joi, 14 ianuarie 2010

Manseta camasii


O vezi mereu in cele doua variante. Asa




sau asa




In oricare din formele ei, manseta camasii barbatesti necesita explicatii. Si numai ca sa-ti fie mai usor in a-ti alege una data viitoare. Da, intram in detalii.




Manseta e la fel de importanta ca orice alta parte componenta a camasii. Forma mansetei ii acorda acesteia, de cele mai multe ori, functionalitatea, deci alegerea unui anumit tip de camasa se leaga in mod conditionat de tinuta.

Incadrarile sunt destul de conservatoare si se respecta intocmai.

Mansetele cu un rand de nasturi (barrel cuff) - intrebuintate, la mai toate felurile de camasi, dar cu preponderenta la cele cu tenta casual sau pentru camasi asortate la tinute smart casual. Li se aplica atat guler moale cat si guler simplu sau ranforsat de balene.




Din specia de fata, clasele specifice sunt urmatoarele (in denumirea lor engleza):











Straight, rounded sau mitered sunt termeni ce vin de la forma pe care o ia materialul camasii la intretaierea dintre cele doua parti ale mansetei.

Mansetele cu doi nasturi (double button cuff) - mansete, in viziunea personala, mai elegante decat primele. Le regasim la camasi pentru costumul de fiecare zi sau la tinutele business. Exista variatiuni pe tema, in sensul in care, cei doi nasturi dispusi pe verticala pot fi completati de un al treilea sau al patrulea, linia mansetei devenind foarte vizibila in ansamblul camasii. Stradella italiana iti va adeveri ce-ti spun.

Ramanem la urmatoarele genuri:










Mansetele cu butoniera (french cuff) - da, au ajuns in lumea noastra pe filiera franceza. Legenda e intortocheata de aceasta data. Dar descoperirea ei, iti va aduce aminte de Regele Soare si Curtea sa. O folosesc pentru camasi ce participa la conferinte, dineuri, cocktailuri si tot ce presupune tinuta formala. Inclusiv black tie si white tie. Si la smoching.

Iata si clasele:










Iti las si un rezumat, pentru a te orienta mai repede. Poate te grabesti spre un eveniment sau o intalnire.




Indiferent de felul camasii alese, manseta te poate ajuta in alegerea unei camasi de calitate. Pentru aceia dintre noi care cred in lucrurile manuale bine facute, cei in domeniu lasa cateva semne distinctive la nivelul mansetei. Uita-te atent la urmatoarele:

o manseta ce prezinta multe pliuri in zona de etanseizare cu maneca, denota o camasa de calitate




butonierele cusute manual - se observa dupa forma neregulata a impunsaturilor acului




materialul ce formeza cusatura superioara a nasturelui de deasupra mansetei trebuie sa urmeze modelul materialului camasii




nasturii trebuie sa fie bine cusuti si de buna calitate




Pledez in continuare pentru elemente de vestimentatie facute pe masura (bespoke). Si manseta are o dimensiune. Vei fi masurat.Si n-o sa-ti para rau. Camasa se va aseza perfect.




Manseta camasilor cu butoni trebuie sa fie mai lunga decat a celei cu nasturi, chiar daca pe eticheta e specificata aceeasi masura. In cazul camasilor cu butoni, ar trebui, in momentul achizitiei, sa atinga podul palmei. Multe dintre camasi sunt cusute chiar cu surplus de material, tocmai pentru ca in zilele noastre camasile se spala zilnic.



Nu uita nici de regulile comunicate in alte dati. Camasa trebuie sa fie lasata pret de doua degete in afara sacoului. Indiferent de situatie.




De principiu, manseta ar trebui sa fie atat de larga, incat sa permita purtatorului de ceas, mascarea acestuia in interiorul sau. Un ceas in afara mansetei nu este un gest foarte indicat.





La camasile cu butoni e de evitat purtarea uni ceas, tocmai pentru formalul pe care acestea le impun. Dar regula tinde sa cada in desuetudine, caci zaresc din ce in ce mai multe ceasuri, alaturi de camasile cu butoni. Tu decizi: conservator sau novator. Eu doar ti-am spus regula.

Mansetele, doar la sfarsitul zilei, se pot sufleca. Asa, ca sa intrii in spiritul petrecerii. Si vara le poti pastra asa. Militez pana in panzele albe impotriva camasilor cu maneca scurta la barbati. Un domn va purta mereu maneca lunga. Oricum, oricand. O singura mare exceptie acceptata: tricoul polo. Pentru polo, pentru vara si pentru alte sporturi.




Manseta de culoare diferita. Parerile sunt pro si contra.




Dar m-a amuzat foarte tare povestea acestui gen de camasa. La inceputurile sale, camasa era considerata un obiect de lenjerie intima. Si ca sa ma crezi pe cuvant, a ramas din aceasta traditie, pastrarea sacoului pe tine in orice situatie formala. Caci scoaterea lui ar fi o ofensa adusa, in primul rand, doamnelor. Si camasa avea doar trei nasturi si se scotea pe cap. Si toate erau albe, pana a venit un lord prin targ, ce a adus in prim plan camasa in dungi. O ofensa adusa statusurilor vremii. Si a fost injurat. Si ca sa poata iesi in lume a pastrat dungile si a facut guler detasabil camasii. De culoare alba. Asa, ca sa para ca poarta o camasa noua in fiecare zi.

Functionarii americani, in special cei de pe Wall Street au preluat-o si reinviat-o la sfarsitul anilor '60. Ai nostri au gasit-o de curand. Si n-au inteles nimic. O poarta in cluburi. Pacat. De ei.




2 comentarii:

  1. Buna seara,

    In primul rand vreau sa va felicit si deopotriva sa va multumesc pentru site-ul de fata.

    In al doilea rand, as aprecia un sfat legat de achizitionarea unor haine facute pe masura, pentru ca nu apelat pana acum la aceasta metoda.

    Costumele mele au fost cumparate cu 800 - 1.000 lei iar camasile cu 80-150 lei.

    Nu ma astept sa cumpar "custom made" la aceleasi preturi, dar as vrea sa stiu daca pot gasi un croitor "recomandat" care sa ma ajute fara sa-mi dea bugetul peste cap :)

    Va multumesc anticipat,
    Andi

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Andi,

    Multumesc pentru aprecieri.

    Despre dorintele tale privind achizitia de produse made-to-measure te pot orienta spre adresele pe care le cunosc local, respectand in mare parte politica ta de buget.

    Deasemenea, te pot directiona spre un croitor inspirat care te va ajuta in ajustarea pieselor din garderoba personala.

    Ma poti contacta, pentru detralii, la domnideromania@gmail.com

    RăspundețiȘtergere