luni, 25 ianuarie 2010

Gulerul camasii - variantele de fiecare zi




Hai, ca s-a sunat de intrare. Astazi, un subiect foarte important - gulerul camasii. Abordez subiectul pentru ca am constatat cu stupoare, dupa inspectia, zilele trecute, a catorva garderobe masculine, absenta unor tipuri de gulere, la capitolul camasi, cu desavarsire.

Si cum vei invata astazi, fiecare dintre formele acceptate de guler, la camasa, are specificatiile ei.


Gulerul are si el istoria lui. Lunga, intortocheata, vasta - de la dantelariile de secol XVI - XVII, pana la gulerul randunica, a suferit croieli si rascroieli, in functie de perioadele pe care le-a parcurs.

Dar e luni. Stiu ca te grabesti peste poate, asa ca o sa facem astazi, la tabla aplicatii practice.

Din nou, clase, specii, genuri - dupa forma functionalitate si legatura foarte stransa cu nodul de cravata si purtarea cravatei.

    

In functie de specialistii in domeniu, clasificarile difera. Unele sunt vaste, acopera cataloage intregi.

Studiul personal, lecturile si observatia mi-au permis sa fac propriile clasificari, in deplin acord cu exegetii in domeniu.

Ce trebuie sa stim cand purtam un anume fel de guler la camasa?

 

In primul rand, ca partea din camasa lasata la vedere, impreuna cu nodul cravatei si partea la vedere din cravata, atunci cand sacoul ramane inchis, reprezinta centrul de atentie al ansamblului pe care l-ai format azi dimineata.

 

Ar trebui, pe cale de consecinta, sa arate impecabil.

In al doilea rand, un guler pe masura iti ajusteaza mult simetria aspectului general.

 

Un guler clasic, la un nasture nu foarte inalt si cu varfurile orientate in jos e de recomandat persoanelor cu gatul scurt sau voluminos.

 

Dimpotriva, celor care au un gat subtire sau mai lung, in raport cu structura trenului superior, le recomand camasi cu guler inalt, la doi, trei nasturi si cu taietura deschisa (spread collar).


 

Inainte de a purcede spre calificari, apleaca privirea spre cateva detalii - poarta camasi care sa se aseze perfect pe linia gatului. Daca e sa faci o masuratoare corecta, atunci cand iti comanzi o camasa, cuprinde in masuratoare si "marul lui Adam". Astfel, o sa poti respira.

 

Pe de alta parte nu purta camasi care sa lase spatiu intre linia anterioara a gatului si inchiderea nasturelui. Nu ai 15 ani.

 

Vei observa, deasemenea ca exista mai multe feluri de camasi, iar in functie de cusatura de inchidere a gulerului, in V (unfused collar)


 
, parte peste parte (unfussed collar)


 
 sau inclinat (stiffen collar),


 
va depinde si forma cravatei pe care o asortezi lor.

Pornim clasificarile cu gulerele clasice - gulerul Kent (traditional collar). 


 

In aceasta clasa spun clasic despre orice fel de guler cu un nasture sau doi, varfurile orientate la 45 de grade sau mai putin, nu foarte sus, nu foarte jos, de inaltime medie si fara un suflu extraordinar.

 

Camasile plictisitoare de la birou.

Albastre, albe, crem, roz. Le departajeaza materialul din care sunt croite. Dar astazi vorbim de gulere. Materiale, in alta lectie.

Cum spuneam, se preteaza persoanelor cu gatul scurt sau cu un diametru al acestuia foarte mare - cazul sportivilor de performanta.


 
Mare atentie la nodul de cravata folosit - incearca, pe cat posibil sa pastrezi o forma oarecum alungita. Nu incerca sa atasezi unei camasi cu astfel de guler un nod foarte voluminos. Si numai pentru ca va ramane la vedere doar jumatate din acesta.

 

Unele curente au impus un tip de guler traditional cu varfurile foarte alungite, aproape unindu-se in partea de jos, nodul de cravata, foarte mic, aproape invizibil. Apanaj al mafiei si mebrilor sai. Goodfellas.

 

In contrast cu acestea, au aparut, mai spre zilele noastre, asa zisele "french collar"

 

sau, in alte acceptiuni, "cut away collar" - camasi de o eleganta aparte, la care linia gulerului formeaza un unghi obtuz cu linia pieptului, varfurile gulerului fiind orientate aproape spre spatele camasii.

 

Se preteaza la costume business sau foarte elegante si pot, prin linia lor, sa fie adaugate oricand la tinutele de seara. Nodul de atasat este de la mare la foarte mare - modelul italian.

Avem si varianta rotunda de guler traditional (lido collar) - un mare hit al anilor '20 - '30. Isi are originea in tinuta traditionala a colegiilor din Marea Britanie.

 

Se spune ca cei de la Eton le-au adus prima data in prim plan, mai apoi fiind adoptate si in viata civila. Foarte scrobite si cu un aer aparte, sunt de purtat acolo unde chiar doresti sa impresionezi.

 

O sa te mai intalnesti cu un altfel de guler rotunjit la specia gulerelor sustinute de ac. Foarte interesante.

 



Variatiunea pe tema data se numeste maldonado. La mare cautare in anii '60 - '70.

 


Urcam in grad la clasa gulerelor deschise (spread collar) - preferatele mele.

 

Fara doar si poate, dau oricand o atingere in plus, de eleganta, tinutei masculine.

 

Fie ca sunt pe jumatate (the half spread collar

 

sau pe sfert deschise (the quarter spread collar),

 

acest tip de guler inchide cel mai bine linia gatului.

Avand varfurile gulerului orientate spre lateral, permite camasii sa se uneasca eleganta cu partea interioara a reverului sacoului.

Cravata vine astfel ca o cireasa pe tort si aduce atentia exact spre zona pieptului. Astfel, negocierea contractelor e ca si castigata. Strategia se cheama distragerea atentiei.

Un nod full Windsor, se va aseza oricand, cu gratie, la locul lui.

 

Nu evita nici un half Windsor. E la fel de elegant. Principiul e sa lasi la vedere din cravata, doar nodul, nu si partile din cravata care aluneca in jurul gatului.

 

Gulerul cu buton (tab collar) - a aparut si rezista inca in unele colectii (Brooks Brothers, Giewes & Hawk), ca reminescenta a dorintei barbatilor de a-si etala cravata.

 



 Micile barete prinse cu un buton in zona centrala, scot in evidenta nodul cravatei.


 Si barbatul se vrea intotdeauna scos in evidenta.





Din aceeasi categorie - scoaterea in evidenta a nodului - a aparut si a persistat ceva vreme, gulerul cu ac (pin collar).

 

Astazi se poarta mai rar, dar cine are de facut o declaratie vizuala poate oricand apela la acest gen de guler.

 

Fie ca are colturile drepte (the clasic pin collar)

 

sau rotunjite (the pin collar round),

 

gulerul cu ac ramane un clasic. Poti sa gasesti acest accesoriu, inca, la magazinele specializate care vand seturi de ace de guler in set de doua: aurii si argintii.

Vin, din fabricatie, cu sau fara perforatia pentru ac. Nu zice nimeni sa nu iei o camasa cu guler traditional si sa-i faci un up-grade. Nu gresesti deloc. Dimpotriva.

 

Ai grija insa, ca deobicei, la amanunte. dupa ce asezi cravata ai grija sa ramana colturile gulerului lipite de partea frontala a camasii, nu ridicate.

 

Iar nodul, centreaza-l. Nu-l lasa sa atarne intr-o parte sau alta.

 

Si in varianta in care deschizi nasturele si lasi cravata neglijent desfacuta, fa-o cu stil. Nu asa.


 
Pana aici s-a facut vorbire de gulere de camasa clasice, tari din cusatura sau intarite cu balene.

Trecerea spre alta zona o fac gulerele cu nasturi (the button down collar) - nu sunt atat de formale ca rudele lor anterioare, dar pot fi purtate cu succes la costume de peste zi.

 

Destinatia lor preferata ramane insa alaturarea de un pulover pe gat sau en coeur. Nasturii sustin foarte bine partea de jos a gulerului si nu-l lasa pe acesta la vedere.

 

In diverse variante: cu nasturii la vedere (clasic button down collar)

 


sau cu nasturii ascunsi (inside button down collar)

 

varianta simpla (flat button down = clasic button down collar)

 

varianta alungita (long buttondown)

 

sau varianta cu guler moale, specific americana (rolled buttondown).


 
Ramane in esenta, camasa care te scoate din marea majoritate a problemelor, dat fiind versatilitatea ei: atat la tinuta business, cat si la tinuta de week-end.

 

Suprapune peste informatiile primite faptul ca aceste camasi pot fi purtatoare, in partea inchiderii superioare de 1nasture,





2 nasturi



sau 3 nasturi
Englezii prefera gulerele ce formeaza un unghi deschis la locul prinderii nasturelui.



Italienii, continentalii in general, prefera de departe gulerele ce au inchidere parte peste parte, daca se poate cu doi sau trei nasturi.



Fie ca sunt italieni, purtatori de cravata ascot




sau germani. Karl Lagerfeld, fara un guler suprainaltat, detasabil, e de nerecunoscut.




Prefer ultima varianta.

Continuam intr-un episod urmator cu gulerele de camasa cu destinatie speciala.



S-a sunat de iesire. Stai pe aproape.

 (din episodul viitor)






3 comentarii:

  1. Sa mai spunem ca insertia care da consistenta gulerului camasii poate fi lipita la presa de fata gulerului (fused, in engleza) sau - conform metodei traditionale de lucru - nelipita (unfused), in care caz este fixata de fata si dosul gulerului numai pe margini, prin cusatura. A doua varianta este preferabila (desi mult mai greu de lucrat si specifica executiei artizanale, intr-un atelier de lenjerie), pentru ca gulerul nu devine rigid si isi pastreaza in acelasi timp si forma, si flexibilitatea. In plus, gulerele prost lipite pot face "basici" cu timpul (zone in care adezivul isi pierde eficienta si insertia se dezlipeste de fata gulerului), devenind bune de aruncat. Gulerul cu insertia libera (unfused) se recunoaste in fotografia camasii liliachii de mai sus dupa muchia usor umflata dincolo de tighel, unde marginea insertiei este indoita si prinsa in cusatura (la gulerul lipit, totul este plat si croirea se face dupa lipire - mai putine piese, mai putine operatii, mai rapid, mai ieftin: favoritul fabricilor de confectii, ale caror magazine vor sti sa te convinga ca gulerul lipit "sta mai bine si se calca mai usor").

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelente completari:) Voi pastra pentru auditoriul meu o clasificare absolut generica: guler moale si guler tare (intarit).

    RăspundețiȘtergere
  3. Va foarte multumesc :)
    "Guler tare" era candva o expresie consacrata chiar si in limba romana (astazi, "tare" pare un epitet imprecis alaturi de "guler"), care desemna gulerele detasabile. Dealtfel le-ati ilustrat la gulerul etonian. Ca fapt divers de istoria vestimentatiei, acestea se scrobeau si se calcau cu ajutorul unor calandri metalici incinsi, pana cand capatau consistenta tablei. La Londra (si in unele mari orase din SUA) mai exista inca spalatorii care stiu si pot sa curete si sa apreteze "gulere tari" (stiff collars), folosite inca la ocazii formale ori proprii tinutei anumitor profesii (de care nu-mi pareti strain).

    RăspundețiȘtergere