de la Longines. Unul din favoritele mele este Stowa Antea 365: http://www.stowa.com

    Poti vedea ceasul meu de buzunar mostenit de la bunicul: http://blog.mihaisavu.com/2009/02/21/tavannes-cronograf-de-buzunar/

    RăspundețiȘtergere